Хелоу, Хелоуин!

Ще започнат сега едни лакърдии на тема Хелоуин, православието, българщината, традициите, абе сещате се. Та да ви кажа - Хелоуин няма нищо общо с религията. Нито православната, нито католическата, нито никоя.

Работата е тръгнала от келтски езичници, които живели по земите на днешна Ирландия и вярвали, че в нощта на 31 октомври духовете на мъртвите излизали на белия свят, за да откраднат телата им. Или нещо подобно. Гасели камините, залоствали вратите и се обличали в разни животински кожи да плашат призраците. Малко като нашите кукери.

В някакъв момент папата, за да приобщи по-лесно езичниците към католицизма, направил 1 ноември ден на всички незнайни и малко знайни християни, загинали за делото Христово и го кръстил "Вси светии". Но това няма нищо общо с маскарада, който се е просмукал в обществото ни.

Църквата ни отрича и май направо мрази тържествуването на разни сатанински превъплъщения. Американските попове го мразят още повече.

Изобщо на всички кюрета им затреперват килимявките, като наближи краят на октомври.

Не мисля обаче, че децата ни влагат нещо повече в тази вечер от това, което всъщност е - маскарад. Нищо повече!

Децата се маскират като нинджи и принцеси, батковците на холивудски актьори, каките, на каквото и да е стига да се показва възможно най-много плът, а зрелите дами и господа по традиция се маскират на пияни.

Толкова! Не задълбавайте!

Коментари

Задължително поле