Бившият играч на крикет Имран Хан обяви победа на изборите в Пакистан

Бившият пакистански играч по крикет Имран Хан обяви днес победа на изборите и обеща "нов" Пакистан, предаде Асошиейтед прес.

Хан, който иска да бъде следващият министър-председател на Пакистан, каза в предавано по телевизията обръщение към нацията, че "благодарение на Бога спечелихме и постигнахме успех". "Ако е рекъл Бог, ще дадем пример", заяви той.

Хан и неговата партия запазват категорична преднина при бавното и проточено преброяване на гласовете от вчерашните избори в Пакистан, белязани от твърдения за измама и насилие.

Представители на изборните власти казаха, че по-късно днес се очакват официални резултати от гласуването.

Повече от десет телевизионни канала в Пакистан обаче прогнозират въз основа на частични резултати, използвайки свои неоповестени методологии, че Хан получава 119 от 270-те депутатски места, които се оспорваха на изборите.

Останалите места в 342-членната долна камара на парламента включват запазени места за жени и малцинства. Гласуването за две места беше отложено, след като един кандидат умря в кампанията, а друг беше дисквалифициран.

Все още не е ясно дали оглавяваното от Хан Движение за справедливост ще спечели обикновено мнозинство или ще трябва да състави коалиция.

Но още преди да бъдат преброени и половината гласове, водещият съперник на Хан - Шахбаз Шариф, който оглавява Пакистанската мюсюлманска лига (Наваз) на намиращия се в затвора бивш министър-председател Наваз Шариф, отхвърли резултатите от изборите, предизвиквайки тревога, че недоволни губещи може да забавят съставянето на следващото правителство. Според телевизионните прогнози неговата партия печели едва 61 депутатски места.

/БТА/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия