Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Учени дешифрират ДНК на едни от най-древните мумии на Земята

Илюстрация: Pixabay

Генетици от Националния музей по естествена история на Чили дешифрираха ДНК и сканираха няколко от най-древните мумии на Земята, изработени от индианците чинчоро, информира БНТ.

“В първата мумия, която изучихме, нямаше кости. Тя явно е отливка, кукла, изобразяваща човека, който по неизвестни за нас причини не е превърнат в мумия. Изучавайки това тяло, ние искахме да разберем, какви са били и как са живели индианците чинчоро, с какво са се хранели и дали са роднини на съвременните чилийци“, заяви Вероника Силва от Националния музей по естествена история на Чили.

Културата чинчоро е възникнала преди около 10 000 години на територията на съвременни Перу и Чили. Те са живели в малки селища, хранели са се с морски дарове и са водили прост начин на живот. Чинчоро са едно от първите племена в Латинска Америка, които са усвоили техниката за мумификация. Днес учените смятат, че индийците са се научили да правят мумии благодарение на климатичните промени, които са превърнали пустинята Атакама в по-благоприятно място за живот преди около 7 000 години. Тогава се появява и самата традиция на мумифициране.

При изработването на мумии от покойника са изваждани всички вътрешни органи и мозъка, сваляла се е кожата, след това тялото му се е намазвало с глина и се е прикрепяла свалената по-рано кожа. Все още не е съвсем ясно, защо индианците са превръщали своите починали в мумии – в тяхното общество не са съществували погребални обреди и култ към живота след смъртта.

Силва и нейните колеги са решили да разкрият поне част от тези тайни, изучавайки как са устроени мумиите и как са изглеждали хората, чиито останки са дошли до наши дни. Те са анализирали структурата на тяхната ДНК и са направили снимки на техните черепи и кости с помощта на компютърен томограф.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.