Чумата е първото бактериологично оръжие

Смъртоносната болест се заражда в Източна Азия, а италианските търговци я пренасят в Европа

Единственото спасение били котките

Християнските фанатици смятали, че това е божие наказание за човешкия род

С избухването на пандемията от коронавируса, отново се сетихме и за друга смъртоносна болест морила човечеството преди векове - чумата. Днес COVID19 не опустошава цели градовете и държави за разлика от миналите епохи, когато чумата лесно е отнемала живота на милиони хора. Въпреки това, ние знаем твърде малко за бубонната чума.

Епидемии са се случвали много пъти. Въпреки че пълната мащабна пандемия е бушувала през годините 1347-1351 г., но е имало огнища преди и след това - макар и не толкова мащабни. Първото документирано избухване е в Гърция още през I век. преди новата ера. д. - тогава тя опустошава няколко села и градове.

Заражда се в Източна Азия. От там италианските търговци със своите кораби я пренасят в Сицилия. Това се случва през 1347 г. По време на разтоварването на стоки от Изтока, пристанищните работници забелязват, че корабния екипаж е болен. Търговците получават заповед незабавно да се върнат на корабите, да вземат стоките и да напуснат пристанището, за да спрат епидемията. Но е късно: плъховете, пътуващи на корабите, проникват на сушата и започват да разпространяват чумата навсякъде.

Предразсъдъците на Средновековието

Котките биха могли да се справят с нашествието на плъховете, но през Средновековието в Европа те са смятани за творения на дявола и ги масово ги избиват. Истинската природа била загадка за хората. Мнозина били сигурни: Господ изпраща болестта като наказание за човешките грехове! Християнските фанатици вярват, че това е наказание за човешкия род за греховете и атеизма, и се скитат от село на село, практикувайки самобичуване и произнасяне на молитви. Така те се надяват да очистят душите и телата си.

Всъщност чумата се предава или чрез бълхи, или чрез директен контакт, но не и от въздушни капчици. Гризачи, чиито бълхи се хранят с кръв, след това успяват бързо да разпространят епидемията в страни и континенти. Известно е, че плъховете са там, където има повече хора, и следователно храна. Именно в големите градове чумата се разпространява мигновено.

Колко живота отнема чумата? Историците имат различни мнения. В Европа са от 75 до 200 милиона души и за да се върне в предишния си размер, на Европа са нужни около век и половина. Азия също е обезлюдена: половината от китайците и една четвърт от индианците са покосени от смъртоносната болест.

Основният външен признак на чумата са огромните мехури, наречени бубони. И още - хранително разстройство, висока температура. Само за няколко - три, максимум шест дни - и всичко свършва: бактериите напълно блокират имунната система.

Чумата е първото бактериологично оръжие в историята. Изненадващо армията го използва, след като самите войници се разболяват. Когато монголската армия напредва в Европа, нейните войници започват да губят живота си именно благодарение на тази смъртоносна болест. След като стигат до стените на крепостта в Крим, една доста изтъняла армия го обсажда. Тогава те измислят ефективен начин да разбият съпротивата на защитниците: хвърлят на заразените тела през стените. Но това не помага много: армията вече не е в състояние да се придвижва напред поради епидемията и не стига много далеч.

] Плъховете са основен преносител на смъртоносната зараза.
Плъховете са основен преносител на смъртоносната зараза.

Няма къде да се погребат

За да реши този проблем, папата освещава река Рона. Там е позволено да изхвърлят телата, въпреки че според християнските канони погребението може да се извършва само в земята. Много често обаче просто няма кой да извърши погребението: роднини и близките не бързат да вземат телата от болниците, а от заразената къща се опитват да избягат колкото се може по-далеч.

Появяват се стотици хиляди гниещи от инфекцията хора. И стотици хиляди трупове. На църковните служители вече не им е по силите да призовават хората към смирение на фона на ширещата се смърт. Миряните се нуждаят от помощ, която оказват придошлите чумни лекари.

Облечени в черна роба, закриваща цялото им тяло, те носят причудливи маски с подобие на птичи клюн. Маската закрива цялото лице, без да броим очите, а клюнът наподобява “респиратор”. В него пъхат ароматни билки, напоено парче плат, за да възпрепятстват проникването на заразата. Мнозина вярват, че миризмата, по-силна от вонята на болните и покойниците, може да ги предпази от чумата. Уви, това не е така.

Влиянието върху хода на историята

Работната сила сериозно намалява, а феодалите просто са принудени да плащат повече. Занаятчиите и селяните лесно могат да напускат своя господар и да си намерят друг, който е склонен да им плаща повече. Това слага край на ерата на феодализма. Влиянието на църквата е силно отслабено: хората виждат как малко свещеници и молитви помагат в борбата срещу епидемията. Започва периодът на реформация, възниква протестантството. Именно заради чумата Лондон не е дървен град с криви улички, а е направен от камък. След големия пожар и чумата, кралят заповядва всичко да се строй от камък и да бъде красиво и здраво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл