Хибридна мощ за новия E-Pace

Jaguar електрифицира компактния SUV модел

309 конски сили за върховия вариант

Ударното обновяване на моделната гама на концерна Jaguar Land Rover продължава с пълна сила. Поредният подложен на модернизация автомобил е първият компактен SUV на Jaguar - E-Pace. За следващата моделна година той излиза с освежен външен и вътрешен дизайн и много иновации. Най-голямата новост е появата на Plug-in хибриден вариант с мощност 309 конски сили.

Екстериорните подобрения осигуряват на модела по-силно присъствие и по-луксозно излъчване. Отпред промените личат най-вече в новата решетка и LED фаровете, които опционално се предлагат пикселизирани за повишена резолюция и яркост. Система за адаптивно управление на светлините чрез камера оценява пътя пред колата и автоматично приспособява дългите светлини според условията, като избира различни LED сегменти за осветяване. Така се подобрява видимостта и се намаляват отблясъците, като в същото време не се пречи на останалите участници в движението.

Отзад на автомобила също се открояват нови LED светлини с анимирани мигачи. Дизайнът им наподобява този на електрическия модел I-Pace. Редица нови дизайнерски компоненти, сред които специален черен пакет, придават на модела по-динамичен и ексклузивен стил. Това важи и за интериора, в който се появява интегриран 11,4-инчов HD сензорен екран с извито покритие срещу отблясъци и против оставяне на пръстови отпечатъци.
Оформлението на кокпита е ориентирано към водача и неговата работа зад волана. Под новия селектор на трансмисията от фин метал с красиви шевове се намира гнездо за безжично зареждане на телефони. Метални акценти има и на колоните и отворите за климатичната система. Метални са и лостчетата за превключване на предавките от волана. Върху подглавниците личи логото на марката, а надписът “Est. 1935 Jaguar Coventry” препраща към историческото минало на компанията.

Платформата на E-Pace е проектирана за най-новите електрифицирани задвижващи системи и усъвършенствани дизелови и бензинови мотори с мека хибридна технология. Предлаганите дизелови двигатели са 2,0-литрови с мощност 163 конски сили (380 Нм) и 204 конски сили (430 Нм). Те се нуждаят от 6,4 л гориво за изминаване на 100 км и се отличават с тиха и енергична работа с намалено триене и подобрена горивна система. Меката хибридна технология включва интегриран стартов генератор за дизеловите и бензиновите мотори, който акумулира енергията при намаляване на скоростта и с нея се подпомага ускоряването на автомобила.

Бензиновата гама обхваща два типа двигатели - трицилиндров с обем 1,5 л и четирицилиндров с обем 2,0 л. Мощността им варира от 160 до 300 конски сили. Базовият вариант със 160 “коня” се предлага с предно предаване и 8-степенен автоматик. Останалите модели са със задвижване 4х4 и 9-степенна автоматична трансмисия.

Новата Plug-in хибридна версия P300e съчетава 1,5-литров трицилиндров бензинов мотор с електрически двигател и 8-степенен автоматик. Общата мощност на системата достига 309 конски сили, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само 6,5 секунди. Когато литиево-йонната батерия с капацитет 15 киловатчаса е заредена, могат да се изминат до 65 км само на ток, а средният разход на гориво за първите 100 км е само 1,4 л.

Постоянна връзка с двоен модем

Постоянната връзка с околния свят и забавлението на пътниците в Jaguar E-Pace се осъществява благодарение на най-новата инфо-развлекателна система. Тя се управлява чрез извит 11,4-инчов сензорен екран с подобрена яснота и яркост. Опростеното меню позволява водачът да има достъп от началния екран до 90% от най-често използваните функции.

Системата стартира мигновено, тъй като се захранва от отделен източник и навигацията е на разположение в момента, в който шофьорът седне в седалката. Вградени приложения като Spotify, Deezer и Tuneln осигуряват пълна функционалност и без смартфон. Свързаните функции позволяват интеграция на календари на Google и Microsoft Outlook. Така водачът може да си преглежда графика и мейла и дори да се включва към важни обаждания чрез Hands-free.

Връзката с два модема прави възможно едновременното използване на много функции с бърза скорост и без прекъсвания. Собственикът на автомобила може да изтегля и инсталира актуализации на софтуера, без да посещава сервиз. Ако някои актуализации изискват двигателят да бъде спрян, се задава удобно време за инсталиране.

Зад волана е инсталиран нов 12,3-инчов дисплей, който показва информацията от работата на автомобила. Графиката на изображението може да бъде конфигурирана според желанието на водача. Ако той иска - може да използва целият монитор за показване на навигацията с подробни инструкции за маршрута.

Сред другите удобства на борда е системата за йонизация на въздуха, която премахва алергените, неприятните миризми и улавя ултрафини частици. Вътрешното огледало показва чрез камера изображението зад автомобила, което гарантира по-добра видимост при всякакво време.

4х4 задвижване с отлична ефективност

Обновеният Jaguar E-Pace предлага по-комфортно пътуване, съчетано с динамиката на спортен автомобил. Конструкцията намалява вибрациите в цялото купе за по-приятно изживяване на борда при по-ниски нива на шум благодарение на усъвършенстваната изолация.

Системата за двойно предаване автоматично разпределя въртящия момент между предните и задните колела за оптимално сцепление при всякакви обстоятелства. За по-добра горивна ефективност при нормални условия мощността се изпраща само към предния мост.

За върховия бензинов модел с 300 конски сили системата 4х4 е специално настроена да осигури максимална тяга на всички колела. Чрез два независими електронно управляеми съединителя на задния мост е възможно целият въртящ момент да се пренасочи към едното колело.

Всички модели E-Pace са оборудвани със система за избор на режим на шофиране, чрез която водачът задава комфортни, спортни или еко настройки. Те засягат реакциите на педала на газта, трансмисията, волана и адаптивното окачване (когато е налично). Освен това системата автоматично може да определи коя от настройките е най-подходяща в зависимост от настилката.

Коментари

Задължително поле