Шарън Стоун: Можех да спра „Първичен инстинкт“

Звездата с биография и първа песен

 

Никога не съм се смятала за секси 

Шамаросах Пол Верховен след „онази сцена“ 

Известен режисьор искаше да седна в скута му 

Предлагаха ми да спя с актьор за по-добра екранна химия

Неостаряващата екранна лъвица Шарън Стоун навърши 63-години преди броени дни, а сега влиза в заглавията с автобиография и песен. Книгата се казва „Красотата да живееш два пъти“, а парчето е „Never Before“ , направено съвместно с Хайли Сейлс и вдъхновено от тяхната обща любов към онова „винтидж джаз и соул звучене“.

Но световното внимание се фокусира повече върху книгата и това е логично. В нея Стоун се връща назад в кариерата си и описва за пръв път скандални и пикантни моменти от създаването на някои от най-големите филми с нейното име над заглавието. 

Тя разказа за някои от темите и историите в биографията си в интервю и повдига завесата над много мръсни холивудски тайни. 

Един от спомените на Стоун ни препраща към разговор в офиса на продуцент, който предложил на младата тогава актриса да спи със снимачния си партньор в тогавашен предстоящ филм, за да има повече химия на екрана. 

„Той ми обясни защо трябва да „се изчукам“ с актьора, за да се разбираме по-добре пред камера и сцените да се получат. Върна се към някакви спомени как правил любов с Ава Гарднър едно време и било толкова страхотно. Само мисълта за него в една стая с Ава Гарднър ме накара на изтръпна от погнуса. 

Истината е, че те държаха на онзи актьор, а той постоянно се проваляше на екранните тестове. Не можеше да задържи една сцена.

Сигурно са си представяли, че по някакъв магически начин той изведнъж ще стане талантлив актьор, ако аз го изчукам. Никой не е толкова добър в леглото. Те просто трябваше да наемат някой, който може да играе и да си помни репликите. Моята задача беше да бъда актриса и им казах да вървят на майната си. Оттогава в средите ми лепнаха етикета на „трудна“ за работа“, спомня си Шарън.

Друг интересен момент в живота на прочутата актриса се отнася до нейния бивш мениджър и „оценката“ му за нейния потенциал.

„Той ми каза, че никой няма да ме наеме, защото не съм била „ставала за секс“. А един режисьор направо отказа да снима с мен, защото отказах да седна в скута му. И студиото не направи нищо“, твърди актрисата.

Някои от най-интересните спомени на Стоун са свързани с вече легендарния еротичен трилър „Първичен инстинкт“.

„Трябваше да се боря със зъби и нокти за тази роля. Мениджърът ми проникна тайно в офиса на отговорника по кастинга, за да открадне копие на сценария, а после звъня на режисьора Пол Верховен всеки божи ден в продължение на седем или осем месеца. Най-накрая ми издейства екранен тест за ролята. 

Вече бях снимала „Зов за завръщане“ с Пол, но Майкъл Дъглас не искаше да участва в пробни снимки с мен. Тогава аз не бях име, бях никой в сравнение с него, а филмът си бе доста рисков. Но Пол направи отделен тест с мен и винаги ме пускаше след пробите на останалите. 

В крайна сметка предложиха ролята на 12 други актриси, които я отказаха. Най-после Майкъл се съгласи на пробни снимки с мен. Днес сме добри приятели и научих много от него, но тогава ситуацията беше различна“, казва Стоун.

Няма как да не се стигне и до най-скандалната и прочута сцена с кръстосването на краката в залата за разпит. 

„Кадрите показват моята героиня Катрин Тремейл да си кръстосва краката, докато изпотените детективи я разпитват. И се разбира, че тя не носи бельо. Първият път, когато видях собствената си вагина на екрана в онази сцена беше в стая, пълна с агенти и адвокати. Никой от тях нямаше нищо общо със създаването на филма.

А преди да направим сцената от снимачния екип ми казаха, че нищо нямало да се види. В крайна сметка режисьорът Пол Верховен ме подведе. Бях с гащички, но той ми каза да ги махна защото белият цвят отразявал осветлението и се разбирало, че нося бельо. Когато видях финалните кадри му ударих шамар през лицето. Бях решена да се опитам да спра пускането на филма. Адвокатът ми каза, че имам достатъчно правни основания и мога да го направя. Аз наистина притежавах тази възможност. Но в крайна сметка се отказах. Реших, че сцената е правилна за филма и за образа. А и вече я бях заснела, бях минала през това изпитание“, казва Шарън. 

Филмът я превръща в световна звезда. „Първичен инстинкт“ промени всичко. На премиерата в Кан, с Майкъл Дъглас, който вдигна тост в моя чест, осъзнах, че съм станала звезда. Но нямах пари за нови дрехи. Дори не искаха да сложат името ми на плаката. 

Но аз знаех, че това може би беше последния ми шанс. Бях на 32 години и имах участия в множество слаби филми и телевизионни проекти, а тогава телевизията не беше могъща и престижна, както сега. С тази роля трябваше да се докажа, да вляза през вратата на голямото кино и го направих“, спомня си Стоун. 

Днес тя продължава да бъде глобален образна женската сексуалност. Създала е  повече вълнуващи и възбуждащи персонажи от всяка друга първокласна актриса на планетата. На 63 години Стоун е в чудесна физическа форма и въпреки здравословните проблеми в миналото, тя е съхранила блясъка на чистия екранен еротизъм, превърнал я в холивудска богиня. 

Миналата година тя пусна гореща снимка в „Инстаграм“, с разкопчана копринена риза, под която се вижда черно боди. В текста към фотографията Шарън Стоун изразява благодарността си, че на тези години все още може да работи като модел. Актрисата благодари на всички, които са я наемали през годината.

„Никога не съм се смятала за невероятно секси. Удивително е, че хората все още искат да видят моите гърди, а аз съм вече на 63! Хайде, стига! Когато заснех „Първичен инстинкт”, не се поколебах да изявя тъмната си страна и тя ми спечели много фенове. Не се уплаших от самата себе си, бях самоуверена и тогава много хора приеха това за много секси!”, споделя актрисата.

Стоун казва още, че е не е лесно да си секс символ, защото хората непрекъснато очакват това от теб. Това се отразявало и на личния живот. Много често мъжете я отбягвали, защото се плашели етикета „секс богиня”.

Тя все още продължава да работи активно, а покрай автобиографията си е в режим на ретроспекция и пренася публиката в едни други времена от историята на развлекателната индустрия – тази противоречива, но мечтана от милиони, територия на вечна суета. Стоун е и винаги ще бъде една от кралиците на Холивуд. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта