Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Среща на коалицията се провежда в Народното събрание

Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Уволненият от правосъдното министерство Любомир Талев пред “Труд”: Президентът Радев лично поиска промените в Изборния кодекс

Любомир Талев

Министърът на правосъдието Мария Павлова освободи директора на дирекция “Съвет по законодателството” Любомир Талев във връзка с изготвения Проект на Закон за допълнение на Закона българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс в частта “Заключителни разпоредби”, сложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието, съобщиха днес от ведомството. Министерството приемало, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Министерството на правосъдието свалило проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията. Първоначално готвеният проект от експертите на министерството предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави – членки на Европейския съюз.

“Труд” потърси Любомир Талев за коментар:

 

Господин Талев, как се по появиха в подготвения от правосъдното министерство законопроект за допълнение на Закона за българското гражданство промени в Изборния кодекс, които на практика биха забранили гласуването в чужбина?

– Първоначалният вариант предвиждаше промени в Закона за българското гражданство, Закона за политическите партии и Закона за вероизповеданията.

Този понеделник бяхме извикани на спешна среща в президентството, където присъстваше самият президент Радев и негови съветници. И ни беше казано лично от президента, че спешно трябва да бъдат добавени промени в Изборния кодекс, въвеждане на уседналост на президентските и парламентарните избори. И в рамките на деня така измененият законопроект трябва да бъде качен за обществено обсъждане, за да може към края на месеца да се приеме от Министерски съвет.

– Моля да повторите, кой каза на тази среща, че трябва да бъдат добавени въпросните изменения в Изборния кодекс?

– Президентът Радев.

Самият той?

– Да.

Как се мотивира?

– С национален интерес, сигурност. С това, че ако не бъдат приети тези изменения, в следващия парламент ще влезе ДОСТ. Тук Иво Христов (началникът на кабинета на президента, бел.ред.) спомена, че ще има някакви синьо-десни избиратели, които ще мрънкат, нещо от сорта, но те по принцип си вряскат, избирателите на ГЕРБ, на Реформаторския блок и на някои други формации. И това бяха указанията.

От страна на вашето министерство кой присъстваше на срещата?

– Министър Павлова, ресорният зам.-министър Деница Митрова, аз и още експерти от министерството.

Тоест версията по случая, с която излязоха днес от министерството – че законопроектът в публикувания вариант не е бил съгласуван с министъра – е лъжа?

– Абсолютна неистина е. Няма как да не е запозната със законопроект, който е изпратен от министерството, първо. Второ – присъства на срещата. Трето – след края на срещата с президента останахме в по-работен състав в кабинета на секретаря по правни въпроси и там изготвихме окончателните текстове.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. баси смешника е тоя… само не разбрах, кой му е казал, че трябва да качи той лично, нещо си на сайта на министерството за обсъждане. Просто очевидна е интригата и срещу Радев и срещу Друмева и Министърката. Ако това го правят от ГЕРБ просто не им прави чест. А иначе малко му е на този, че са го уволнили.

 2. Гледам некви турчеещи се демократи се опитват да влязат за 15 минути в светлината на прожекторите.

 3. Радев и кметицата на “Младост” , лика прилика. Ама нака е като всеки се занимава с това дето не му разбира кратуната

  1. законът е много хубав.
   а радев се възползва от момента, да прокара нещо за което демократите немат ни интерес, ни топки….

 4. Абе, какво се юрнаха тия “демократи” срещу Радев,
  всеки ден -компромат, некви интриги, инсинуации… и все Радев виновен.
  Пак ли децата на дедо сорос заработват зелени пари?
  знаем че срещу Тръмп провокират всеки ден за да му омаскарят репутацията,
  но тук е България, хулителите може и да пострадат, свършва времето когато се клеветеше безнаказано.

 5. 123, ако знаеш колко си прав…не е истина, чета текста и си мисля същото нещо.

 6. Ако ще се спре по този начин гласуването на турците,съгласна съм да не гласувам от чужбина.Едва ли децата ни някога ще се върнат,а аз няма да го направя в близките 20 год.Не знам защо сънародниците ни ,които работят навън се напъват толкова за това гласуване.Предпочитам турците да не могат да гласуват и да определят кой ще управлява нашата държава

  1. на тая па турците и криви…
   който не плаща данъци – няма право да определя как ще се харчат данъците на другите.

 7. Че излъгаха от президентството – излъгаха. Така стана и със СЕТА и с безброй назначения. Надявам се Радев да се научи на институционална култура. Не харесвах Първанов, но подобни изпълнения при него нямаше.

  1. Нищо не е излъгано за СЕТА от Президентството. Излъгаха от Герб, че президентът Радев е “одобрил и гласувал за СЕТА на заседание в ЕС. ” Въпреки че г-н Радев заяви: “Нищо не съм одобрявал, нито подписвал”, лично Борисов, Д. Добрев и всички от Герб продължиха да лъжат по този повод. Истината е, че нито СЕТА, нито НИЩО не е гласувано и подписвано на тази среща на страните -членки, защото Полша наложи ВЕТО на всякакъв вид решения, защото бойкотира избирането на поляка Доналд Туск, с когото полското правителство има разногласия относно начина на управление в Полша, който според ЕС е авторитарен, не демократичен и нарушава Конституцията, свободата на медиите и т.н. Преди Герб и десните да лъжат, да бяха се осведомили. Оказа се, че Радев няма сестра. Ама кой ти гледа такива подробности.

 8. Радев казва, че нямало драма със предложения законопроект. Парламентът щял да решава. Ами защо уволниха тогава Талев. Това не е генералско, а фатмашко поведение.

Отговорете