Уволняват здравни шефове за лоши бюджети

Д-р Дечо Дечев наредил ревизия на лекуваните в чужбина за 6 години назад

Парите да следват реално пациента

Шефовете на Районните здравно-осигурителни каси (РЗОК) ще бъдат освобождавани, ако не се справят с управлението на бюджетите си. Това предложение е направил новият управител на Националната здравно-осигурителна каса д-р Дечо Дечев по време на първото заседание на Надзорния съвет на НЗОК след избора му за поста.

“Когато даден регион има конкретен бюджет за дадената дейност, самият директор ще си наложи регулацията. Той ще вижда това, което виждаме и ние, сяда и реагира”, заявява д-р Дечев. И допълва, че така управителите на РЗОК ще носят “персонална отговорност”.

От публикуваната стенограма на сайта на НЗОК става ясно, че по време на заседанието управителят на касата посочва, че близо 40 процента от пациентите от страната идват да се лекуват в София, а разходите им за лечение се покриват от Софийската здравно-осигурителна каса (СЗОК).

“Ако променим нещата и за тези хора, които са от вън плащанията не идват от СЗОК, а идват от региона, от който той е дошъл, примерно идва пациентът от Видин в София и в момента му плаща софийската каса, а не видинската. В смисъл софийската каса ще си вземе сумата по пътеката за пациента от Видин и тогава шефът на касата във Видин ще си направи регулация как този пациент стига от Видин в София, като ги прескача”, казва д-р Дечев. Така той предлага от следващата година парите реално да следват пациента. “РЗОК, която е изпълнила дейността си прихваща суми. И този механизъм е абсолютно прозрачен. И вече е персонална отговорността на шефа на РЗОК да се справи. Той си урежда вътре реда, той си следи направления и т.н”, отбелязва д-р Дечев.

Управителят на НЗОК е поискал и справка от 2012 г. до сега за всички лица, на които е платено лечението в чужбина. По думите му ревизията за 6-годишния период трябва да покаже и средна продължителност на живота като за целта ще се търсят данни и от ГРАО. “Да видим като е бил в чужбина след това каква му е преживяемостта. И да видиш накрая срещу парите, които сме дали конкретния резултат”, заявява пред Надзорния съвет на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве