Спипаха старинни предмети в дома на 67-годишен от Пловдивско

Геймърите се появиха на спортни игри

Министър-председателят иска закон за партийната субсидия (ВИДЕО)

Нено Димов: Главният прокурор ще има задължението веднъж годишно да прави отчет пред парламента

Веганът Добрин спечели „Игри на волята“

Томас от „Игри на волята“ пред „Труд“: След предаването станах по-мил и земен

Тежка катастрофа затруднява движението по АМ “Тракия“ (ВИДЕО)

„Ферари“ шампион в симулатора

Странен накит променя средновековната история Златната Орда определяла политиката на европейците през ХІІІ-ХІV в.

Премиерът Борисов: Създаваме ново звено – независим прокурор, който разследва и не докладва на главния прокурор С приетия днес проект затваряме кръга от поети ангажименти към председателя на Европейската комисия

Разломът между основните играчи в НАТО Време на промени - Европа в центъра на геополитическото преформатиране

Стабилно е състоянието на пострадалите при авария в цех за биогаз в ямболското село Симеоново

Заледени пътища и катастрофи затрудняват трафика

Дара Екимова снима гаджето си в коледна песен

Тръмп призова Световната банка да преустанови отпускането на кредити на Китай

Тъжният край на г-жа “Антикорупция” в Румъния Държавният глава освободи Кьовеши

Pумънският президент Клаус Йоханис най-накрая подписа указа за освобождаването на Лаура Кьовеши като шеф на Националната дирекция „Антикорупция“ (ДНА). Направи го в последния възможен момент, въпреки нежеланието си. Всъщност, в петък изтече срокът, в който можеше да направи това, след като в края на май румънският Конституционен съд задължи държавния глава да отстрани Кьовеши. Ако Йоханис не беше подписал указа, вчера в парламента го очакваше стартиране на процедурата импийчмънт срещу него заради нарушаване на Конституцията. Затова предупреди миналата седмица и шефът на Сената там Калин Попеску-Търичану.

„Труд“ няколко пъти тази година запозна читателите си със ситуацията в съседна Румъния и показа с факти, че прокламираният модел „Антикорупция“ там е пълна катастрофа. Колкото и да не вярваме на това, защото мнозина у нас мечтаеха в България да се случи и тук точно това, което чувахме, че става отвъд Дунав от десетина години – зад решетките в Румъния се оказаха едва ли не цели правителства, бизнесмени, политици. Друг е въпросът, че в България досега няма нито един осъден висш политик, макар не един или двама да са виновни с действията си за разрухата в страната ни. Затова след всяка новина за осъден румънски политик се чуваха ръкопляскания. Но да се върнем в Румъния, където се оказа, че много от масовите арести там през годините са били извършвани с превишаване на правата на главен прокурор Лаура Кьовеши и нейните подчинени.

Така митът за същата тази борба с корупцията се оказа тотално разбит. Започнаха масови протести, след като някои висши служители в разузнаването решиха да разкажат какво всъщност се случва. Заедно с тези, които заслужават да седят години зад решетките, в арестите и затворите се оказаха и много други, които са били сплашвани, взет им е бизнеса или просто, не са били послушни.

Представяте ли си какво означава шест милиона подслушвани румънци от 9 милиона активно население! Миналата седмица в Румъния изтече информация, че ДНА е използвала незаконна апаратура за подслушване на стотици хиляди хора. Толкова много сересета, без да има никакво правно основание за тях. Само за юни месец оправдателните присъди от съдилищата там са над 100, обявиха преди дни. Колко ли съдебни дела ще бъдат заведени от тези хора, оправдани от съда, не е лесно да се досетим.

Данните за последните години в Румъния са просто фрапиращи. Разбира се, не са малко тези, които заслужено се оказаха зад решетките. Но заедно с тях хиляди румънци бяха осъдени след манипулирани съдебни процеси, изфабрикувани доказателства и на базата на секретни протоколи между новата Секуритате (Румънската разузнавателна служба – СРИ) – така я наричат в северната ни съседка, Националната дирекция „Антикорупция“ и съдебната власт.

Сега след разсекретяването на част от тайните протоколи става ясно, че редица прокурори и цели съдебни състави са под контрола на СРИ и формално са участвали в съдебния процес, изпълнявайки указанията, давани им от офицерите в разузнавателната служба. В резултат на фалшива оперативна информация, подавана от там към съдиите, са осъдени хиляди граждани без те да имат достъп до тези данни и възможност да се защитят.

Ето как лъсна истинският образ на ситуацията в Румъния, която се превърна в разединена и съсипана държава, „управлявана от прокурори“. Фактите, показващи, че лицето на антикорупцията, както наричат г-жа Лаура Кьовеши, е осъществявала шантаж над политическия елит там, разбуни страстите в страната. Последваха многохилядни протести, които поискаха този произвол да спре, а госпожа Кьовеши да си отиде.

За това обаче се изискваше смелост от страна на президента, който по конституция е човекът, който трябва да подпише указ за освобождаването й. Той вече няколко пъти беше отказал да се подчини да решение на КС там. Лъснаха и други скандални факти около митичната г-жа Кьовеши и ръководената от нея „Антикорупция“. Едни от последните разкрития доказаха, че Кьовеши и бившият вече оперативен директор на СРИ – генерал Флориан Колдя, са получавали указания и съответно след това са давали отчети за изпълнените задачи директно на представителите на ЦРУ за региона. С това се обяснява и прикриването на скандала, относно разкритата наскоро информация за съществуването на секретни бази на ЦРУ на територията на Румъния, в които са малтретирани и изтезавани хора. Наяве излязоха и други фрапиращи факти, че в близост до Букурещ функционира една от най-големите секретни бази на ЦРУ в Европа, където са подслушвани политически лидери, крупни бизнесмени, обществени личности от Румъния и други европейски държави, включително и от България.

Информацията, че са подслушвани 6 милиона румънци буквално шокира страната, а експерти коментираха, че това говори за мащабен план, създаден от Румънската разузнавателна служба и Дирекцията „Антикорупция“ под контрола на ЦРУ, целящ отстраняването на неудобните лица чрез съдебни „екзекуции“. В резултат на това румънският бизнес се оказва, че е напълно унищожен за сметка на големите международни корпорации и интереси.

„Страната ни сега започва да прилича на Румъния от времето на Чаушеску“ – такава констатация направи пред „Труд“ още в края на февруари вторият човек в държавата г-н Калин Търичану. Системата след Кьовеши обаче остава. На Румъния й предстои трудна битка – срещу корупцията, която трябва да продължи. Но и срещу модела „Кьовеши“.

 

Спаси ли кожата Йоханис?

Процедурата „импийчмънт“ срещу президента Клаус Йоханис можеше да започне още вчера в Румъния. Като нищо държавният глава можеше да получи червен картон от долната и горната камара на румънския парламент. Срещу съпругата му вече се водят няколко дела за имотни измами. Засега той спаси кожата си. А най-вероятно и американците вече нямат нужда от нея. Според експертът по сигурността Николай Иванов г-жа Кьовеши е възможно да получи висок пост в Еврокомисията.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. Мафията победи,за радост на маймуните в България.

    1. Мафията е Кьовеши! Иначе никога нямаше да идва в Държавата на Мафията и да раздава акъл като рок-звезда. А това за ЦРУ се говори просто така, за да има индулгениця за престъпленията и, че едва ли не някой отвън я натиска да върши престъпления.

  2. Да и у нас Мафията се кефи защото трите прасенца вместо да се съобразят с румънския опит те сега доволно потриват ръце защото номера с имитацията им на борба с корупцията мина и вече заспалия Ганьо ще го яхат до безкрай. Истината е че благодарение на Моника Маковей , Лаура Кьовеши и президента Траян Бъсеску Румъния стана много по-добре от България, вдигна стандарта, привлича чужди инвестиции, дори се справи с бездомните кучета , у нас вече дори се питаме дали ще ги стигнем румънците . Е, с такива мастити управници като Борисов, Пеевски, Цацаров нищо няма да постигнем. Просто си изчезваме бавно и по план безвъзвратно каквото и да говорят Каролев и Нейков по НОВА.

  3. Каква е тази статия?възхвала на българския модел ли?При нас няма сухо, няма мокро, всичко си е както трябва и щом казва и Бойко:“След като няма осъдени за корупция, значи няма корупция“, това означава, че вървим по правилния път на развитието си!Не се сърдете на никой- всеки народ си заслужава съдбата!

  4. Ееее,Петьо Блъсков! Каква радост! Да живее мафията!

  5. Блъсков така се трепе да докаже че у нас Цацаров дабре се справя с борбата с корупцията и престъпността по високите етажи че току виж Бойко от името на Пеевски го предложи за орден Стара планина и доживотна държавна субсидия на Труд повдигане имиджа на българската мафия . Дерзай Блъсков 80 % от българите изпадат в екстаз и онанират след подобни статии.Затова румънците наближиха американците а ние даже никога няма да наближим румънците, толкова ни изпревариха….

  6. Блъсков така се трепе да докаже че у нас Цацаров добре се справя в борбата с корупцията и престъпността по високите етажи че току виж Бойко от името на Пеевски го предложи за орден Стара планина и доживотна държавна субсидия на Труд за повдигане имиджа на българската мафия . Дерзай Блъсков 80 % от българите изпадат в екстаз и онанират след подобни статии.Затова румънците наближиха американците а ние даже никога няма да наближим румънците, толкова ни изпревариха….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.