Учени на крачка от вечната младост

Терапията с чист кислород се провежда в специална камера. В експеримента на израелските учени участвали 35 души на възраст над 64 години, като след терапията състоянието на организмите им (на клетъчно ниво) било подмладено с близо 40 години.

Терапия с кислород забавя и дори обръща стареенето

Изследването може да помогне и за разработване на лекарства

Не просто забавяме упадъка, а вървим назад във времето, казва проф. Ефрати

Обнадеждаваща новина дойде тази седмица от Израел - местни учени успели да забавят и дори да обърнат процеса на стареене. И макар проучванията да са все още в начална фаза, те дадоха надежда, че вечната младост може след време да се окаже постижима цел.

За влияние върху стареенето израелските специалисти използвали терапия с чист кислород. Изследването е ръководено от професор Шай Ефрати от Университета в Тел Авив съвместно с екип от Медицински център Шамир.

В проучването специалистите се концентрирали върху това дали процесът може да обърне два ключови показателя за биологично стареене: натрупването на остарели клетки и съкращаването на теломерите.

Теломерите са крайните участъци на хромозомите, съставени от повтарящи се последователности на некодираща ДНК, които служат като брони, предотвратявайки загубата на ДНК по време на клетъчното делене. Всеки път, когато се случи делене, тези брони стават все по-къси и по-къси. След като теломерите достигнат определена дължина, клетката вече не може да се репликира, което води до клетъчно стареене - остаряване, неправилно функциониращи клетки, които в крайна сметка водят до когнитивни или други свързани с възрастта увреждания и дори заболявания като рак.

В тестовете били включени 35 души на възраст над 64 години, които били поставени в камера под налягане и им бил даван чист кислород за 90 минути на ден, пет дни в седмицата в продължение на три месеца. Методът се нарича хипербарна кислородна терапия, използваща 100% кислород в среда с налягане по-високо от една атмосфера, за да се увеличи количеството кислород, разтворен в тъканите на тялото.

На всеки 20 минути участниците махат маските си за пет минути, приемайки кислород с нормални нива. През този период обаче изследователите виждат, че колебанията в концентрацията на свободен кислород се интерпретират на клетъчно ниво като липса на кислород, вместо да се възприемат като обичайно ниво на кислород.

“Колебанията на кислорода, които генерирахме, са важни. По време на този процес се получи състояние на недостиг на кислород, което доведе до регенерация на клетките”, обяснява Ефрати.

Практическите последици включват подобрения на вниманието, скоростта на обработка на информация и изпълнителните функции, които обикновено намаляват с остаряването и които засягат повече от 50% от хората на възраст над 60 години.

Според проучването промените са еквивалентни на състоянието на организмите на участниците на клетъчно ниво преди 25 години.

“Ние не просто забавяме упадъка, ние вървим назад във времето”, категоричен е Ефрати.

Той изучава процеса на стареене от десетилетие и ръководи клиниката Авив във Флорида. Това проучване според Ефрати е доказателство, че може да бъде обърнат процесът на стареене на клетъчна основа, добавяйки, че “дава надежда и отваря вратата за много млади учени да насочат усилията си да се борят със стареенето като обратима болест”.

Това също може да даде възможност на лекарите и учените да намерят начин да наблюдават дължината на теломерите и да разработят лекарства, които да им помогнат да порастат отново, когато е необходимо.
Колкото до въпроса дали това ще помогне на хората да живеят по-дълго, Ефрати подчертава, че продължителността на подмладяващия ефект предстои да бъде определена в дългосрочен план.

Коментари

Задължително поле