Япония не иска да участва в договор за забрана на ядрените оръжия

Япония

Япония заяви днес, че няма да подпише договор на ООН за забрана на ядрените оръжия и не подкрепя влизането му в сила догодина, предаде Асошиейтед прес.

По този начин правителството отхвърли желанието на оцелели от атомните бомбардировки японци, които призовават страната да се присъедини към споразумението и да работи за свят без ядрени оръжия.

ООН потвърди в събота, че 50 държави са ратифицирали договора, проправяйки пътя за влизането му в сила до 90 дни. Съобщението беше приветствано от противници на ядрените оръжия. Споразумението обаче среща силна съпротива от САЩ и други водещи ядрени сили.

Главният секретар на японското правителство Кацуноби Като каза, че Токио споделя стремежа за свят без ядрени оръжия, но не смята, че договорът е начинът за постигането на тази цел.
"Подходът на Япония е различен от този на договора и няма промяна в нашата позиция да не го подпишем", заяви той.

"Съмняваме се дали нараства подкрепата дори сред държавите без ядрени оръжия, а камо ли сред държавите с ядрени оръжия", заяви Като.

По думите му Япония иска да работи за преодоляване на различията по тази тема между ядрените сили и държавите без ядрени оръжия.

Японци, оцелели от атомните бомбардировки, подновиха призива си Япония да подпише договора за забрана на ядрените оръжия.

Япония отказва да подпише договора, въпреки че е единствената държава в света, преживяла ядрени нападения. Тя също така не иска да притежава, произвежда или приема на своя територия ядрени оръжия.

В Япония са разположени 50 000 американски войници, а страната е защитена от американския ядрен чадър. Нейният договор за сигурност със САЩ също така усложнява усилията за присъединяването й към споразумението за забрана на ядрените оръжия, тъй като укрепва способностите на армията й да се справи със заплахи от Северна Корея и Китай.

"Необходимо е да отговорим по подходящ начин на сегашните заплахи за сигурността, като поддържаме или засилваме възможностите си за възпиране. Трябва да бъдем реалисти за насърчаването на ядреното разоръжаване", каза Като.

Коментари

Задължително поле