Турски майстор подарява лесни рецепти във фейсбук

“В кухнята с Рамзи Гьорен” има 140 хил. последователи

Живее в Пловдив, женен е за българка

Майстор готвач от Турция стана хит във фейсбук, публикувайки ежедневно отлично приготвени ястия и рецептите им. Страница “В кухнята с Рамзи Гьорен” е популярна и сред българските, и сред турските интернет потребители. Има близо 140 000 последователи и 82 000 харесвания, пълна е с около 7 хиляди снимки на вкусотии.

35-годишният Рамазан Гьорен е роден и израснал в кулинарно семейство в Болу, Турция. В момента живее в Пловдив, работи като готвач и е женен за българка. Завършил е средното си образоване със степен професионална квалификация в “Izzet Baysal Mesleki Egitim merkezi”.

На 8 години приготвя първото си ястие - яйца на очи и пържени картофи за по-малката си сестра и не спира до днес. Паралелно с учението си от 11-годишен работи и в локанта (б. р.- ресторант за бърза храна). “Градът, в който израснах, е известен освен като туристическа дестинация и с многобройните си готвачи, които са едни от най-добрите в цяла Турция. Точно заради това избрах тази професия, която впоследствие се оказа мое призвание”, разказва пред “Труд” Рамзи.

Кулинарът е натрупал богат опит, работейки като зам.-главен готвач в различни части на южната ни съседка. Упражнявал е занаята си и като семеен готвач в Унгария, а сега работи за известна турска фамилия у нас. “Да бъдеш семеен готвач е доста отговорна работа. Трябва да разбираш от много неща и да умееш да приготвяш всичко от салата до десерт”, споделя той.

Рамзи създава страницата си във фейсбук преди две години и за негова радост бързо постига широка популярност. Неговите рецепти са споделяни и изпробвани от обикновени хора и от известни личности, а преди дни народната певица Росица Пейчева показва снимки на приготвените от нея ястия по рецепти на Рамазан. “Може би ги спечелих с лесните, вкусни и разнообразни рецепти, които им предоставям”, разсъждава майсторът. “Останах приятно изненадан от интереса към турската кухня, а това ме мотивира да продължавам да споделям опит” допълва той.

Впечатленията на готвача са, че българите имат вкус и отношение към хубавата храна, харесвайки по-сложни рецепти. Но в забързаното ежедневие всеки се нуждае от нещо лесно и вкусно, което да приготви, като се прибере от работа, затова често споделя именно такива рецепти.

Рамазан умее да готви почти всичко, но основно се е ориентирал към традиционната турска кухня. “За мен това е най-богатата и вълнуваща откъм вкусове кухня. Който се е докоснал до нея, винаги остава приятно изненадан. Тя е изключително разнообразна”, разказва той.

Готвачът споделя пред “Труд”, че най-странното нещо, което някога е опитвал в България, е киселото зеле, защото в родината му такова не се приготвя. Най-обича ястия, които се готвят в гювеч и в кухнята не може без зеленчуци. Рамзи ги отглежда със семейството си: “Имаме си оранжерия и овощна градинка. Обичам да работя с био продукти”. За съвършени зеленчуци той споделя хитрина: 9 л вода, 1 л прясно мляко и 15-20 капки йод, прави се разтвор, с който да се напръскат.

Рамзи разказва, че въпреки седемдневната му работна седмица готви всеки ден и за семейството си, което е неговата опора, а професията му носи удовлетворение.

На въпрос дали мисли да издаде книга с всичките си кулинарни шедьоври, майсторът споделя, че няма такива амбиции. “Целта ми е да бъда полезен на хората и те да се възползват от това напълно безплатно в социалната мрежа. Животът е кратък, трябва да се научим да даваме. Няма да можем да вземем нищо с нас на оня свят, ето на това ме научи религията ми, а аз съм дълбоко религиозен”, завършва Рамазан.

Коментари

Задължително поле