Ярив Лърнър: Йога е терапия за цялото общество

- Какво харесвате да снимате повече - екшън филми или тренировки по йога? Има ли разлика в подхода на снимачния екип в единия и в другия случай?

- Двете са толкова различни, че ми е трудно да избера кое ми е по-любимо. Както при всичко, тук става въпрос за баланс и в случая смятам, че двете се допълват взаимно. Снимките на йога ни дават възможност да тренираме екипа си на техники, които не се изискват в работата около големи кинопродукции. Приятно е да наблюдаваш как хората прогресират от едното към другото.

- Едно събитие на живо е нещо много по-различно от снимки в студио. Каква е основната ви мотивация да организирате фестивала “Удая лайв”? Планувате ли да снимате цялото мероприятие и да го превърнете в един от видео продуктите на бранда “Удая”?

- Ще снимаме и ще стриймваме фестивала на живо, но няма да правим запис с цел продажба. Идеята за събитие в България дойде органично. Компанията “Удая Ентъртейнмънт” съществува от пет години, като всяка година броят на учителите ни расте. Миналата година тази бройка беше 240 души, така че изборът за по-голяма локация беше логичен. Наскоро реновираният хотел “Рила” в Боровец ни се стори перфектното място за целта. Хотелът изглежда просто великолепно!

Преди и след мероприятето в Боровец, ще снимаме йога занимания и в Бояна, за онлайн платформата на “Удая”.

- Практикуването на йога през последните няколко години се превърна, малко или много, в мейнстрийм занимание, най-вече с физическите упражнения и свързаните с тях ползи за тялото. Вие самият ставате последовател на практиката, след като ви помага да излекувате сериозна травма на коляното. Все пак, колко сте въвлечен в духовната страна на йога на този етап от живота си? Може ли да ни разкажете повече за Коренната чакра на света, която свързвате с Рила планина, където ще се проведе фестивалът - неслучайно?

- Фестивалът има водеща тема - това е елементът “земя”. Винаги когато започваме нещо ново в живота си, е добре да имаме стабилна основа за него. Коренната чакра, от своя страна, символизира точно този елемент - “земя”. Тази чакра се свързва с Мула Бандха, познато още като Коренния ключ, и представлява основата, върху която се градят останалите енергии. (бел. ред. - част от учението на йога проследява трансформациите на жизнената енергия, наречена прана, в човешкото тяло при преминаването й през различни точки от него - чакри.)

Значението на думата “йога” включва много повече от това, което се комуникира масово. Повечето хора познават само един от трите клона на учението - този на йога асана (бел. ред. - практикуване на позите). Основната цел на йога обаче е съединението с Божественото. За мен лично същината на практиката се състои в това да обединиш тялото с ума посредством дишането. Много е просто, но често хората го представят като нещо много по-сложно.

- Кой е любимият ви стил йога? Бихте ли го описали накратко?

- По начало всяка йога е хатха йога, но хората обичат да се хващат за етикети, които да ги ориентират. Всеки учител, с когото работим, има своя уникална и автентична интерпретация на упражняването на йога. Това, което прави всяка нова версия истински интересна, е самата философия вложена в практиката. Руди Метия, Травис Елиът и Витас Баскаускас преподават разновидност на йога наречена силова йога. Джулс Мичъл и Кейлей Алиса се съсредоточават повече върху качеството на изпълнение на всяка асана (поза). Сиана Шърман отвежда практиката на съвсем ново ниво чрез обвързването й с митове от йога. Мишелин Бери постига изключителна плавност в своите часове, свързана с преминаването от една асана към друга. Тони Джулиано подхожда дълбоко философски към практиката си. Мога да продължавам още дълго в същия дух, но въпросът ви е все едно да ме питате кое от децата ми е любимо.

- Обяснявайки за учителите на “Удая”, оставяте впечатление, че познавате всеки от тях много добре. Също така видяхме, че кандидатурите за работа в компанията се изпращат на вашия личен имейл. Кого сред учителската база на “Удая” бихте определили като най-голямата звезда, която ще участва в фестивала в Боровец, ако се опрем на понятия от филмовата индустрия?

- От гледна точка на масова популярност бих назовал Ани Карпентър и Сиана Шърман. И двете са спомогнали за реализацията на хиляди други йога учители. Ако човек се увлича по духовната част на йога, има голям шанс да се е учил от Сиана. Ако е отдаден повече на овладяването на различните пози на йога, тогава сигурно е бил под влиянието на Ани. Дори да не предполагаме, ако потърсим връзка между различните учители по йога през годините, ще стигнем накрая до тези две личности.

- “Удая лайв” комбинира йога фестивал и музикален фестивал в едно. Тази концепция, както и мащабът на събитието, не го ли превръщат в едно много рядко организирано изживяване не само за България, но и за останалата част на света?

- Йогата и музиката винаги са вървели ръка за ръка. По принцип музиката е процес на единение с определена структура, която ни дава по някакъв начин смисъл. Когато създаваме музика или когато практикуваме йога, ние сме изцяло концентрирани върху това, което правим. Много музиканти, които познавам, са последователи на йога, както и обратното. Това, което се опитва да направи този фестивал, е да “ожени” двете изкуства, постигайки балансирано изживяване.

Мащабът на събитието е огромен от гледна точка на качеството на хората, които ще събере. Подбрали сме личности, които разполагат както с опита, така и със знанието да водят към една по-добра версия на съвременния свят. Една свещичка може да запали хиляди други. Харесва ми да мисля за събитието ни по този начин. Достигането на вътрешната светлина е основна цел, която си поставя фестивалът, и селектираните от нас учители са най-добрите водачи по този път.

- Кои моменти от фестивалната програма бихте искали да поставите на вниманието на публиката - нещо, което е пропуснато в други медийни коментари по темата?

- Мисля, че изживяването на “Удая лайв” е нещо, което не може да бъде обхванато с думи. Това е вътрешно пътуване и опитите да бъде предварително описано само биха отслабили неговия ефект.

Има една история за един известен индийски скулптор, който създавал изключително правдоподобни, почти живи изображения на слонове. Когато го попитали, как успява да постигне такава изумителна точност, той отговорил: “Просто изключвам всичко, което слонът не е.”

- Отбелязвате в няколко други ваши интервюта, че редовното практикуване на йога влияе положително на отношенията ни с другите. Вие живеете вече от почти три години в България. Предвид този опит виждате ли йогата като полезна “терапия” за българското общество?

- Йога е терапия за цялото общество. Толкова е по-лесно да седиш и да се оплакваш как животът ти може да бъде по-добър. Това, на което йога ни учи в продължение на практиката, е, че животът ни вече е по-добър. Много по-добър от това, което ние си мислим.

 

Нашият гост

Ярив Лърнър е човекът зад “Ню Бояна Филмс Студио”, новата и много успешна версия на бившия държавен киноцентър. Той е свежо попълнение на ръководството в компанията, след като наследява поста на изпълнителен директор преди по-малко от три години от Дейвид Варод, постигнал много за модернизиране на центъра след приватизацията му през 2006 г. Лърнър продължава стратегията на частния собственик - холивудската компания “Ню Имидж” - за превръщане на Бояна в най-доброто филмово студио в Източна Европа с няколко инициативи. Той задвижи разкриването на отдел за постпродукция към центъра, оборудван с техника на най-високо ниво, създаде и вътрешна школа за таланти в сферата на киноиндустрията, чиито преподаватели идват от Холивуд.

Настоящият щеф на “Ню Бояна”, който е прекарал голяма част от живота си в Южна Африка и САЩ, но в момента е влюбен в България, има заслуга и за други интересни развития в страната, като най-мащабното йога събитие, организирано някога у нас. Оказва се, че той има сериозен интерес към йогата и често снима йога под бранда на своята американска компания “Удая Ентъртейнмънт”, която развива успоредно с работата си в “Ню Бояна”. Любопитен е и фактът, че страхотните видеокласове по йога, разпространявани през популярната уеб платформа www.udaya.com, както и някои големи йога видеопродукции, са заснети всъщност в България, в софийското студио.

“Удая лайв фест” - фестивал за йога и музика, ще се проведе между 18 и 22 август в курорта Боровец. Партньори в проекта са студио “Йога Мандала”, хотел “Рила” и Пловдивският културен институт. Фестивалът ще предложи около 20 автентични и уникални йога практики на 20 различни предподаватели чужденци. Всеки от часовете - а и вечерите - ще бъдат съпроводени от музика на живо, в селекция от около 30 чуждестранни изпълнители.

Коментари

Задължително поле