Учени разкриха тайната на котешкия език

Американски учени изследваха котешки езици с компютърен томограф и установиха, че шипчетата по тях са извити като лъжички, в които се задържа слюнката.

Това дава възможност на писаните да почистват в дълбочина козината си и да се охлаждат със слюнката, когато им е топло.

Откритието на инженерите от Технологичния институт на щата Джорджия може да доведе до изобретения, предназначени както за хората, така и за животните - за прилагане на течности или лекарства, за почистване на килими.

Шипчетата, наречени папили, са кухи. Принципът на действието им е като на сламката. Когато бъде сложена в течност, тя се изкачва във вътрешността ѝ. Когато котката се почиства, слюнката се стича към връхчетата на папилите и се задържа там. При натиск върху козината, се освобождава. След това се стича още слюнка. Домашната котка има около 300 такива папила по езичето си. Те лежат прилепнали, насочени назад, докато с мускул не бъдат изправени в готовност за действие.

Дивите котки, пумите, лъвовете, тигрите, снежните леопарди също имат такива езици. При лъвовете папилите са малко по-дълги, отколкото на котките, а и броят им е много по-голям.

Дължината на шипчетата по котешките езичета варира в зависимост от козината им. Изключение от това правило са персийките, за които ветеринарите специално предупреждават, че трябва да бъдат ресани ежедневно.

Екипът на Алексис Ноел вече е подал заявка за патента на четка, вдъхновена от котешкия език.

Котите посвещават една трета от времето, когато са будни, на тоалета си. Те се ближат и така премахват нечистотии и паразити и предотвратяват сплъстяването на козината си. Тя има горен слой, който е защитен, и долен, мъхест, за топлина.

Коментари

Задължително поле