Шеф Михалчев - избран да прославя Япония

Снимка: Елизабет Радкова
Н. Пр. Хироши Нарахира (вдясно) награди с диплома и грамота шеф Михалчев, като не пропусна да отбележи приноса на съпругата му Ина, с която работят рамо до рамо.

Посланик на добра воля

За принос към популяризиране на японската кухня

За първи път българин получава почетната длъжност

Шеф Петър Михалчев е назначен за посланик на добра воля на Япония. За първи път български майстор-готвач е причислен към елитния отряд на посланиците на добра воля на страната. Тя се дава за приноса му за задълбочаване на познаването и разбирането на японската кухня и хранителна култура в България.

Назначението е от японското министерство на земеделието, горите и водното стопанство. Извънредният и пълномощен посланик на Япония в България Н. Пр. Хироши Нарахира вчера връчи на Петър Михалчев диплома за посланик на добра воля и почетна грамота на официална церемония в Японското посолство.

За първи път от България за посланик на добра воля на Япония бе избран шеф Петър Михалчев.  Снимка: Цветан Томчев

“Дългогодишният труд на шеф Михалчев в областта на японската кухня е високо оценен от японското правителство - каза посланик Нарахира на чист български език. - Той бе изборът ни за посланик на добра воля. Искам да ви връча и почетна грамота на посланика на Япония като благодарност за труда ви досега. Вярвам, че подкрепата на прекрасната съпруга на шеф Михалчев Ина играе важна роля и затова бих желал да я поздравя.” В отговор Петър Михалчев благодари за честта в кратка реч на японски. “За мен и моята съпруга това е най-голямото постижение до момента, след посещението на премиера Абе сан,“ - каза шеф Михалчев, който беше избран да готви за Шиндзо Абе и неговата делегация.

Като посланик на добра воля шеф Михалчев трябва да популяризира японската хранителна култура, като помага в проектите на министерството на земеделието, горите и водното стопанство на Япония и сам дава информация под формата на медийни изяви и професионални съвети към хора, които се занимават с японска кухня.

Тази година почетната титла посланици на добра воля е връчена на 36-има чуждестранни професионалисти в областта на японското кулинарно изкуство. Функцията на тези посланици е да популяризират японската кухня и хранителна култура по света. До момента са назначени 145 посланици на добра воля от цял свят, като идеята е те да допринесат за по-широкото разпространение на японската кухня и хранителна култура в чужбина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура