Шефът на Британско-българската бизнес асоциация Гари Левсли пред „Труд”: Великобритания не е щастлива с доминиращата роля на Германия и Франция в ЕС

В края на октомври Гари Левсли беше избран за председател на борда на Британско-българската бизнес асоциация (BBBA) за следващите две години. За негов заместник общото събрание определи Мирослава Александрова, мениджър корпоративно планиране в „Глориент инвестмънт”. В последното действие на дълго проточилия се Брекзит се пораждат много въпроси около бъдещето на Европейския съюз, отношенията между Великобритания и Континента, но най-вече за съдбата на българо-британските отношения, след евентуалното напускане на Обединеното кралство на Съюза. Гари Левсли има огромен опит в бизнеса между Острова и Източна Европа и мнението му тежи.

- Г-н Левсли, съществува едно схващане, че ако България влезе в съюз с някого, съюзът рано или късно умира. Вие създавате Британско-българската бизнес асоциация през 2015-а година. Само година по-късно премиерът Дейвид Камерън обявява референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз и мнозина обявиха началото на края на Съюза. Виждате ли някаква връзка, в рамките на шегата?

- Разбирам чувството за хумор на българите, но не мисля, че вие имате вина за какъвто и да е разпад на какъвто и да е съюз, а Британско-българската асоциация тепърва ще развива своята дейност. Говорейки за Брекзит и целия процес около напускането на Великобритания на Европейския съюз, то трябва да отбележа, че това не е проста случайност или емоция. Този референдум назряваше отдавна и може би трябваше да се случи преди около петнадесет години. Спомням си времето, когато Обединеното кралство не проявяваше особен ентусиазъм да се присъедини към Общността на европейските нации през осемдесетте години на 20 век. Като островна страна и някогашна колониална сила ние винаги сме били независими и сме държали на тази своя независимост. Тези настроения продължават да битуват сред гражданите, които искат да сме независими и извън Европейския съюз. Има и политическо разделение по темата между Консервативната и Лейбъристката партия. Причината за провеждането на референдума беше, че Дейвид Камерън не можеше да удържи единството в Консервативната партия в управляващата коалиция, която се разцепи на две. Така че Камерън имаше два възможности - да напусне коалицията или да направи референдум. Той избра втората опция и се случи това, което се случи.

- А защо изобщо се случва Брекзит, според вас? Какво не е наред със Съюза и защо?

- Според мен Великобритания не е щастлива с доминиращата и контролираща роля на Германия и Франция в Съюза, така че за всяка друга страна е много трудно да осъществи значимо влияние и принос.

- Защо Брекзит се проточи толкова дълго време?

- Общественото мнение е почти наравно разделено „за” и „против” Брекзит. Имаме четири различни области в Обединеното кралството, които по различен начин са разпределени в подкрепа „за” и „против” напускането на Европейския съюз. Шотландия направи референдум за излизане и от Обединеното кралство през 2014 година, като тогава беше ясно заявено, че какъвто и да резултатът, те ще останат в Съюза. В Шотландия, Южна Англия и Северна Ирландия гласовете за оставане са 60 на сто към 40 на сто за напускане на Европейския съюз. В Северна Англия и Уелс са 60 на сто за са напускане, а 40 на сто - за оставане. Виждате, че мнението навсякъде е много различно и е трудно да се постигне единомислие в едната посока.

- От какво зависи изходът в цялата тази сага?

- От изборите. Ситуацията е следната. Консервативната партия има нуждата от подкрепата на Юнионистите в Северна Ирландия и ако получи мнозинство, ще има бърз Брекзит. Лейбъристите имат нуждата от подрепата на Шотландия и тези от Северна Ирландия, които са против Брекзит. Ако те получат мнозинство, тогава може да има един, два и повече референдума с всички последици. Това е цената.

- Прощавайте за личния въпрос, но ако има нов референдум, как ще гласувате?

- Първия път гласувах за оставане в Европейския съюз, но ако има втори път, в името на демократичния процес, ще гласувам за напускане на ЕС. Защото за това са гласували повечето хора и в крайна сметка това ще донесе яснота в цялата сложна ситуация покрай дългото отлагане на Брекзит.

- Как Брекзит ще повлияе на българо-британските отношения, от бизнес гледна точка?

- Аз съм доста голям оптимист. Мисля, че бизнесът е доста прагматично настроен. Хората искат да разберат какви ще са правилата - дали това ще е Брекзит или митнически съюз. Добрата новина е, че има голям обем търговия между България и Великобритания в сферата на услугите, а те ще бъдат най-малко повлияни, защото едва ли ще има рестрикции в движението на граждани на ЕС и трети страни.

- Какво мислите за влизането на България в еврозоната?

- България не трябва да прибързва с приемането на еврото. Изчакайте да видите какво ще стане с Брекзит, както и със забавянето на икономиките в световен план. В момента България е стабилна с валутния си борд.

- Трудно ли е да се прави бизнес с България?

- Работя в Източна Европа и Централна Азия от двадесет и пет години. Бил съм в Унгария, Северен Казахстан през 90-те, когато наричаха тези страни „Див изток”, после се преместих в Москва, където години бях регионален мениджър. Преди да дойда в България, работех в Украйна. Ръководил съм големи бизнеси в областта на енергетиката, в големи международни компании, но също така съм бил и в ролята на инвеститор в малък и среден бизнес.

- Сигурно е доста вълнуващо да се работи в бившия Съветски съюз в началото на деветдесетте. Как изобщо се прави бизнес в онази обстановка? Имате ли ярки спомени?

- Мога много да разказвам. Например трябва да поемем управлението на пет електростанции в Северен Казахстан. Не ни разрешават. Ние показваме договори, показваме документи и ни се съобщава: „Това са договори на Аламати (тогавашната столица на Казахстан, б. р.), а не наши. И всичко се започва отначало. Много, много труден бизнес.

- Живели сте в Русия и бившия Съветски съюз и познавате много добре политиката на Москва. Възприемате ли я като най-голямата заплаха за ЕС или Русия е заплаха за самата себе си? Заради корупцията, заради единствената u способност да произвежда оръжия и нищо друго.

- Да, виждам Русия като най-голяма заплаха за Европейския съюз и за целия Западен свят. Производството и търговията с енергия е най-голямото им оръжие. В случай на международни противоречия Русия е в позиция да спре газа и да наложи своето решение. Ето защо Полша строи своя мрежа за доставка на втечнен газ. Свидетел сам на това как Русия снабдяваше с газ Грузия и произвеждаше половината електричество в страната. В един момент руснаците спряха кранчето и предизвикаха огромна суматоха и икономическа криза. Разбира се имаше някакъв взрив, който беше оправданието за спирането на енергията към Грузия. Москва обвини всички, но беше ясно какво се случва.

- Всъщност използват всичко, с което могат да притиснат една държава като Грузия. Тази година бях свидетел как сринаха валутата, като спряха руските туристи.

- Възможно е.

- Вашата асоциация това лято организира едно много важно и полезно събитие - Go Global, форум, на който се дискутира как българските фирми могат да изнасят стоки във Великобритания. Какви изводи направихте след тази среща? Какво може да се направи в полза на бизнеса?

- Съвсем честно ще ви кажа, че ние все още очакваме яснота за Брекзит. Тогава ще можем да организираме не едно, а повече различни събития, да посетим градове извън София и да говорим за това какво значи Брекзит за тях и как българските фирми да действат в новата ситуация. Първоначалният краен срок за Брекзит беше през март 2019 година и тазгодишното събитие беше опит от наша страна да сме адекватни на новосъздалата се ситуация и да сме полезни на бизнеса. Ако до юни догодина Брекзит все още не е факт, вероятно ще направим подобно събитие с подобна цел - да сме полезни на компаниите. Но се надявам да стигнем и по-далеч и да можем да обясняваме какво точно значи Брекзит за българския бизнес.

- Ще бъде ли по-лесно за българските компании да развиват бизнес с британски партньори тогава?

- Така или иначе ще има двугодишен гратисен период, когато няма да има промени. Засега нито Великобритания, нито ЕС демонстрират желание да има усложняване на търговските взаимоотношения след Брекзит. След Брекзит британците ще държат на непроменени търговски взаимоотношения със САЩ, Австрия, Канада, Индия, Пакистан и Китай и тънкостта в споразумението с ЕС е да няма клауза, която да пречи на тези взаимоотношения. Към днешна дата мисля, че около 40% от износа на Великобритания отива към ЕС и никой не иска това да се променя или поне да се променя надолу в голяма степен. Не виждам съществени проблеми, които могат да възникнат от Брекзит.

- Последен въпрос, как прекарвате времето си в България?

- Имам работата си като консултант тук, в България, имам бизнес ангажименти в Узбекистан, където прекарвам част от времето си, и в Украйна. Разбира се, отскоро като председател на Управителния съвет на Британско-българската бизнес асоциация също имам ангажименти, като работата в нея, разбира се, е доброволна. Извън това наскоро се нанесохме в нова къща, чийто строеж продължи пет години, но сега тя е нашият дом.

- Значи технически погледнато за вас конкретно Брекзит няма да важи, защото оставате в Европейския съюз.

- Така погледнато - да. Още повече имам две деца, които са съответно на 6 и 12 години. Те запълват времето ми. Имам и две пораснали деца във Великобритания, които идват от време.

Нашият гост

Гари Левсли е роден през 1960 г. във Великобритания. Той има над 40-годишен опит в енергийния сектор на глобално ниво. Бил е изпълнителен вицепрезидент, оперативен и регионален директор за Европа и Централна Азия на американската компания ContourGlobal. Преди да се присъедини към ContourGlobal, Левсли е главен оперативен директор Fuel & Energy Co. (DTEK) в Донбас, Украйна. Работил е 12 години в AES Corporation, където е бил вицепрезидент, отговарял е за управлението на множество електроцентрали в пет държави от бившия Съветски съюз.

Нашият гост е сертифициран главен морски инженер и има бакалавърска степен от Отворения университет (Великобритания).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта