Депутатите решиха да отложат с 6 месеца влизането в сила на Закона за горивата

Улично куче нощува под одеало (СНИМКИ)

Турски митничари заловиха 104 килограма хероин на „Капъкуле“

БЛС: Необходим е работещ механизъм, който да защити лекарите на работното им място

50 „годзили” по 1 милион евро Специална серия Nissan GT-R с мощност 720 конски сили

Спортният министър Кралев: Тазгодишното издание на Sofia Open ще е върхът на турнира

Български баща: Норвежката система дискриминира чужденците

Радосвет Радев: Дигитализацията в администрацията се случва бавно

Двама мъже пострадаха при катастрофа край Арбанаси

Кметът Калин Каменов: Враца е пред епидемия

Манолова: Двойният стандарт при храните ще бъде инкриминиран като измама

С какъв опит се кандидатства за работа в метеорологичната служба?

Евродепутат доайен събирал по 150 евро такса от посетители

Лекар: Вземете противовирусни препарати при първите симптоми на грип

Външният министър на Македония обяви, че ще се кандидатира за президент

Хелоу, Хелоуин!

Ще започнат сега едни лакърдии на тема Хелоуин, православието, българщината, традициите, абе сещате се. Та да ви кажа – Хелоуин няма нищо общо с религията. Нито православната, нито католическата, нито никоя.

Работата е тръгнала от келтски езичници, които живели по земите на днешна Ирландия и вярвали, че в нощта на 31 октомври духовете на мъртвите излизали на белия свят, за да откраднат телата им. Или нещо подобно. Гасели камините, залоствали вратите и се обличали в разни животински кожи да плашат призраците. Малко като нашите кукери.

В някакъв момент папата, за да приобщи по-лесно езичниците към католицизма, направил 1 ноември ден на всички незнайни и малко знайни християни, загинали за делото Христово и го кръстил „Вси светии“. Но това няма нищо общо с маскарада, който се е просмукал в обществото ни.

Църквата ни отрича и май направо мрази тържествуването на разни сатанински превъплъщения. Американските попове го мразят още повече.

Изобщо на всички кюрета им затреперват килимявките, като наближи краят на октомври.

Не мисля обаче, че децата ни влагат нещо повече в тази вечер от това, което всъщност е – маскарад. Нищо повече!

Децата се маскират като нинджи и принцеси, батковците на холивудски актьори, каките, на каквото и да е стига да се показва възможно най-много плът, а зрелите дами и господа по традиция се маскират на пияни.

Толкова! Не задълбавайте!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Вероятно авторът е прав, не знаех тези неща и благодаря за информацията. Все пак искам да използвам форума за въпрос към г-н Блъсков, не към собственика на „Труд“, а към журналиста. Защо в този вестник се цензурират общо взето нормални коментари? Без да са нецензурни, просто защото изразяват позиция? Или се изписва, че се коментира прекалено бързо, или изобщо коментара не се появява. Мисля че това сваля значително доверието към медията, а едва ли има журналист, който да желае лошо отношение към себе си. Струва ми се, че собственика може да повлияе на служителите си в тази насока.

  1. Тартаковер, всичко е от престараване на програмистите. Писах им веднъж – ударили са 10-ката, но в грешната мишена. Няма перфекта защита, но техните защити затрудняват дори четенето. Например не виждам смисъл в забраната да се отвори статия в нов таб чрез десен бутон. Коментарите не се цензурират, а скриптовете им, които обработват текста са ужасно тромави, бавни като рИформите у нас. Аз повтарям коментара докато се появи грешка. Грешката „Коментирате много бързо“ ми се появява след като цял ден не съм включвал компа. Аз изтривам бисквитките и тя не се появява. А за доверието в медията – нямам никакво доверие. Георги Мамалев имаше сатирична сценка преди години на тази тема. Не очаквай много от българска медия независимо от носителя на информация. Все пак да сме благодарни, че все още има онлайн издание и може да се коментира. Щото като дойдат да ни освободят братушките няма да имаме и паспорти, да не говорим за Интернет.

 2. тартаковер е политически елегантен съ не би дъ дръпне некоя чувствителна струнъ:ние bg селенете видяими сметкътъ нъ умайно сладкиъ ни майчин езикъ тъ един пернишки караканжул ( хелуинъ нъ bg езикъ му викъми) немъ дъ ни се опре:(става думъ зъ подмянъ нъ колективното съзнание другарю пб и тук имъ думътъ катедрътъ по психолохия въ bg унито:проблемъ ииич не е безободен драги селене:съ тъкивъ унитъ тъкъв селски нърод

 3. Осъзнайте се бе !

  1 НОЕМВРИ Е ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.
  ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ.

  ВСИЧКИ ДРУГИ ПИСАНИЦИ СА ЕРЗАЦ РАЗМИСЛИ.

 4. УГОДНИЧЕСКО ОБЯСНЕНИЕ, НЕ БЕШЕ ТАКЪВ ЧОВЕК – НО НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ!

 5. Точно от Г-на Блъскова пояснение,…
  Защото в Булгаристан …
  това е зловещо всеки ден явление…

 6. Обаче келтите са тръгнали на запад от нашите земи, траки са с някогашно царство в днешно Ямболско-Сливенско.

 7. Децата ви не могат ли да са по-акъллии, та да не копират всяка тъпотия, бе Блъсков?

  1. Заради многото акъл, който ни дадоха руските окупатори съанахме „акъллии“ и затова сме на първо място по отрицателни цизнени показатели и на последно по положителни. Понеже сме много „акъллии“ и не разрешихме западен лъч да ни развали „развитото социалистическо обнщество“, затова днес МРЕМ НАЙ-РАНО и децата ни бягат в чужбина като попарени. От много акъл…

 8. Нека не се обиждат прекалено консервативните традиционалисти, които ненавиждат новостите и със зъби и нокти драпат да върнат старото. Затова ги наричам с обидни думи. Празнуването на Хелоуин ни доближава до западноевропейските традиции и ни прави част от света. Нонапърво място това си е типично детски празник, и то за деца до 7 години. Хайде да не отнемаме радостта на децата заради мухлясалите си дърташки и закостенели консервативни мозъци. Карикатурата към статията за консерватизма на Кути показва много точно къде се намира България.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.