„Херцогинята на Чикаго” с премиера в Стара Загора

На 9 февруари от 16.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще бъде представен вторият премиерен спектакъл на оперетата „Херцогинята на Чикаго” от Имре Калман. Режисьор е проф. Румен Нейков. Това е една по-малко позна оперета на Имре Калман, създадена по либретото на Юлиус Бремер и Алфред Грюнвалд. Преработката на текста е на проф. Румен Нейков, а преводът е негово съавторство с Мария Нейкова.

Диригент на постановката е Владимир Бошнаков, сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите - на Антония Попова. Вихрените танци в спектакъла са хореографски поставени от талантливите артисти на балетната трупа Пенка Димитрова и Биляна Чолакова.

В ролята на херцогинята Мери ще видим Тереза Бракалова. В другите роли участват изявените солисти: Милко Михайлов, Николай Моцов, Яница Нешева, Нели Нечева, Камелия Стойчева, Елена Петрова, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Иван Кабамитов, Теодор Петков, участват още Игнат Желев, Петър Янкулов, Нина Димитрова, Пролет Пенчева, Илиян Вичев, Румен Какамъков, Милен Стойков и Велин Ингилизов и Борислав Георгиев от ДЮСОБ „Маргаритки”, хор, балет и оркестър на Държавна опера – Стара Загора.

„Подготвяме една изключително красива, мелодична, атрактивна постановка, която зрителят ще заобича. „Херцогинята на Чикаго” не е от познатите произведения на Калман, защото е трудна за вокално изпълнение творба. Това е третата и премиера в България и първа извън столицата. Писана е през 1928 г., а темата е актуална и днес - нахлуването на американската култура в Европа”, споделя режисьорът проф. Румен Нейков.

Първото изпълнение на „Херцогинята на Чикаго” е на 6 април 1928 г., Театер ан дер Вийн, Виена, а първо изпълнение в България – през 1929 г. в Кооперативен театър

Действието се развива през 20-те години на 20 век, епохата на джаза и чарлстона, в Будапеща и в столицата на измисленото европейско кралство Силвария. Интригата в тази оперета се върти около богатата млада американка от Чикаго мис Мери Лойд. Тя се е обзаложила с нейните приятелки, че в Европа може всичко и всеки да купи с парите си. В това време във фалиралата европейска държавица Силвария принц Шандор Борис и неговите министри се опитват да отвлекат вниманието на сънародниците си, като подготвят кралска сватба. За целта принцът престолонаследник трябва да сключи предбрачен договор със своята приятелка от детинство и също обедняла принцеса от Морения – Розмари, която всъщност не обича.

Виенският валс и чарлстонът, чардашът и фокстротът, американският прагматизъм и романтиката на аристократична Европа „се сблъскват” в оперетата „Херцогинята на Чикаго” от Имре Калман. Сблъсъкът е между парите и любовта, която накрая побеждава – както е характерно за жанра.

Коментари

Задължително поле