Уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев пред "Труд": Президентът Радев лично поиска промените в Изборния кодекс

Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта "Заключителни разпоредби", сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието, съобщиха днес от ведомството. Министерството приемало, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Министерството на правосъдието свалило проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. Първоначално готвеният проект от експертите на министерството предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз.

"Труд" потърси Любомир Талев за коментар:

 

- Господин Талев, как се по появиха в подготвения от правосъдното министерство законопроект за допълнение на Закона за българското гражданство промени в Изборния кодекс, които на практика биха забранили гласуването в чужбина?

- Първоначалният вариант предвиждаше промени в Закона за българското гражданство, Закона за политическите партии и Закона за вероизповеданията.

Този понеделник бяхме извикани на спешна среща в президентството, където присъстваше самият президент Радев и негови съветници. И ни беше казано лично от президента, че спешно трябва да бъдат добавени промени в Изборния кодекс, въвеждане на уседналост на президентските и парламентарните избори. И в рамките на деня така измененият законопроект трябва да бъде качен за обществено обсъждане, за да може към края на месеца да се приеме от Министерски съвет.

- Моля да повторите, кой каза на тази среща, че трябва да бъдат добавени въпросните изменения в Изборния кодекс?

- Президентът Радев.

- Самият той?

- Да.

- Как се мотивира?

- С национален интерес, сигурност. С това, че ако не бъдат приети тези изменения, в следващия парламент ще влезе ДОСТ. Тук Иво Христов (началникът на кабинета на президента, бел.ред.) спомена, че ще има някакви синьо-десни избиратели, които ще мрънкат, нещо от сорта, но те по принцип си вряскат, избирателите на ГЕРБ, на Реформаторския блок и на някои други формации. И това бяха указанията.

- От страна на вашето министерство кой присъстваше на срещата?

- Министър Павлова, ресорният зам.-министър Деница Митрова, аз и още експерти от министерството.

- Тоест версията по случая, с която излязоха днес от министерството - че законопроектът в публикувания вариант не е бил съгласуван с министъра - е лъжа?

- Абсолютна неистина е. Няма как да не е запозната със законопроект, който е изпратен от министерството, първо. Второ - присъства на срещата. Трето - след края на срещата с президента останахме в по-работен състав в кабинета на секретаря по правни въпроси и там изготвихме окончателните текстове.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта