Ще издържи ли Меркел на темпото на Макрон?

Снимка: Архив

Французинът стартира, германката е на последната права

Германия и Франция все още са двигателят за развитието на ЕС. Но дали канцлерката Ангела Меркел ще издържи на темпото, което налага френският президент?

Разменят си обичайните целувки по бузата. Последният път – на една строителна площадка. Пред форума Хумболт в сърцето на Берлин. Колко подходящо! В Германия и Франция се работи по доста строежи. Във Франция обаче нещата вървят с по-бързо темпо.

Двама неравностойни партньори: Меркел, която все още не е завършила своята политическа кариера, но след 12 г. на власт малко или повече се намира на последната права; и Еманюел Макрон, който тепърва стартира, пълен с енергия,и иска преди всичко едно: богата Германия да проявява повече солидарност с онези европейски страни, които не са заможни като нея. Както и с Франция.

Меркел от 2005 г. насам си присвоява всевъзможни теми - от затварянето на атомните централи до отменянето на задължителната военна служба в Германия. Именно тя наложи строг курс на икономии на реформиращите се страни, а със своята либерална бежанска политика почти разедини Европа. Тя подчертава, че “строителната площадка”, наречена Европа, е причината да продължи да управлява още 4 г. И иска да задава както тона, така и темпото. 

Проблемът е, че Макрон има конкретна идея за една друга Европа, а Меркел - не. Макрон иска реформа на еврозоната. Но плановете му се натъкват на открита съпротива в партията на Меркел. Канцлерката не може да получи мнозинство за една нова и прогресивна политика а ла Макрон нито в Бундестага, нито сред все по-евроскептичното германско общество. А Макрон оказва натиск. Той отдавна чака отговор от Берлин относно своите идеи за Европа.

И може да възникне впечатлението, че Макрон е новият лидер, а Меркел е тази, която го следва и трябва да го следва. Или да се откаже. Тя така и не успя да обясни ясно на германците своите планове за Европа. И може би вече е късно.

(Със съкращения)

Коментари

Задължително поле