Ще “унищожи” ли хората новата реалност?

Достига човешките възможности след 20 години

Проучване събра мнения на 2778 изследователи

Според ново проучване, което взима предвид приноса на 2778 изследователи, съществува незначителен риск изкуственият интелект да предизвика изчезването на хората, пише New Scientist.

Малко над половината от анкетираните изследователи на AI казват, че има пет процента шанс хората да изчезнат наред с други „изключително лоши резултати“. Десет процента от анкетираните например казват, че е възможно машините да надминат хората във „всяка възможна задача“ до 2027 г. Половината от анкетираните смятат, че това ще бъде възможно до 2047 г. 68,3 процента от анкетираните учени казват, че „добрите резултати от свръхчовешкия AI“ са по-вероятни от лошите.

„Това е важен сигнал, че повечето изследователи на AI не намират за силно неправдоподобно напредналият AI да унищожава човечеството“, каза авторът Катя Грейс от Изследователския институт за машинен интелект в Калифорния пред New Scientist. „Мисля, че това общо убеждение в незначителния риск е много по-показателно от точния процентен риск.“ Според изследователите по-съществени рискове в близкото бъдеще могат да са дълбоки фалшификации, манипулиране на общественото мнение, създаване на опасни вируси или системи с AI.

Междувременно стана известно, че Google разработва усъвършенствана версия на своя AI-бот Bard, наречена Bard Advanced, която ще бъде достъпна като част от платения абонамент за Google One. За това пише The Verge, позовавайки се на разработчика Дилън Русел.

 Според него Bard Advanced е базиран на модела за изкуствен интелект Gemini Ultra. Това вероятно ще направи новата версия на бота по-напреднала от настоящата версия на Bard, която е базирана на средния езиков модел Gemini Pro. В една от снимките на екрана, публикувани от разработчика, Bard Ultra е описан като „по-способен голям езиков модел с усъвършенствани математически и разсъдъчни умения“.

В допълнение към това Русел е успял да открие данни, които показват, че Google работи върху нови инструменти за изкуствен интелект. Става дума например за функция с кодово име Motoko, която ще позволи на потребителите да създават свои собствени ботове. Засега обаче няма индикации за това как ще работи инструментът и дали ще бъде платен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии