Четвърт от ядрените оръжия на САЩ са в Турция, лесно могат да попаднат при терористи

Американско ядрено оръжие, което се съхранява в турската военновъздушна база в Инджирлик, на 110 километра от границата със Сирия, може да попадне в ръцете на терористи и „други вражески сили”, се казва в доклад на неправителствения център Смитсониън, предаде БГНЕС.

„Постоянното присъствие на десетки единици ядрено оръжие на САЩ в авиобазата „Инджирлик” в Турция представляват сериозен риск”, се изтъква в доклада „B61 Life Extension Program: Costs and Policy Considerations”.

В документа се казва: „Могат ли САЩ да запазят контрола върху около 50 единици ядрено оръжие (водородни бомби В61), разположени в базата „Инджирлик”, в условията на продължителен граждански конфликт в Турция, е въпрос, на който не може да се отговори”.

В чистката след опита за преврат беше задържан и турският командващ базата в „Инджирлик”. Базата позволява бърз достъп на дронове и военни самолети до цели, свързани с „Ислямска държава”.

През март обаче, от съображения за сигурност, Пентагонът нареди на семействата на американските войници и на цивилния персонал, разположен в южна Турция, да напуснат.

Според един от авторите на доклада Лейси Хийли, от гледна точка на сигурността, да продължава съхранението на около 50 единици американско ядрено оръжие в авиобазата „Инджирлик” в Турция е равносилно на „игра на хазарт”.

„Това оръжие не притежава практическа стойност на европейското бойно поле и днес е свързано по-скоро със задълженията, а не с активите на нашите съюзници в НАТО”, смята Хийли. В доклада се изтъква, че е най-целесъобразно изтеглянето на всички водородни бомби В61 от Европа и отмяната на бъдещо закупуване и съхранение на европейска територия.

180 единици такова оръжие се съхраняват в Белгия, Италия, Германия, Холандия и Турция. Тази стъпка, смята авторът на доклада, ще икономиса 6 милиарда долара.

Съоснователят на центъра Смитсониън Бари Блечмън подчертава, че разумна стъпка би било изземането на това оръжие от Европа и предприемане на опит за засилване на обикновените въоръжени сили, „които всъщност защитават нашите съюзници в НАТО”.

По-рано в сп. „Ню Йоркър” излезе статия, в която се твърдеше, че опитът за държавен преврат в Турция е поставил под съмнение сигурността на една четвърт от цялото ядрено оръжие на НАТО, съхранявано в турската база „Инджирлик”.

По информация на списанието, в средата на 60-те години на миналия век над 7 000 единици ядрено оръжие на САЩ са били разположени в Западна Европа, Гърция и Турция. Но за обслужването, транспортирането и съхранението на оръжието се е грижил персонал от други държави, заради опасения, че то може да бъде откраднато или използвано от съюзниците на НАТО. По-късно било взето решение във вътрешността на бомбата да има кодови превключватели, които трябвало да блокират задействането й, ако се въведе грешен код. Заобикалянето на защитния механизъм е възможно при технически умения, пише „Ню Йоркър”, "Ако разполагате с няколко часа, инструменти и подготовка, може да отворите хранилището, да стигнете до ядрено оръжие и да се справите със защитния механизъм. Останалото може да е въпрос на секунди."

„Макар досега да избягвахме катастрофа, разполагаме с предостатъчно доказателства, че сигурността на американските ядрени оръжия, съхранявани в Турция, може да се промени за броени часове”, предупреждава екс-директорът по отбранителната политика и оръжейния контрол в Съвета за национална сигурност към Белия дом Стив Андриъсън в авторски текст във в. „Лос Анджелис таймс” миналата седмица.

Коментари

Задължително поле