Ще изпревари ли Китай САЩ на Луната?

Критични проблеми след мисията „Артемида I“

Инженерните на НАСА откриха аномалии

През ноември 2022 г. НАСА стартира първата си нова мисия в лунна орбита без екипаж - „Артемида I“. Планът на агенцията е да върне астронавтите обратно на лунната повърхност. Пътуването, при което космически кораб „Орион“ беше изстрелян към земния спътник на борда на ракетата Space Launch System (SLS) до голяма степен премина по план. Оказва се обаче, че по капсулата има щети, които застрашават предстоящата мисия на космическата агенция с екипаж, наречена „Артемида II“.

Според доклада инженерите са открили големи пукнатини в топлинния щит на Orion на повече от 100 места. И това е само един от шестте проблема, очертани от генералния инспектор.

„Тестовият полет „Артемида I“ разкри критични проблеми, които трябва да бъдат решени, преди да назначим екипажа на мисията „Артемида II““, се казва в доклада. Фрагменти, отчупващи се от топлинния щит, видими в записа на камерата, записан от капсулата, „създадоха следа от отломки, вместо да се стопят, както е проектирано“.

„Въпреки че нямаше доказателства за удар с модула на екипажа, количеството и размерът на отломките можеха да причинят достатъчно структурни щети, за да накарат един от парашутите на „Орион“ да дефектира“.

„Ако същият проблем възникне при бъдещи мисии на Артемида, това може да доведе до загуба на превозното средство или смърт на екипажа“, заявяват от НАСА.

Освен проблеми с топлинния щит, инженерите откриха и „аномалии“ с разделителните болтове на космическия кораб и разпределението на мощността.

За щастие, НАСА „предприема действия за справяне с тези проблеми“, добавяйки термична защита, за да затвори всички пропуски, причинени от топене и ерозия на материал и да спре нагряването на болтовете.

Въпреки появилите се значителни рискове, астронавтът на НАСА и член на екипажа на „Артемида II“ Виктор Глоувър е необезпокоен. „Включили сме много хора, на които имаме доверие“, каза Глоувър пред Ars. „Имаме точните хора. Ако има решение, те ще го измислят.“

Новината за проблемите прави малко вероятно мисията „Артемида II“ да стартира по план в края на 2025 година. Това би довело до забавяне и на мисията „Артемида III“, с която американците трябва отново да стъпят на Луната. Третата мисия е планирана за 2026 г. Изоставането от плана може да даде шанс на Китай да изпревари САЩ в повторното състезание към земния спътник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии