Урсула фон дер Лайен утвърди списъка с кандидати за еврокомисари

Мария Габриел отново ще е българският представител в ЕК

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че е утвърдила списъка с предложения за нови еврокомисари, който ще представи на Европейския парламент.

За България се потвърждава името на еврокомисаря Мария Габриел. Уточнено е, че утре по обяд Урсула фон дер Лайен ще представи разпределението на отговорностите в новата ЕК.

Съобщението показва, че за Румъния е одобрена Рована Плумб. Тя бе едно от двете имена, предложени от Букурещ. Румънските власти единствени откликнаха на желанието на Урсула фон дер Лайен да предложат мъж и жена за еврокомисар, за да се постигне полово равновесие в новата комисия.

До 1 ноември се предвижда предложените за нови еврокомисари да преминат изслушвания и гласуване в ЕП, след което те ще положат клетва пред Съда на ЕС.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов отговори на появилата се информация, че България ще получи в ЕК ресор "Образование и култура". Според него "ще имаме ресор , който ще ни хареса, ще е модерен и ще е достоен за България".

Коментари

Задължително поле