Учени: глобалните нива на въглеродните емисии отново нарастват

В сметките за ток в Полша на отделен ред пише каква част от сумата се дължи заради въведената от ЕС търговия с квоти въглеродни емисии.

Световните нива на въглеродните емисии отново нарастват, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки научен доклад. Сред основните причинители са държавите Китай и Индия, както и авиацията. 

Научен екип съобщава, че през тази година количествата въглероден диоксид в атмосферата са нараснали с 1,1 процента в сравнение с миналата.

Нарастването на въглеродните емисии беше докладвано на международната климатична среща в Дубай. Стремежът е емисиите да бъдат намалени с 43% до 2030 г. През 2023 г. 36,8 млрд. метрични тона въглероден диоксид са отделени във въздуха. Това количество е двойно в сравнение с нивата преди 40 години според групата Global Carbon Project, обединяваща учени от цял свят, предаде БТА.

"Изглежда неизбежно да преминем границата от 1,5 градуса по Целзий, приета в Парижкото споразумение. Лидерите, присъстващи на КОП28, трябва да приемат намаляването на употребата на изкопаеми горива, за да удържим границата от 2 градуса по Целзий", каза авторът на изследването на въглеродните емисии Пиер Фридлингщайн от университета в Ексетър. Ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий е "възможно", но само при масово намаляване на емисиите, каза Джим Скиа, председател на Междуправителствената експертна група за климатичните промени. 

Ясно е, че не се движим в правилната посока, каза Фридлингщайн. През тази година изгарянето на изкопаеми горива и производството на цимент са изпращали 1,17 млн. кг въглероден диоксид в атмосферата всяка секунда. 

Ако Индия и Китай бъдат изключени от сметките, световните емисии въглероден диоксид, отделени при изгарянето на изкопаеми горива и производство на цимент, са намалели, каза Фридлингщайн. 

През 2023 г. годишните емисии са се увеличили с 398 млн. метрични тона, но това увеличение е причинено от три фактора - Китай, Индия, авиацията. Китайските емисии от употреба на изкопаеми горива са се увеличили с 458 млн. метрични тона спрямо миналата година, индийските - с 233 млн. метрични тона, а от авиацията  - със 145 млн. метрични тона. Останалите държави са намалили емисиите си с 419 милиона метрични тона. Начело на намаляването е Европа с 205 млн. метрични тона по-малко емисии, следвана от САЩ с намаление от 154 млн. метрични тона. 

Според доклада осемпроцентното намаление на емисиите в Европа е благодарение на ограничаване на употребата на въглища, нефт, природен газ и намаляване на емисиите, които са следствие от производството на цимент. В САЩ намалението се дължи почти изцяло на ограничаване на употребата на въглища с леко повишение на емисиите от нефт и природен газ.

През миналата година световните нива на въглеродни емисии са се увеличили. В Китай е имало спад, тъй като страната все още е била засегната от рестрикциите, свързани с пандемията от КОВИД-19. През тази година Китай отбелязва 4-процентов скок, което е сходно с постпандемичното възстановяване в останалата част от света през 2022 г., каза Фринлингщайн. 

Изчисленията се основават на данни от отделните държави и компании. Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда, каза, че "светът се нуждае от достигане на нула емисии от изкопаеми горива колкото се може по-бързо". Очаква се развитите страни да достигнат до това ниво през 2040 г., а развиващите се - през 2050 г. или най-късно през 2060 г. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука