Чешката република ще обяви изгонването на още руски дипломати

В рамките на деня Чешката република ще обяви изгонването на още руски дипломати от страната, съобщава електронното издание Seznamzpravy.cz, като се позовава на високопоставени източници от Прага.

Според портала експулсирането на дипломати ще бъде обявено през втората половина на деня от новия министър на външните работи Якуб Кулганек. Точният брой на служителите в руското посолство, които ще трябва да напуснат страната, не е конкретизиран. Изданието отбелязва, че решението няма да засегне руския посланик Александър Змеевски, който получи покана да се яви във външното министерство в Прага в сряда следобед.

Информационна агенция CTK на свой ред съобщи, че в сряда пред Змеевски ще бъде изразен протест във връзка с отговора на Москва на решението за експулсирането на 18 служители на руското посолство.

На 17 април чешките власти обявиха експулсирането на 18 служители на руското посолство в Прага, които според тях работят за руските специални служби. Тази стъпка беше предприета във връзка с предполагаемо разкритите обстоятелства на експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г. Руското външно министерство протестира за предприетата стъпка, а също така обяви 20 служители на чешкото посолство в Москва за персона нон грата.

Чешките власти са на мнение, че персоналът на посолството на републиката в Москва е значително по-малък от руската дипломатическа мисия в Прага. Опозицията призовава правителството да предприеме стъпки за постигане на паритет в броя на персонала в двете мисии.

Според МВнР на Чешката република от вторник персоналът на руското посолство в републиката се състои от 27 дипломати и 67 технически служители, а чешкият в Руската федерация - от 5 дипломати и 19 технически служители.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят