Щабовете блокираха за „чисти“ болници 

Спецификата на здравната мрежа не позволява

Болници без COVID-19, каквито поиска от регионалните щабове по места здравният министър Костадин Ангелов, се оказаха мисия невъзможна в много от областите, показа проверка на “Труд”. Във Варна има две големи болници - “Св. Марина” и “Св. Анна”. Нито една не може да бъде направена само за лечение на пациенти с коронавирус, защото поемат тежката патология и спешните случаи на целия регион, а останалите болници нямат нужния капацитет, каза областният управител Стоян Пасев. Според щаба във Варна вариантът е да се да се увеличи базата за COVID -19 до 50 процента от капацитета.

В Шуменско няма възможност да бъде приложена реорганизация на лечебни заведения, които да бъдат само за пациенти с COVID - 19 и такива, които ще изпълняват медицински дейности само за незаразени с коронавирусна инфекция. Това становище е изпратил областния управител проф. Стефан Желев до министъра на здравеопазването. Не позволява определянето само на “чисти” болници.

В Пловдив има 7 чисти от COVID-19 болници. Те са частни, сред тях са “Луксор” и “Медикус алфа”.
В Бургас, на свое заседание миналия петък, щабът обяви, че предлага на “чисти от коронавирус” да са кардиологичната болница “Сърце и мозък” и Очната болница в морския град.

УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ” да бъде “чиста” болница за столицата, предлага Областният медицински съвет на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве