Цветелина Пенкова, № 3 в евролистата на БСП, пред „Труд“: Не познавам Сорос, камо ли да съм негов човек

Снимка: БГНЕС

В БСП младите не са дребният шрифт на договорите, не са притурка към листата, а реални участници в политиката

Когато се появи в евролистата на БСП за предстоящите избори за Европейския парламент, всички си зададоха въпроса коя е младата дама. Тя веднага бе наречена соросоид заради двете години, които се е обучавала в университета, подпомаган от Сорос, в Будапеща. Защо напуска престижната си работа в Лондон, какво иска да промени в родината си и какво мисли за Истанбулската конвенция - по тези и други въпроси разговаряме с Цветелина Пенкова.

- Вашето име в евролистата на БСП беше определено като една от изненадите, госпожице Пенкова. Въпросът „Коя е тя?“ след номинацията Ви и особено след третото място, на което Ви постави Националният съвет, бе логичен. Има ли нещо, което бихте добавили към Вашата визитка?

- В момента съм финансов специалист в инвестиционен фонд в Лондон. Започнах своята финансова кариера като инвестиционен банкер в Кралската банка на Шотландия. Завърших висшето си образование с магистърска степен по финансова икономика в Университета Оксфорд във Великобритания, а преди това следвах Финанси и икономика в Университета Бокони в Италия. Програмата ми на обучение към Университета Бокони включваше две години в Централния Европейски Университет в Унгария и 6 месеца обмен в Университета МакГил в Канада.

- Защо решихте да се кандидатирате за евродепутат и то точно от листата на БСП? Имате престижна работа в Лондон - мечта за мнозина, а Вие я заменяте с чиновническо място в Брюксел? 

- Аз съм член на БСП от 2007 г. Живея в чужбина вече повече от 10 години, но никога не съм се откъсвала от България. Била съм активна в социалния и политически живот на страната доколкото са ми позволявали възможностите. Много от моите връстници напуснахме България заради липсата на развитие тук. Сигурна съм, че всички искаме да се върнем и ще работя за това. Нужна е реална промяна тук, за да може връщането да не е компромис. Призивите не са достатъчни, познавам живота на Запад. Имах възможността да опозная нравите и ценностите на гражданите в различните части на ЕС, да съм част от различни икономически и социални среди, да натрупам знания и умения в сферата на финансите и икономиката. Смятам, че този мой опит ще бъде полезен на България на Европейската политическа сцена. Искам промяна на статуквото, което определено не дава адекватна възможност за развитие. Иска ми се и повече солидарност със съдбата на българите, където и да са в чужбина. А защо точно от БСП - защото се припознавам в идеите за социална справедливост зад които БСП винаги е стояла. В БСП младите не са дребният шрифт на договорите, не са притурка към листата, а реални участници в политиката.

- Кажете нещо повече за семейството си, за Вас самата, защото по време на кампанията ще чуете или прочетете сигурно много неща, от които и Вие самата ще се учудите. Членувате ли в БСП, от колко време, били ли сте на партийно събрание?

- Член съм на БСП от 2007 година, присъствала съм на различни партийни събирания, когато съм била в България. Семейството ми е като повечето български семейства - един от членовете му живее в чужбина. Родена съм в София, където съм прекарала голяма част от живота си. Семейството на баща ми е от Силистренско и като дете съм живяла в Дулово, където завърших началното си образование. Родът на майка ми е от района на Сандански. От двата противоположни края на България. Там живеят прекрасни хора, с които съм прекарала детството си.

- Коментарите в социалните мрежи изобилстват със залагания човек на кого сте - на Нинова или на Станишев. Българските политически страсти са доста по-различни от английските или германските, така че, извинете за въпроса, но ще е добре да чуем отговор от първо лице?

- На първо място съм човек на България. Именно емоцията, която ме свърза с родината ми, е причината да искам да се включа в политическия живот. Благодаря на БСП за тази възможност. Обяснявам си моето участие в листата като част от процеса на обновление на партията. В левицата тече процес на обновление, който отговаря на обществените очаквания за нови хора в политиката. Мисля, че това е основният мотив, с който членовете на Националния съвет подкрепиха моята кандидатура.

- С какво името Ви Пенкова ще се отличава от имената Габриел или Майдел?

- Не мисля, че е редно да се правят такива паралели. Става въпрос за отделни личности, за различен опит, за различни политики. Само времето и хората ще дадат възможност за обективна оценка.

- Първият от университетите, които сте завършили, е този на Сорос в Будапеща. И това се оказа първият хейт срещу Вас - вече казват, че сте човек на Сорос. Какво мислите за този бизнесмен, Вие лично познавате ли го? 

- Не познавам Сорос, камо ли да съм негов човек. Обучението ми в Централния европейски университет беше част от бакалавърската ми степен към Университа Бокони, затова не разбирам акцента само върху тази част от образованието ми. За обучението ми спечелих финансова стипендия, гарантирана от университета Бокони за висок успех на приемния изпит. Свикнахме в политиката да се говори за човек на този или онзи, но в образованието имат значение само трудът и качествата.

- Анализатори не само у нас твърдят, че тези избори са може би най-важните за ЕС от 20 години насам. Кое ги прави по-важни от предишните, например? Да не би Европа или България да са заплашени, да не би проектът ЕС да скърца?

- Навлизаме в ключов момент за Европейския проект. Разединението и анти-европейският тон ще са едни от големите предизвикателства пред нас. Задълбочаващото се разслоение в обществото е знак за предстоящи социални и икономически нестабилности. Геополитическият натиск и емигрантската криза поставят на изпитание ценностите и идеите, които олицетворява ЕС. Брекзит е пример за необходимостта от промяна в Европа.

- Изследвания показват, че българите разчитат на членството ни в ЕС за по-добър живот, но много от евроразпоредбите изглеждат чужди и неприемливи за нас. Хората ненавиждат тези политици, които казват само „йес“ за всяка идея на Брюксел. Задавали ли сте си въпроса как ще браните националните ни интереси, традиции и ценности?

- Няма как да се отстояват националните ни интереси и традиции със стила „йес“. Най-лесно е да се движиш по най-малкото съпротивление и да се съгласяваш с всичко, което изискват по-силните в Европа. Това обаче ни лиши като страна от много възможности да осигурим по-добри условия за родното производство, земеделието. Днес, заради този стил на управляващите, който цели да се харесат на Запад, много хора са апатични към предстоящите избори. Надявам се новите лица и различният подход и политики да ги мотивират. Членството на България в ЕС формално ни направи равни на другите европейски народи, но има още много какво да се постигне на практика. Българите нямаме нужда от привилегии в ЕС, имаме нужда от наистина равно и достойно отношение.

- Вие самата казвате в едно интервю, че първо сте европейка, а после българка. Подготвена ли сте за факта, че това вероятно на 30% от хората може да се хареса, но на 70% - не?

- Видях коментарите и разбирам, че в политиката не всичко се тълкува така, както на нас ни се иска. Аз съм гражданин на света, гражданин на Европа, но преди всичко разбира се съм гражданин на собствената си държава. Човек носи своя ген, самоопределям се с нашата култура и история. Всеки един българин за мен трябва да се чувства европеец, заради културата, историята и постиженията, които имаме като народ. България е част от Европа, от семейството на Европейския съюз.

- В последно време разговорът за Европа тук и особено в Източна Европа е повече за изгубените ценности, за липсата на дух в Съюза, което наистина остана на заден фон. Превръщането на ЕС в алинеи, конвенции и забрани не ни ли превръща в обикновени бурмички и роботи? А и Европа се отчужди от хората.

- Факт е, че в резултат на управлението на Европейската десница, се наблюдава едно обедняване, загуба на средната класа и разединение в ЕС. Едно от основните предизвикателства за Европа е да се пребори със социалното неравенство и ниските доходи. Решението не е Европа на две скорости, а предлагане на еднакви възможности независимо от държавата членка, една приобщаваща икономика с възможности за всички. Това е, естествено, цел, която трябва да бъде преследвана на държавно ниво, но ЕС трябва активно да участва и подпомага този процес. Това ще отнеме време, но е основен приоритет за нас, социалистите.

- Европа, която загубихме, а не Европа, която спечелихме. Не мислите ли, че този разговор е необходим на евробюрократите в Брюксел и Страсбург? Затова обаче не са ли нужни и мъдреците на континента, не само брилянтни еврочиновници, в каквито, за съжаление, се превръщат повечето депутати, които сноват всяка седмица в „маршрутката“ - така наричат самолета за Брюксел?

- Този разговор е необходим, защото в хода на създаване на свръхрегулации наистина се изгуби фокусът върху европейските ценности. На тези избори всички имаме възможност да поправим това и да променим посоката, в която акцентът на Европа да бъдат хората, техните проблеми и доходи, а не корпорациите и техните печалби.

- Ще Ви поставя в следната ситуация - вече сте в европарламента и трябва да гласувате „за“ или „против“ Истанбулската конвенция. Какво ще изберете? Няма как да не Ви попитам за това...

- Има решение както на БСП, така и на Конституционния съд, които ясно отхвърлят конвенцията. Темата, която Истанбулската Конвенция третира - в частта за домашното насилие и насилието над деца е изключително важна и тук държавата не полага достатъчно усилия за превенция и защита. Проблемът се решава с промени във вътрешното законодателство в тази посока, които БСП вече предложи.

- Кое е това, което най-много искате да се промени в страната ни, в родината ви? 

- Неведнъж в сферата, в която работя, съм ставала свидетел на отлив или отказ на чуждестранни инвеститори от България при това не поради липсата на интерес или дадености, а именно от съображения за множеството разходи, наложени от корупционния риск, незадоволителната експедитивност на съдебната система и въобще липсата на върховенство на закона. Първата стъпка, която трябва да направим, е вземането на ефективни мерки за борбата с корупцията и утвърждаването на по-силни и работещи институции.

- От няколко дни пътувате из страната - как се чувствате от Лондон в Тутракан, например? Разликата е огромна, усетихте ли я и какво си мислите за това, което виждате?

- Лондон е чудесен, но Тутракан е у дома. Дори и клише, смятам, че е вярно - където и да ходиш по света, най-хубаво е у дома.

- Като млад човек и европеец сигурно Ви е чудно деленето на сини, червени, зелени и т.н. Но със сигурност ще Ви питат навсякъде отляво ли бие сърцето Ви? Макар и метафоричен, въпросът ми е напълно сериозен.

- Аз вярвам в идеята за социална справедливост, защита на трудовите права, достъпно и качествено здравеопазване, достъпна и качествена образователна система. Наблюдавала съм принципите на социалната държава в Западноевропейските държави и смятам, че има много какво да подобрим. Не се учудвам на делението, то е напълно нормално, ако имаш идеология и ценности. В България не е толкова явно, защото сме свидетели на коалиции като днешната, които бързо загърбват предизборните си обещания и действат на парче според неясни интереси и цели.

- БСП тръгва на тези избори с идеята за „Справедливост сега“ - такъв е слоганът Ви. 12 години вървим към Европа, но не я доближаваме. Нахъсахте ли се вече, защото битката наистина ще е страшна, а вместо за Европа ще се говори за вътрешна политика?

- Лесни битки няма. Към днешна дата изглежда, че тези избори ще дадат възможност на българския народ да упражни своя вот на недоверие към сегашното управление. На този „фронт“ няма как да се избегнат темите за нередностите вътре в държавата. Много от проблемите, които имаме в момента, се дължат на пропуснати и незащитени интереси в Брюксел. Важно е, обаче, ние от БСП да успеем да изградим ясна представа в българския народ как Европейският съюз и политиките на социалистите в Европа могат да бъдат полезни на България.

Нашият гост

Цветелина Пенкова е родена на 19 февруари 1988 г. в София. Живее и работи в Лондон. Завършила е висшето си образование в Оксфорд. Работила е в инвестиционна банка, а в момента е част от инвестиционен фонд, който набира и преразпределя средства в малки и средни предприятия в Европа. Допреди да влезе в листата на БСП тя бе заместник- председател на “Милениум клуб” България, а основен двигател на организацията са млади българи, родени след 1 януари 1981 г.

Коментари

Задължително поле