Ще попадне ли някога Земята в черна дупка?

След около 5 милиарда години Слънцето ще унищожи нашата планета

По-вероятно е Земята да бъде погълната от Слънцето

Ако черна дупка „се добере“ до Земята, тогава планетата неизбежно ще бъде разкъсана от въздействието на гравитацията. Но не трябва да се вълнуваме твърде много - по-вероятно е Земята да бъде погълната от Слънцето, отколкото да има сблъсък с ужасяващо космическо чудовище. Дъг Гобиел, професор по физика в университета на Роуд Айлънд, и Джонатан Зрейк, асистент по физика и астрономия в университета Клемсън, са стигнали до подобни изводи в статия за Newsweek.

След около 5 милиарда години Слънцето трябва да унищожи нашата родна планета. И за това време на хората едва ли ще им се наложи да съзерцават черна дупка. „Обекти, които бихме могли да считаме за „големи“ и „плътни“, са доста редки в големите размери на Вселената, това са планети, звезди и свързаните звездни остатъци, които звездите оставят след себе си, включително бели джуджета, неутронни звезди и черни дупки“, казва Гобиел. Но е изключително трудно да си представим случайна среща на два такива обекта поради огромното разстояние между тях, допълва Зрейк.

„Освен свръхнапреднала цивилизация с практически неограничени ресурси и енергия, която умишлено да „изстреля“ черна дупка в Слънчевата система, такъв сблъсък е толкова малко вероятен, че е практически равен на нула“, обяснява Гобиел. По думите му човечеството малко се тревожи за звездите, които могат да преминат през Слънчевата система. Ученият напомня, че звездите понякога се сближават и „избиват няколко комети“ от далечните краища на Слънчевата система - облака на Оорт.

Аналогично поведение може да се очаква и от други блуждаещи обекти. Учените също така разсейват страха, че близки до Слънчевата система черни дупки могат сериозно да повлияят на хората. Например V616 Monocerotis (V616 Mon), за която се смята, че е сред най-близките черни дупки до нас, се намира на повече от 3000 светлинни години. „Дори ако черната дупка погълне своя двоичен партньор, просто няма да има достатъчно маса, за да направи нещо друго освен да произведе няколко изблици на радиация - казва Гобиел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука