Фарсът „Трифонов“ свършва в сряда

Плагиати, прелюбодейци и менте докторанти красят ИТН

БСП готови да подкрепят правителството на ИТН, но поставят условие - отзоваване на Петър Илиев

БСП имали споразумение

Фарсът “Трифонов” се очаква да приключи в сряда. Това показва политическата аритметика. Правителството, предлагано от “Има такъв народ” няма как да събере необходимите гласове. Единствено при игра с кворума е възможно кабинетът да мине. Това означава при откриване на заседанието, регистрираните депутати да са около границата на кворума от 121 депутати.

След днешните заседания на партийни ръководства и на парламентарни групи се разбра, че единствено БСП е готова да подкрепи проектоправителството на “Има такъв народ” (ИТН и БСП общо имат 101 депутата), но при едно условие - че Станислав Трифонов отзове предложения за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев.

От “Изправи се БГ. Ние идваме.” също не одобряват почетния консул на Барбадос за вътрешен министър, но обявиха, че няма как да застанат за кабинет, който е “параван на ГЕРБ и ДПС”. Като причина за нежеланието си да дадат рамо на ИТН изтъкнаха, че не получили гаранции, че декларацията не е споразумение и че съставът на проектоправителството няма как да гарантира реформи.

Евродепутатът Радан Кънев обяви: “Не плашете с избори, ние сме ходили на много избори и успешни и неуспешни... Ние сме гърмени зайци и с избори няма да ни уплашите”. Той също изрази несъгласие с номинации за министри: “Предложенията ви за силов вицепремиер и правосъден министър възприемам като провокация, дори като гавра с усилията за институционална реформа.”

До редакционното приключване на броя заседанието на ПГ на “Демократична България” не бе приключило, но очакванията бяха, че групата няма да даде подкрепа.

Станислав Трифонов отговори от фейсбук на упреците, отправени му от партиите, на чиято подкрепа разчита. Той даде ясен знак, че няма намерение да заменя Петър Илиев. “Петър Илиев е поводът, който си търсите, а причината е, че всички вие явно сте играчи от статуквото и за нищо на света не можете да приемете някой да ви се бърка в така наречената “политика”. Ами добре, хайде да видим какво ще стане!”, написа Трифонов.

Малко преди поста му в социалната мрежа, от БСП обявиха, че оставят отворена врата за евентуална подкрепа, но след заседание на НС, което трябва да вземе решение на подпис. Лидерката Корнелия Нинова се похвали, че получили исканото от тях. “ИТН ни дадоха писмено споразумение”, каза червената председателка. “Продължаваме да стоим зад 57-те конкретни мерки, повечето от които наши политики, продължаваме да строим за подкрепа за политики”, каза Нинова.

Университетът Алпе Адрия в Клагенфурт: Пламен Николов не е сред възпитаниците ни

На запитване за образованието на Николов в университета University of Klagenfurt, пред местната медия Кleine Zeitung, ръководството отрича той да има докторска степен.

“Неясноти в биографията. Защитил ли е научна степен бъдещият български министър-председател в Клагенфурт?” - така е озаглавена публикация на австрийския журналист Уве Зомерсгутер в сайта на клагенфуртския вестник “Клайне цайтунг”, свързана с образованието на Пламен Николов в Австрия.

За БТА авторът на статията, който е ръководител на икономическия отдел на вестника, съобщи, че Пламен Николов не е бил възпитаник на университета, съдейки по официална информация, получена от д-р Анегрет Ландес, завеждаща отдела за връзки с обществеността на университета Алпе Адрия в Клагенфурт.

В писмено становище по случая тя посочва, че студент или абсолвент на име Пламен Николов не фигурира в компютърната система на университета. Името му не присъства и в регистъра на Съюза на австрийските библиотеки, където се съхраняват всички писмени работи на студентите в Австрия.

Още на 3 август 2021 г. подобен отговор на свое запитване до университета в Клагенфурт е получил и проф. Михаил Константинов. “В компютърните ни системи липсва лице с името Пламен Николов. Такъв няма нито сред студентите, нито сред завършилите”, сочи отговорът.

Именно с докторската си степен от университета в Клагенфурт (Австрия) по “Философия на икономиката, правото и политиката” Николов се яви през 2018 г. години на кастинг за политици в риалити формата на предаването на Слави Трифонов. Когато го представяха като кандидат премиер в парламента, той каза, че в Австрия е правил само научен проект, а дисертацията си е защитил в СУ.

Николай Василев представлява интересите на Словения

Петър Илиев пътува с червени номера и има имунитет

Илиев ще е в конфликт на интереси, ако стане вътрешен министър

Пpивилeгиитe и имyнитeтитe нa пoчeтнитe кoнcyли ca ypeдeни в Hapeдбaтa зa нaзнaчaвaнe и пpиeмaнe нa пoчeтни кoнcyлcки длъжнocтни лицa, Hapeдбaтa зa възcтaнoвявaнe нa ДДC и aкциз нa диплoмaтичecкитe пpeдcтaвитeлcтвa и кoнcyлcтвa и Hapeдбaтa зa oфopмянe нa cтoки, внacяни и изнacяни oт диплoмaтичecки пpeдcтaвитeлcтвa и кoнcyлcтвa. Назначаването и освобождаването на почетните консулски длъжностни лица се извършва от Министерския съвет по препоръка на министъра на външните работи.

Според Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г. почетните консули имат редица преимущества, привилегии и имунитети. При арестуване или задържане трябва задължително да бъде уведомена представляваната държава (чл. 42); те се ползват също с имунитет по отношение на юрисдикцията на държавата на пребиваването за действия, свързани с изпълнение на техните консулски функции (чл. 43); те не са длъжни да дават свидетелски показания по въпроси, свързани с техните консулски задачи (чл. 44, т. 3).

През 2016 г. Премиерът Бойко Борисов настоя да бъдат орязани част от привилегиите като безмитния внос на стоки и червените номера на колите, с които се движат почетните консули. Почетните консули заведоха дело за червените номера и през 2018 г. ВАС им ги върна.

Пoчeтни кoнcyли в cтpaнaтa ca Maкcим Бexap, пpeдcтaвлявaщ Ceйшeлcкитe ocтpoви, Бopиcлaв Диoниcиeв, пpeдcтaвитeл нa Maлдивитe, Ивo Пpoкoпиeв - Kaнaдa, Caшa Бeзyxaнoвa - Люкceмбypг, Плaмeн Юpyкoв - Kaзaxcтaн, Цвeтeлинa Бopиcлaвoвa - Иcлaндия, пpoф. Cтoян Дeнчeв - Oмaн, Петър Курумбашев на Малайзия.
Николай Василев, който Станислав Трифонов бе номинирал за премиер е почетен консул на Словения.

Номинираният за вътрешен министър Петър Илиев е почетен консул на Балбадос. Той е предложен на този пост през 2017 г., от служебния външен министър Ради Найденов. Огнян Герджиков като служебен премиер е подписал решението на МС. “Не си спомням за такова решение. Това е работа на външния министър. Един премиер разписва много решения”, коментира пред “Труд” проф. Герджиков.

Юристи обясниха, че Петър Илиев трябва да се оттегли от почетното консулство. В противен случай, ко бъде избран за вътрешен министър той ще се окаже в конфликт на интереси защитавайки едновременно интересите на две държави - на Барбадос като почетен консул и на България като вицепремиер и вътрешен министър.

Анкета “Труд”

Ще мине ли кабинетът на ИТН?

Доц. Огнян Минчев: След интервюто на Петър Илиев не би  трябвало да мине

След днешното интервю на Петър Илиев не би трябвало да мине. А ако мине, това означава, че демокрацията в България дори вече не е и фасада.

Проф. Румяна Коларова: От най-желана партия ИТН се превръща в най-нежелана

Едно правителство, чието съставяне започна с лъжа, която по всякакъв начин се опитаха да замазват, продължи с поредица от постистини, според мен не би трябвало да мине. Ключовият фактор в процеса на преговорите, на който те разчитаха, беше БСП и нейната стратегия. Ако се потвърди заявеното от Стоян Мирчев, че БСП ще се съобрази с решението на ДБ и ИБГНИ, а не с позицията на ИТН, това категорично прави гласуването на кабинета невъзможно. ИТН от позицията, в която всички желаят, в момента се движи към позицията на партия, които всички парламентарни партии не желаят. Според мен бъдещето на кабинета зависи преди всичко освен от БСП, и от решението, което ръководството на ИТН ще вземе - дали да се съобрази с радикалната и най-екзалтирана част от своя електорат или ще се съобрази с позицията на партиите, на които разчита за подкрепа в парламента. Ясно е, че шансовете намаляват. За да се състави кабинет, ИТН трябва да сведе глава, което едва ли е в стила на лидера?.

Страхил Делийски: Най-безсмисленото гласуване в последните 30 години

Стигнахме дотам, че май няма голямо значение дали ще мине или не. Толкова се озъби несъстоятелността на политическата ни система, че този конкретен еднократен акт в основата си е аритметичен, а не политически Политическата ни система е стигнала до гадаене на някакви аритметични модели, това означава, че нещата наистина не са добре. Тук няма никаква политическа логика и при минаването на правителство, и при не минаването му. Лявата БСП, която в най-голяма степен подкрепя това правителство, твърди, че има 90 процента припокриване на програмите с ИТН. А по различни експертни оценки най-дясната програма е тази на Слави Трифонов! Това е парадокс. Това е може би най-безсмисленото в последните 30 години гласуване на кабинет.

Станислав Трифонов във ФБ: И аз съм агресивен

По повод на сутрешното интервю на Петър Илиев в Нова телевизия, разбрах, че той се бил държал агресивно. Не видях много хора да коментират това, което той е казал, а коментират как го е казал.

Значи, ако разбирам правилно, явно съществуват хора, които предпочитат сладко да ги лъжат, вместо агресивно да им казват истината.

Е, аз не съм от тези хора.

Запознах се случайно с Петър Илиев, когато правихме референдума и моите впечатления са, че той е смел, отговорен, лоялен, добър баща и добър съпруг. И ако е агресивен, това е явно, когато има причина и основание.

А между другото, ще ви призная, че и аз съм агресивен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи