Търговци развъждат COVID-19

Снимка: Пламен Стоименов

Хаосът в хранителните магазини е в цялата страна, установи проверка на “Труд”

Здравни инспектори и полиция вдигнаха ръце от кварталните бакалии

Охранители се страхуват да правят забележка

Небрежност, занижен контрол, струпване на хора и неправилно поставени маски. В квартални хранителни магазини и в повечето големи супермаркети в страната управители и търговци нехаят за противоепидемичните мерки, а обектите им се превръщат в развъдници на заразата от COVID-19, установи проверка на „Труд“. Сред малкото добри примери за отлична организация на работа са МЕТРО и HomeMax. Здравните инспектори не смогват да проверяват бакалиите, където дори „зелените коридори“ не се спазват. Сред най-големите нарушители след бакалиите са гаражните фризьорки и козметички.

12 акта на служители без маски в търговски обекти са съставили инспектори от РЗИ-Варна от 16 октомври до 12 ноември. Извършените проверки за спазване на противоепидемичните мерки за периода са 267. Най-много нарушители са засечени в заведения за бързо хранене, където на работници без предпазни средства са написани 7 акта. Другите са на продавачки в три квартали магазина за хранителни стоки, в пекарна и фризьорски салон. В големите вериги супермаркети до момента няма установени нарушения, но там охранителите трудно успяват да предотвратят струпването на клиенти на касите, особено в пиковите часове.

Бургаските магазини за хранителни стоки масово не спазват мерките, разпоредени от здравно министерство. Вътре е пълен хаос, а дори и в гаражните бакалии влизат по четирима души наведнъж. Самите търговци изобщо не правят забележки на купувач, който е без маска, с оправданието, че се страхуват от физическа саморазправа.

В Пловдив се оказа, че полицаите вече са вдигнали ръце от семейните магазинчета. Големите вериги спазват стриктно зелените коридори засега няма, съобщи за "Труд" директорът на пловдивската полиция старши комисар Йордан Рогачев. "Проверките показват, че ограниченията се спазват, но и ние направихме една среща с частните охранителни фирми. И сега охранителите спират хората под 65 години още на входа на големите търговски вериги", заяви Рогачев. В малките магазини обаче почти никой не се съобразява с часовите пояси за пазаруване само на хора над 65 и продавачите не връщат клиенти. "Нямаме потенциал да проверяваме всички малки магазини, защото са много", призна Йордан Рогачев.

Само през последното денонощие от ОД на МВР са извършили 50 проверки на обществени места - магазини, пазари, учреждения и в други закрити площи. Съставени са 12 предупредителни протокола и 4 акта за неносене на предпазни маски.

Трудовите инспектори са извършили проверки в 37 производствени предприятия през последния десетдневен период. В 8 от тях са констатирани нарушения на противоепидемичните мерки, за което са съставени задължителни за изпълнение предписания. Нарушенията предимно са свързани с недостатъчния контрол от страна на работодателя за спазването на мерките от наетия персонал.

Служителите от "Безопасност на храните" са проверили 122 магазини, складове на едро, предприятия, ученически столове. Издадени са 5 предписания, отново за неносене на предпазни маски.

Десетки са актовете от РЗИ-Шумен за последния месец, проверките са 45, тъй като в малките магазини под блокове или в гаражи "зеленият коридор" не важи. Отношенията са по комшийски разхлабени и там най-често могат да се видят продавачки с маски, сложени проформа, под носа.

Белите лястовици

Метро и HomeМax са лидери в дезинфекцията 

Сред най-добрите практики с грижа за клиентите са противоепидемичните мерки в търговските вериги Метро и HomeMax. В Метро работи модерна система за моментално озониране, чрез която се осигурява чиста среда между щандовете, има удобни диспенсъри за дезинфектанти и спазване на дистанция. 

В HomeМax клиентите влизат само след преминаване през термокамера. “Бързо и удобно е, не се струпват хора, а охранителите винаги обръщат внимание за дистанцията от 1,5 метра и проверяват за ползване на дезинфектанти от клиентите”, сподели пред “Труд” Цветан Стоянов (55 г.), клиент на столичния магазин на веригата на бул. “Владимир Вазов” 83.

България на трето място по смъртност в Европа

Следва затваряне, ако не спазваме мерките

Благоевград обмисля блокада за 3 седмици

Прокуратурата проверява болницата в Пловдив

Нови, значително по-строги мерки, както е в почти цяла Европа, може да се наложат у нас, ако сегашните ограничения и препоръки на властите продължават да не спазват съвестно. Това се разбра по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Едно от местата, където вече се обсъжда пълна блокада за три седмици, е Благоевград. Там Комисията за борба с COVID-19 към Общинския съвет иска да работят само хранителни магазини, държавни и общински учреждения, бензиностанции и банки. Предложенията са изпратени до Областния кризисен щаб за одобрение и решение по тях вероятно ще има утре.

“В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много диференцирано решение - или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки, които са в почти цяла Европа, с цел овладяване на ситуацията. Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи”, каза държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му България е на 3-о място в Европейския съюз по смъртност, причинена от COVID-19. Показателят у нас е 14,3 на 100 хиляди от населението, разясни той. На Балканския полуостров сме на 2-ро място по смъртност от коронавирус, като преди нас е Северна Македония.

Заболелите пък са 658 на 100 хиляди за последните 14 дни, което нарежда страната ни на 13-о място в Европейския съюз по този показател. Нараства и и процентът на хоспитализираните, в това число в интензивните отделения.

“Отново има недоверие в мерките на правителството. Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението, че лекарите са безотговорни и убийци в бели престилки няма да стигнем до никъде”, подчерта здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Като пример той даде въвеждането на “зелените коридори” за пазаруване. “Те се въведоха след обсъждане с възрастни хора и търговци. Всички действия са съгласувани и пак имаше недоволни”, отбеляза министърът. И уточни, че сега отново се мисли как да се организират “зелените коридори”, за да са ефективни от медицинска гледна точка, но и да са удобни за хората.

Ще има персонални промени, ако се установи, че не се спазват заповедите на министъра на здравеопазването, посочи Ангелов по повод лечебни заведения, които все още не са приведени промени по указан в заповедите начин.

Здравният министър е поискал прокуратурата да провери случая, при който двама пациенти са оставени от линейка пред пловдивска болница да чакат на стълбите, за да бъдат приети и са починали.

Според Ангелов случаят е върхът на айсберга, а причината е, че здравната система не е реформирана.
Предстои подписване на анекс, в който ще се запише, че направленията за PCR от джипито ще бъдат без лимит, каза той.

Съвет от проф. Тодор Кантарджиев

Различен цвят маска по часове за децата

Различен цвят маски да имат децата, когато се върнат в училище, съветва проф. Тодор Кантарджиев.
“Да кажем на майките - хубаво е в часовете, когато се ползват маски, на два или три часа те да бъдат сменявани. Най-добре е маските да са в различен цвят и да се знае по часове с кои маски са. Това е една хубава идея, защото хирургическата маска след 2-3 часа овлажняване е загубила част от предпазните си свойства. Най-важното е да не се плашим - сериозно и трезво да посрещаме предизвикателството”, апелира той и припомни, че маските са три вида.

“В момента има достъп до три вида маски. Едните са направени от тъкан, даже някои хора си ги правят вкъщи. Вторият клас са т. нар. “хирургически маски”, медицински маски. И трето, това са маските с много висока степен на защита - това са маски, които са главно за хората, работещи с болни, работещи в лабораториите с инфекциозен материал от коронавирус”, обясни членът на Националния оперативен щаб пред БНР.

Кметът на София Йорданка Фандъкова:

Не можем да върнем учениците в училищата

След 27 ноември поетапното връщане на децата в училищата в София е невъзможно. Решение за учениците 6 до 12 клас ще се вземе в началото на идната седмица, то ще бъде предложено на МОН за окончателна позиция, обясни по време на брифинга в МС столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите є 2026 души са настанени в болници в София, 238 от тях са в интензивно отделение. От началото на седмицата хоспитализираните са 263-ма, за последните 24 часа са приети 58 души.

Днес започна работа COVID кабинетът в 24 ДКЦ, от утре стартира дейността си и структурата в 25 ДКЦ. Общо 11 общински поликлиники разкриват кабинети за преглед и бързи тестове на хора със симптоми. За 5 дни, в които работят са прегледани 1600 души. Направени са 1528 антигенни тестове, 453 от тях са позитивни. Заразените са 29% от изследваните.

Обстановката в столицата е сложна, но не сме безпомощни, допълни директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. Според него лечебните заведения са подготвени и повечето от тях са преструктурирани. Голям проблем остава скритата заболяемост, допълни той.

Директорът на СЗО за Европа:

При 95% хора с маски, не трябва локдаун

Едва 60 на сто от европейците ги носят

Ако 95% от обитателите на даден район носят маски, няма да има нужда от затваряния и изолации. Това заяви регионалният директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа Ханрс Клюге, цитиран от електронното издание “Политико”. На брифинг в четвъртък, европейският директор на СЗО заяви, че използването на маски на територията на Европа в момента е на около 60% и прилагането на ограничителни мерки като т. нар. “локдаун” трябва да се смята за последна мярка. Той подчерта, че носенето на предпазни маски не е “панацея” и трябва да се прилага в комбинация с други мерки. Изявлението на Клюге идва в навечерието на публикуването на датско изследване, че дори да има позитиви от носенето на предпазна маска като средство срещу COVID-19, те са статистически незначителни. Същото проучване обаче не показва какви са ползите от носенето на маски срещу разпространението на коронавируса сред околните - което би трябвало да е основния фокус на изследването, посочват експерти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи