Фейсбук е записвал разговори на потребители

Социалната мрежа Фейсбук е записвала разговори на свои потребители, съобщава сайтът "Блумбъг", като се позовава на информация на източници, запознати със случващото се. От медията са питали компанията на Марк Зукърбърг, а от там потвърдили информацията, но казали, че това е направено с тяхно съгласие и практиката вече била прекратена.

Социалната мрежа давала на други фирми записите, за да правят транскрипции на казаното. Според компанията, записите са били тестове на изкуствен интелект, за да се определи способността му да превежда казаното на друг език.

Единствените засегнати потребители били тези, които ползват приложението "Месинджър" и не са забранили транскрипцията на разговорите в него.

Новината идва в момент, в който социалните мрежи и специално Фейсбук са критикувани за събирането на огромно количество данни за потребителите. Компанията наскоро беше глобена с 5 милиарда долара за неправилна употреба и съхранение на данните на милиони потребители.

Както Фейсбук, така и другите гиганти, които предлагат гласови асистенти Амазон и Епъл, признават, че записват потребителите, като дават за това различни обяснения.

Коментари

Задължително поле