Умни маски ни пазят от мръсния въздух

Изобретението помага на хора с респираторни проблеми

Кула превръща смога в бижута

Българи създават уникални маски, които ще помагат на хората с респираторни проблеми. Те ще могат да пречистват въздуха до 99% и ще се достъпни по интернет догодина. Това обещаха създателите на проекта.

Продуктът ще е за постоянна употреба и с индивидуален дизайн, освен това ще има сменящи се филтри. Очаква се началната му цена да е около 50 долара.

“Филтрите се сменят в зависимост от това кога носите маската и колко е замърсена средата. Точно за това имаме и смарт устройство, което може да улови кога е включена и кога е изключена маската и в колко замърсена зона се носи. То може да ви изпрати напомняне кога трябва да си смените филтъра”, обясни Петър Живков, лидер на проекта.

Маските са част от цял набор новости в областта на пречистването на въздуха, върху които от години работят и чужди фирми.

Друга идея е филтър за ауспуха, с помощта на който се извличат въглеродните сажди от дизеловото гориво на колите. След това те се превърнат в използваемо черно мастило или боя. Материалът пък служи за маркери за рисуване. Технологията е на компанията Graviky Labs.

Холандецът Даан Розегаарде работи по още по-грандиозен проект. В Пекин той издигна 7-метрова кула, която улавя смога на града. От него Розегаарде прави пръстени. Кулата се състои от 45 сребърни пластини, които улавят повече от 75% от частиците смог с диаметър от 2,5 микрона до 10 микрона. В кулата има инсталация, която пречиства въздуха.

След като погълне смог, металната инсталация изпуска чист, свеж въздух. “Кулата е само част от проекта за чист въздух. Другата част е за бижута от мръсен въздух. Те ангажират хората в Китай, правят ги част от решението, а не само част от проблема”, коментира Розегаарде.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии