МВР: Петролът ще поевтинява

Вигенин в Букурещ: България подкрепя приоритетите на Румънското председателство

Гърция пак е с най-големия дълг в ЕС България е в Топ 3 на най-малко задлъжнелите

Ера с българския Фъргюсън

Звездите на небето вече си имат треньор

Приключи проверката в ЕНЕРГО-ПРО, не са открити нарушения

Ръст на ражданията в УМБАЛ Бургас, момчетата пак са повече В "Дева Мария" 23 на сто от родилките са от други области

Денс клуб UN BESO в Търново чества 8 години Над 400 гости присъстваха на пищното тържество

Възстановиха движението по централния пловдивски бул. „Цар Борис III Обединител“ На него бе монтирана кулата за откриването на Европейска столица на културата

„Свободна Европа“ пусна сайта на възстановената си българска редакция На страницата не са публикувани никакви данни за контакт, имена на екип или поне на ръководител

Влак блъсна и уби жена в Пловдивско

4-годишно дело приключи със споразумение Наркопласьор беглец влиза в затвора

Токов удар от самобръсначка уби мъж в банята

МОН: Пропуснатият по време на грипна ваканция материал ще бъде преструктуриран

Оставиха в ареста крадец на лотарийни билети Кражбата е рецидив и съдът се опасява, че извършителят може да се укрие

Ще издържи ли Меркел на темпото на Макрон? Французинът стартира, германката е на последната права

Снимка: Туитър/Архив

Германия и Франция все още са двигателят за развитието на ЕС. Но дали канцлерката Ангела Меркел ще издържи на темпото, което налага френският президент?

Разменят си обичайните целувки по бузата. Последният път – на една строителна площадка. Пред форума Хумболт в сърцето на Берлин. Колко подходящо! В Германия и Франция се работи по доста строежи. Във Франция обаче нещата вървят с по-бързо темпо.

Двама неравностойни партньори: Меркел, която все още не е завършила своята политическа кариера, но след 12 г. на власт малко или повече се намира на последната права; и Еманюел Макрон, който тепърва стартира, пълен с енергия,и иска преди всичко едно: богата Германия да проявява повече солидарност с онези европейски страни, които не са заможни като нея. Както и с Франция.

Меркел от 2005 г. насам си присвоява всевъзможни теми – от затварянето на атомните централи до отменянето на задължителната военна служба в Германия. Именно тя наложи строг курс на икономии на реформиращите се страни, а със своята либерална бежанска политика почти разедини Европа. Тя подчертава, че “строителната площадка”, наречена Европа, е причината да продължи да управлява още 4 г. И иска да задава както тона, така и темпото. 

Проблемът е, че Макрон има конкретна идея за една друга Европа, а Меркел – не. Макрон иска реформа на еврозоната. Но плановете му се натъкват на открита съпротива в партията на Меркел. Канцлерката не може да получи мнозинство за една нова и прогресивна политика а ла Макрон нито в Бундестага, нито сред все по-евроскептичното германско общество. А Макрон оказва натиск. Той отдавна чака отговор от Берлин относно своите идеи за Европа.

И може да възникне впечатлението, че Макрон е новият лидер, а Меркел е тази, която го следва и трябва да го следва. Или да се откаже. Тя така и не успя да обясни ясно на германците своите планове за Европа. И може би вече е късно.

(Със съкращения)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Дочевелевски глупотевини! макарон отдавна е Микрон във Франция, чист загубеняк и случаен човек в голямата политика, никога няма да стигне и 5% от резултатите на лелята.

  2. Та какви са гУлевите планове за европа на макрон? НекЪф нов либерализъм платен от спонсора на дв сорос?

  3. Макарон е просто подлога и -к-у-р-в-е-т-и-н-а- на САЩ, защо Меркел трябва да се състезава с такъв боклук?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.