Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Ердоган се похвали с превзет и с обсаден град

Първите дипломати на ЕС координират позиция

Турция засилва военната си офанзива в Северна Сирия, въпреки международните критики и призиви да я прекрати, както и въпреки заканата на САЩ да наложат невиждани досега санкции на Анкара. Турция отвърна, че всички действия срещу нея само я подсилват.

Президентът Реджеп Ердоган се похвали, че силите на страната му и техните съюзници от Сирийската национална армия са установили контрол над град Рас ал Айн и са обсадили град Тал Абияд на петия ден от операцията „Извор на мира”. Той добави, че Турция възнамерява да създаде зона за сигурност в Сирия, простираща се на 30-35 км от границата.

„Операцията „Извор на мира” продължава успешно, чрез нея ние възнамеряваме да създадем зона за сигурност на дълбочина 30-35 километра. До момента в бойните действия са неутрализирани 490 терористи”, посочи Ердоган.

Междувременно канцлерката Ангела Меркел го призова в телефонен разговор да прекрати операцията, като посочи, че тя застрашава местното население и заплашва да възроди „Ислямска държава”.

Очаква се на среща днес в Люксембург външните министри от ЕС да координират позицията си по действията на Анкара в Сирия.

Коментари

Задължително поле