Учени изследват произхода на инките с помощта на генетиката

Около 200 перуанци и боливийци притежават ключа към установяване произхода на инките, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Такива са заключенията на перуански, бразилски и боливийски учени, които искат да проследят историята на инките с помощта на генетиката.

Целта на това първо по рода си генетично изследване на императорското семейство на инките е "да се провери дали съществува общ "патриарх" на тази цивилизация или не", поясниха перуанските учени Рикардо Фухита и Хосе Сандовал от университета Сан Мартин де Порес.

"Изследването ни е като тест за бащинство, но сравняването не е между баща и дете, а между народи", отбеляза Фухита. За целта учените извлекли ДНК от 12 семейства в района на Куско заради историческия генеаложки контекст - документи разкриват, че от 1570-ата г. тези семейства са родственици на инките.

Идеята е да се изяснят две легенди, свързани с произхода на инките. Първата от тях гласи, че произходът им е свързан с двойката Манко Капак и Мама Окльо, които излезли от езерото Титикака в района Пуно, където се говори езикът аймара, а втората - че първите инки са братята Аяр, слезли от планината Пакаритамбо в района на Куско, където говоримият език е кечуа.

ДНК бил извлечена от жители в районите на езерото Титикака и планината Пакаритамбо.

"Сравнихме получените резултати с нашата база генеаложки данни за над 3000 души, за да реконструираме генеаложкото дърво на всички индивиди - каза Фухита. - В края на краищата базата данни бе сведена до близо 200 души, които имат генетични сходства с аристокрацията на инките."

Империята на инките, чиято столица била Куско, обхващала територия с площ 2 милиона кв. км. Тя се простирала от западната част на Аржентина на юг до Колумбия на север.

Резултатите от изследването са публикувани в Molecular Genetics and Genomics.

Коментари

Задължително поле