Учени ще изследват гените на хиляди пациенти, за да разберат защо коронавирусът убива едни, а други дори не разболява

Британски учени ще изследват гените на хиляди пациенти с Ковид-19 в опит да разгадаят една от най-странните особености на новия коронавирус - защо убива някои хора, а при други не предизвиква дори леко главоболие, предаде БТА.

Учени от цяла Великобритания се заемат да проследят генетичния код на пациенти, развили до критична степен Ковид-19 и да го сравнят с генома на хора, преболедували леко или които са се заразили, но изобщо не са боледували.

В търсене на специфични гени, които създават предразположение към заболяване от Ковид-19 ще бъдат изследвани до 20 000 души, които сега или преди са лекувани в интензивно отделение от Ковид-19 и около 15 000 души с леки симптоми на болестта.

Учените предупреждават, че познанията им за новия коронавирус, проявил се в Китай в края на миналата година, все още са скромни и въпреки това те отбелязват, че е поразително как той може да бъде смъртоносен за едни хора и почти безобиден за други. Причините за това все още не са известни.

"Смятаме, че в генома ще има следи, които ще ни помогнат да разберем защо болестта убива", казва Кенет Бейли, лекар в интензивно отделение, който ръководи изследването в университета на Единбург. "Бих заложил къщата си на това, че в индивидуалния риск има мощен генетичен компонент", добавя той.

Британският здравен министър Мат Ханкок призова хората да се включат в изследването. "Ако ви поканят да се присъедините към изследването, провеждано от "Дженомикс Ингланд", моля ви, включете се, защото така ще разберем генетичните връзки. Всичко това е част от създаването на научния портрет на вируса", каза той.

Проучването на две хиляди души вече е в ход и може да разполагаме с някои отговори до няколко седмици, каза Бейли. Резултатите от проучването ще бъдат разпространени в целия свят.

"Вероятността да умрете от инфекция е силно кодирана в гените ви, много по-отчетливо от вероятността да умрете от сърдечна болест или рак", каза Бейли.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука