Директорът на полицията в Габрово подаде оставка

Снимка: ОДМВР-Габрово

Директорът на Областната дирекция на МВР в Габрово Борислав Бончев подаде оставка.

Това се случи след като бе установено, че полицията е реагирала със закъснение на извършения на 7 април от тримата роми побой над служител в денонощен магазин. Това пък доведе до ескалация на напрежението в града.

"Много от вас са се питали, защо полицията пусна след 24 часа задържаните. Съгласно закона за МВР ние нямаме право повече да ги задържаме. Беше уведомена Районната прокуратура. Наблюдаващият прокурор каза, че е е необходимо да бъде изготвена съдебно-медицинската експертиза и да бъде разпитан потърпевшият. Той обаче по това време беше в медицинското заведение и медиците отказаха да бъде разпитан. Нямаше как повече да задържим извършителите. Така ексалира и напрежението на гражданите в град Габрово", обясни пред Общинския съвет в петък Борислав Бончев.

За закъснели действия от страна на полицията в града призна и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

Според директора на пожарната в Габрово Георги Русинов щетите, които са нанесени на постройките, станали обект на гнева на разлютените протестиращи, са тотални. Изгорели са целите къщи и жилищни сгради. На мястото не е имало обитаващи, живущи и граждани.

"Нашите спасители са се справили в кратки срокове. На мястото не са заварени граждани и хора с изключение на жандармеристите и криминалистите", подчерта Русинов.

Вътрешният министър прекратява командировката си във Франция и заради събитията в Габрово спешно се завръща в страната.

Според Маринов директорът на полицията в града носи отговорността за събитията, станали там в последните дни. В момента проверката продължава и ако се окаже, че има още виновни служители, те също ще понесат отговорността си, обясни вътрешният министър.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви в Дубровник, че очаква още днес директорът на МВР в Габрово да подаде оставка и така да поеме отговорност за безредиците в града.

Коментари

Задължително поле