Яйцата от кеклик смениха виаграта

Български яйца от кеклик са пращани специално за Ким Ир Сен.

От тях дядото на Ким Чен Ун е черпел сексуална мощ

България пращала по 3000 броя годишно за Ким Ир Сен

Приемът спасил от операция човек с язва

Яйцата от кеклик са новата виагра и търсенето им расте, заради техните свойства на афродизиак.

Интересно твърдение е, че български яйца от кеклик са пътували към Северна Корея специално за Ким Ир Сен и ги е консумирал за стимулиране на полова потентност. През 1985 г. те са се предлагали в единственото в България кекличево стопанство край Сливен. Затова севернокорейският лидер е пращал свои дипломати да пазаруват на място от там. Носи се мълва, че дядото на Ким Чен Ун е черпел сексуална мощ от яйцата на рядката планинска птица.

Думите са на Марин Георгиев, който в миналия век е оглавявал стопанството за кеклици. Лично от него дипломати от посолството на Северна Корея са купували яйца с валута. По-късно от публикации в пресата разбрал, че тези яйца помагали за сексуалната мощ на мъжа. „Дали думите на бай Марин са истина, не може да се каже с точност“, това коментира за „Труд news” основателят на кекличевото стопанство ,,Сините камъни“ край Сливен Стефан Тончев. Той обаче потвърди, че години наред, още през 1985г. държавната ферма пращала по 3 000 яйца годишно към Северна Корея.

„Изпращахме ги през посолството до Ким Ир Сен. Нашето стопанство беше единственото в България. Отглеждахме балкански кеклик, това е скална яребица. В естествени условия кеклиците създават гнездо директно върху камъните и там снасят яйца и ги излюпват.“ Тончев е скептичен за твърдението, че яйцата са мощен афродизиак, но разказва случай на спасен от операция човек, страдащ от язва. „Човекът каза, че следващата седмица влеза за операция, а аз му занесох една кора яйца от кеклици. Чул съм, че белтъците се пият сурови. Човекът така и направил, след седмица ми се похвали, че се е разминал с операцията, благодарение на яйцата.“

Едновременно излиза информация за ползите на продукта в пресата. „Тогава започнахме да получаваме обажданията и писма от цяла България с молба да изпращаме яйца по пощата с наложен платеж. Гърция и Турция също вземаха малки количества, дори купуваха и живи птици. Аз бях поканен в Кипър, където дадох указания и там си построиха и те кекличево стопанство“, спомня си Тончев, който вече е на 85 години.

В миналото планинският кеклик е бил многочислен, но днес се залага на изкуственото му развъждане. Според настоящото ръководство на кекличевото стопанство край Сливен, сега яйца не се предлагат. Птиците се развъждат само за ловните дружества. Продуктът обаче лесно се открива в търговската мрежа и в интернет.

Рядката птица се отглежда трудно и снася малко

Пилето е здраво, не приема медикаменти и смески

Съдържанието е чисто от медикаменти.

„Кекликът трябва да се отглежда природосъобразно, на свобода. Той не вирее в клетки и се храни само със зърнени култури. На птиците не се дават медикаменти и антибиотици, защото не приемат такива. Може би затова яйцата им са полезни“. Това заяви за „Труд news” производител от Северна България, пожелал анонимност. Той предлага яйцата в интернет на цени от 3 лв. за брой. Категоричен е, че търсене има, но птицата снася малко яйца - до 19 годишно и то само през пролетта. Затова поръчките са по предварителна заявка. „Освен това производителите предпочитаме да излюпваме яйцата, защото птиците се предоставят за лов. Цената за отстрелян кеклик е 15 евро. Месото им е чисто и богато на протеини“, казва още производителят. В България са разпространени два вида кеклици. Единият е скалният или планински кеклик, другият е тракийски. Ловът на кеклици е доста емоционален и се различава от този при лова на яребици, защото те летят доста по-бързо и то в пресечени, скалисти терени и храсталаци. Бързият полет и острите завои, които предприемат кеклиците, затрудняват дори ловците с изграден бърз рефлекс. Размерът на птицата достига до 40 см., а теглото до 800 гр.

Доц. Светослав Ханджиев, диетолог, пред „Труд news”: Птичият продукт е хубава храна, но не е за всеки

Диетологът препоръчва термична обработка.

Според науката, яйцето е единица по хранителност, защото не му слагаме нищо, а от него се излюпва пиленце с перушина и крачета. Най-полезно е съдържанието му на белтъчини. Жълтъкът съдържа небходимите хранителни елементи, които поддържат мастната обмяна, както и антиоксидантното действие. Но то трябва да се консумира умерено, защото когато имаме повишен холестерол, хиперхолестерол, което е рисков фактор за ранна артеросклероза, ние ограничаваме приема на жълтък. При болните от жлъчнокаменна болест, т. нар. „болна жлъчка“, също се ограничава приемът на яйца. Общо казано, здравите хора могат да консумират по две яйца на ден или 6 броя седмично. Но при всички, които имат бъбречни заболявания, които имат предписание да ограничат белтъчините, е ограничен приемът им. В България се ядат най-често кокоши яйца. Препоръките ми са основно за тях, но важат и за пъдпъдъчи или кекличи. При консумация на сурови яйца има опасност от салмонелоза. Свидетел съм на такава епидемия, вследствие на прием на рохки яйца. Пържените не се препоръчват при язви или стомашен гастрит. Трябва категорично яйцето да бъде обработено, суровото крие много рискове. Понякога не се препоръчват и при алергии. Според мен яйцата могат да действат като виагра само, ако човек си внуши това. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл