„Фейсбук“ работи по детска версия на „Инстаграм“

Най-голямата онлайн социална мрежа в света „Фейсбук“ обмисля възможността за създаването на „безопасна и подходяща за възрастта“ версия на социалната платформа за деца под 13 години. Компанията иска да даде възможност на децата и младите хора да използват „Инстаграм“ по начин, подходящ за възрастта, но критиците на този „бебешки вариант“ виждат опасност в него, съобщава Die Zeit.

В отворено писмо противниците на идеята молят създаделя и главния изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг да се откаже от плановете си за „Инстаграм“ за деца. Около 100 групи и лица са подписали текста, включително организацията „Кампания за детство без търговски цели“ (CCFC).

„Инстаграм“ използва страха желанието на младите хора да бъдат разпознати от своите връстници, се казва в писмото. „Неумолимият фокус на платформата върху външния вид, себеизразяването и маркетинга създава предизвикателство за неприкосновеността на личния живот и благосъстоянието на младите хора", предупреждават подписалите текста.

Подобно на компанията-майка „Фейсбук“, „Инстаграм“ позволява само на потребители на възраст над 13 години да имат достъп до платформата. В момента „Фейсбук“ проучва въвеждането на детска версия на мрежата за деца и младежи на възраст под 13 години. Причината е, че много млади хора лъжат за възрастта си при правенето на регистрация и по този начин създават акаунти в „Инстаграм“, въпреки възрастовата граница.

„Децата на възраст между 10 и 12 г., които вече имат акаунти в „Инстаграм“, едва ли ще преминат към бебешката версия на платформата, след като вече са изпитали реалността“, се казва още в отвореното писмо на критиците на идеята. 

„Фейсбук“ защити плановете си: „Реалността е, че децата са онлайн“, заяви говорителката на компанията Стефани Отуей. „Те искат да се свържат, да се забавляват и да учат със семейството и приятелите си, а ние искаме да им помогнем да направят това по безопасен и подходящ за възрастта им начин“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии