Владимир Кисьов се е отказал да бъде кандидат на СДС за евроизборите

Странната ярост на Томислав Дончев Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще заседава вероятно в сряда

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 25 март 2019

ВМРО и „Атака“ отиват заедно на евроизборите Волен Сидеров нямал претенции да бъде сред кандидатите на евентуалната коалиция

До 2 г. е готов първият нов боен кораб Проектът е за два кораба, като общата му стойност е почти 1 млрд. лв

Адвокат Михаил Екимджиев: Цветан Цветанов е тежък рецидивист по отношение на апартаментите

Проф. Михаил Константинов за евроизборите: Отива се към битка, която се води на непочтен език

Проф. Атанас Семов: Брекзит няма да се случи на 12 април

Министър Кралев поздрави Кубрат Пулев

Министри обсъждат правата на жените в Токио

Си Цзинпин пристигна в Монако

Кой каза, че Италия няма поколение?

35-годишна жена загина при пожар в къща в ямболско село

Рамос отсрами нападателите на Испания

Изгубеното в Балкана дете е открито в труднодостъпна местност, без обхват Топ-планински спасител и двама полицаи са го намерили

Фамилна психотерапия съхранява семействата на хора с психични проблеми

Притеснението от споделяне пред лекар на симптоми на тревожност и депресия у близки хора е много голямо, а проблемите на отделния пациент се диагностицират най-добре в контекста на семейната среда

Личният лекар неслучайно се нарича и „семеен лекар“. Но консултация в семеен формат, особено по повод на психичен проблем, се случва твърде рядко.

Масово хората са склонни да споделят, когато в семейството има болен от соматично заболяване, но не и когато забележат у свой близък потиснатост, склонност към усамотяване, липса на желание за общуване, занемаряване на външния вид, разсеяност, трудна концентрация, категорични са семейни лекари.

Много по-често пациентите ни дават възможност да коментираме проблемите на семейството, когато има болен от рак, прекарал инфаркт, инсулт или хирургична операция, отколкото при симптоми от страна на психиката, които говорят за тревожност и депресия, казват лични лекари с голяма практика. А оттам нататък затъването в безизходица и крачката до самоубийството е само една, напомнят специалистите.

Семейството е една система, всички в нея са взаимосвързани, затова говорим за системна психотерапия, затова съществуват системни психотерапевти, които работят със семейството, затова има и фамилна психотерапия. Всичко обаче започва от доверието – към личния лекар или към друг специалист, обяснява психиатърът д-р Илияна Кирилова. Особено важно е проблемът на отделния пациент да бъде разгледан в контекста на случващото се в семейната среда, подчертава д-р Кирилова.

Притеснението по отношение на психичните болести у нас обаче е все още много голямо, особено в малките населени места хората се страхуват и срамуват да потърсят помощ, което е огромна грешка, сочи опитът на специалистите в сферата на душевното здраве – психиатри, психолози и психотерапевти.

Оказаната навреме помощ може да спаси човешки живот и да съхрани семейство. Статистиката за България е красноречива – всеки ден средно двама души губят живота си по собствена воля, 6,2% от възрастните над 18 години са засегнати от депресия, а 11,2% – от тревожност.

Положението може да се подобри, ако хората с такива проблеми по-често търсят помощ от специалист, при това не сами, а заедно със семействата си.

Проект „Подобрени услуги за психично здраве“ на НЦОЗА по програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве” с подкрепата на Норвежки финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г. и Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство  (ФМ НА ЕИП) 2009/2014 към Договор № РД-13-242 за БФП № BG 07-PDPC 03/25.11.2014 г. и Допълнително споразумение № РД-13-29/03.02.2016 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.