На 23 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 23.10.2019

Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Яне Раколайнен, вицепрезидент на финландската компания PATRIA LAND, пред „Труд“: Предлагаме ви модерна бойна машина на изгодна цена Новата „PATRIA” със задвижване 6x6 се управлява като джип, дори и в най-тежки условия

Яне Раколайнен представи най-новата машина на PATRIA LAND в София.

Развива 100 км/ч, плава с 8 км/ч

– Г-н Раколайнен, вашата компания PATRIA LAND представи за първи път у нас новата бойна машина „PATRIA” 6×6. Какви са нейните предимства в технологично и в чисто тактическо поведение на бойното поле пред бойните машини на другите участници в конкурса за превъоръжаване на Сухопътните ни войски?
– Тази специална машина 6Х6 е предвидена като основна бойна машина на пехотата, но може да се използва и като поддържаща. Нейния по-голям брат бронираната модулна машина АMW , която е със задвижване 8Х8, е една от най-модерните в света. Като бойна машина ние сме я конструирали, спазвайки основните съвременни изисквания- висока мобилност, лесна експлоатация и модулна конструкция. Затова машината има превъзходна мобилност при всякакви метеорологични и теренни условия. Шасито и рамата са конструирани по същата философия, като машината АMW. Тоест- тя има душа на 8Х8 в тяло на 6Х6. Изключително лесно се експлоатира, като сме поставили основен акцент върху ефективността на шофирането. Тя се управлява много лесно- като джип. Дори в много тежки условия на терена машината се държи превъзходно и се шофира с лекота. Което означава, че Сухопътните войски няма да имат нужда да обучават дълго водачите на тези машини. Машината 6Х6 се основава на нашия богат опит в конструирането и производството на бронирани машини. Имали сме възможност да обсъждаме с различни клиенти техните препоръки и сме ги използвали при разработването й. Четирите основни акцента на новата машина са подвижност, лесна експлоатация, модулна конструкция и достъпна цена. С нея предлагаме на Българската армия превъзходни възможности на достъпна цена.

– Каква степен на защита осигурява за екипажа и бойците? Питам ви, защото това е особено важен показател за сигурността на войниците в съвременната война?
– Основният вариант предлага защита на ниво 2 по стандарта на НАТО STANAG- както противоминна, така и балистична защита. Като това ниво може да се повиши до 4-та степен. Има и вариант, който се предлага с повишена защита- допълнение, което може да се поръча. Но искам да подчертая, че и то не се заплаща допълнително – нито за конструирането, нито за изпитването. Просто клиентът избира вариантът, който отговаря на неговите потребности.

– И особено важно изискване, съобразено с българските географски условия- машината плаваща ли е?
– Клиентът може да избере машината като всъдеход. Това е изпитано, миналата година направихме демонстрация във Финландия. PATRIA от дълго време работи върху технологията за вседеходните машини. Миналата година представихме всъдеходен вариант на AMW 8Х8 в България. Машината в нормален режим на шофиране има пробег от около 800 км. Развива максимална скорост от близо 100 км/ч. При плаване развива около 8 км/ч.

– Компанията PATRIA ще участва ли с нея в конкурса на нашето Министерство на отбраната? Въпросът ми е продиктуван от обстоятелството, че в него е заложено бойните машини да са със задвижване 8Х8, докато за спомагателните е възможен и компромисен вариант от 6Х6?
– Все още е много рано да съобщаваме подробности от нашата оферта. Сега я подготвяме и сме убедени , че тя ще е конкурентно способна и ще отговори на всички изисквания на българските Сухопътни войски. Ще осигурява много предимства за бойците на изгодна цена и ще допринесе за много ползи за промишлеността в България.

– Как PATRIA ще отговори на едно от важните условия в конкурса за съвместно производство на новата бойна техника, за да се инвестират средства в развитието на високи технологии за българската индустрия и разкриване на нови работни места? Доколкото ми е известно, идеята е нашето участие в проекта да е поне 20%?
– От няколко години разглеждаме и обсъждаме възможностите за местно производство. Знаем че неговите възможности са доказани при програми за трансфер на технологии с други страни. Ние също сме доказали своите възможности в това отношение и сме убедени,че ще можем да го направим и в България. Трансферът на технологии и местното производство ще осигурят редица преимущества на вашата страна. Някои от тях са сигурно снабдяване, развитие на вашата промишленост, откриване на нови работни места и икономически ползи. Разбираме, че изискването за местно производство се налага в публичното пространство и ако от нас бъде поискано това, ние сме готови да отговорим на вашите изисквания. Имаме опит в това отношение. Осигурили сме трансфер на технологии и създаване на условия за развитие на индустрията в 4 държави- Полша, Словения, Хърватия и Южна Африка. Затова PATRIA е на водещо място в целия бранш в това отношение.

– Представете накратко PATRIA Land, г-н Раколайнен.
– PATRIA LAND е част от PATRIA GROUP и е надежден доставчик на решения за отбраната, сигурността и поддръжката на изделия по време на целия им жизнен цикъл. PATRIA GROUP е собственост на финландската държава- 50,1% , а останалите 49,9% са Norwegian Kongsberg Defense & Aerospace AS, която също е държавна компания. Общо служителите са около 2900 и развиваме дейност в световен мащаб. Централата е в столицата на Финландия- Хелзинки. Освен във Финландия, групата работи и в Швеция, Норвегия, Естония, Полша, Обединените арабски емирства и Южна Африка. PATRIA Land специално се заминава с бойните машини и куполите, с минохвъргачки, които притежават необходимите качества и работни характеристики, за да бъде спечелен всеки един бой. Повече от 4000 наши бойни машини са на въоръжение в армии от целия свят. Нашата основна цел е да се съобразяваме с потребностите на клиентите от момента на придобиването до края на експлоатационният срок на техниката. Ние осигуряваме стабилност на доставките и снабдяването чрез сътрудничество с местни партньори. AMW 8Х8 е една от най-модерните колесни бойни машини. Около 1600 такива машини се използват от армиите в 7 страни – от Северното до Южното полукълбо. От новата машина 6Х6 очакваме поне толкова, а може би и повече заявки за нея. Уверявам ви, че бъдещето за PATRIA и за нейните изделия е обнадеждаващo.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.