Учени с план да „дехидратират“ стратосферата

Амбициозна стратегия за борба с изменението на климата

Впръскване на ледени частици високо в атмосферата

Учени от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ предложиха амбициозна стратегия за борба с изменението на климата - чрез впръскване на ледени частици високо в атмосферата и изсушаването на стратосферата.

Методът ще включва изпращане на самолети на голяма надморска височина от близо 20 000 метра. Там те ще разпръскват частици от лед. Те биха замразили водната пара, която ще падне обратно на Земята, дехидратирайки стратосферата. По този начин улавянето на топлина от планетата ще бъде намалено.

В ново проучване, публикувано в списание Science Advances учените от НAOA обясняват, че "това би било достатъчно за постигане на значително отстраняване на вода" — което означава, че няма да са необходими много усилия за засяване на лед, за да се постигне желаният ефект.

Изследователите са определили студената точка на Западния Тихи океан, атмосферен регион с размерите приблизително на Австралия, като едновременно най-влажната и най-студената точка на стратосферата и следователно най-добрата за техните усилия. Тя е и една от най-малко населените зони на планетата, тъй като острови почти липсват.

"По отношение на ефективността, студената точка на Западния Тихи океан е идеалното място", каза физикът-изследовател на НAOA Джошуа Шварц, който също е съавтор на статията. "Ето защо нашият фокус беше там."

Учените обаче признават, че разпръскването на лед в стратосферата и нейното дехидратиране може да се окажат недостатъчни.

Междувременно друг екип учени, ръководен от израелският професор от Института Технион Йорам Розен проучват идея, която може да спаси планетата ни от глобалното затопляне: разполагането на „гигантски чадър“ в космоса, който да блокира част от светлината на Слънцето, пише в. „Ню Йорк Таймс“.

За да работи идеята, космическия щит трябва да се простира на площ от приблизително един милион квадратни мили, или около размера на Аржентина. Тъй като това е твърде голяма структура за изстрелване в космоса с една ракета, Розен и неговият екип предлагат схема, при която рояк от по-малки „чадъри“ се изстрелват в космоса, където те ще работят в синхрон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука