Американски пастор е арестуван в Турция заради вярата му

Адвокатът на американски пастор, чийто съдебен процес в Турция започва утре, заяви, че клиентът му е арестуван заради християнската си вяра, предаде агенция Ройтерс.

Исмаил Джем Халаврут заяви, че пастор Андрю Брънсън, който бе арестуван преди 18 месеца, е изправен пред "напълно неоснователни" обвинения в подпомагане на терористична организация и трябва да бъде освободен на утрешното съдебно заседание в град Измир.

Християнският пастор от Северна Каролина живее в Турция от 23 години. Той бе арестуван през декември 2016 г. за предполагаеми връзки с обявената извън закона Кюрдска работническа партия /ПКК/ и с движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятано от Анкара за главен вдъхновител на опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Според прокуратурата в Измир има достатъчно доказателства за това, че Брънсън е подпомагал въоръжени терористични организации и е получил конфиденциална правителствена информация с цел политически и военен шпионаж. Прокуратурата настоява за присъда до 35 години затвор.

Процесът срещу американския пастор е сред няколкото съдебни случая, които обтегнаха отношенията между Турция и САЩ, между които съществуват и разногласия заради американската подкрепа за кюрдските милиции в Сирия, които Турция смята за терористична организация, отбелязва Ройтерс.

На съдебното заседание утре в Измир ще присъстват сенаторът от Северна Каролина Том Тилис и американският пратеник за религиозните свободи Сам Браунбек.

Вашингтон призова за освобождаването на пастора, докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна миналата година, че съдбата му може да бъде свързана с тази на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен.

"Пасторът, който ние имаме, е на съд. Вашият - не е, той живее в Пенсилвания...Можете да ни го предадете веднага", каза Ердоган през септември.

В църквата Възкресение в Измир днес паството се молеше за Брънсън. Съпругата му Норин прочете послание от него, в което той говори за тъмнината и тишината на ареста.

Адвокатът му изрази увереност, че пасторът в крайна сметка ще бъде оправдан и посочи, че не вижда причина за по-нататъшното му оставане под арест. "Нашите предварителни очаквания от изслушването са край на ареста. Искаме Брънсън да бъде освободен незабавно", заяви адвокатът, цитиран от Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят