Бизнесменът Георги Гергов пред „Труд“: БСП сякаш прави политика за медиите, не за хората

Вместо да бъде силна опозиция, левицата губи в обществото инициативата по всички направления и други говорят за проблемите вместо нас

Отдавна исках да пия кафе в ЦУМ. В оня кабинет. Да направя нещо като посещение на „местопрестъплението“, където трима мъже също пиха кафе и после от различни политически амбразури върху им се изсипа тежък огън. Намерих време тия дни, позвъних на стопанина и той бе любезен да ме покани. Бяхме само двамата в неговия кабинет в ЦУМ. Господин Дончев и господин Цацаров да ме извинят. Все пак от поразяващото кафе най-много пострада моят домакин, господин Гергов.

Eстествено приказката се завъртя около неговата позиция и кахърите му за делата на БСП. Разговорът тръгна от факта, че внесените 16 предложения за изменения на съществуващи закони и два нови законопроекта е всъщност дейността на парламентарната им група.

- Това ли е цялата дейност на парламентарната ви група?

- Това обаче са само предложения на ръководството. Нито едно от тези предложения не се е разглеждало по структурите, сред експертите на БСП. Това е тревожното. Казват, че така сме изпълнили обещанията си в кампанията. Нищо подобно. В момента даваме предложения, около които няма консенсус в парламента, не се и търси такъв чрез обсъждането им в обществото. Какво ни пречеше например при внасянето на промените в Закона за храните да направим широка дискусия със земеделците, с представителите на търговските вериги, със Съюза на потребителите, с хората, които пряко ще бъдат заинтересовани да се приеме тази поправка в защита на българското производство?

- Адекватна ли ще бъде една такава защита?

- Според земеделците производството на български продукти в момента няма как да задоволи исканите от закона квоти… Значи първо трябва да помислим за държавна политика за увеличаване на производството… В Областния съвет на БСП Пловдив проведохме дискусия по законопроектите, които се внасят в момента. Становищата са разнопосочни. От „Това, което се внася се различава от това, което сме обещавали“ до това, че например предложените промени в Изборния кодекс работят против БСП.

- И други такива…

- Да, абсолютно съм съгласен, че ролята на опозицията, каквато е ролята на БСП в този парламент е да иска промяна, но това не става с внасянето на закони, които не са обсъдени в партията и които се отхвърлят автоматично. Казваме, че сме опозиция и говорим за опозиционност. Като лява партия трябва да защитаваме работещите, бедните и онеправданите… Кого защитихме? Кой от всички тези – лекари, учители, безработни, земеделци ни подкрепя и можем ли да ги поведем… Това е въпросът!

- Това е въпросът: можете ли да ги поведете, да ви се доверят?

- Миналия ден имаше протест пред Народното събрание - стотина човека…. Ние можем ли да организираме такъв, кой ще ни подкрепи, кой ще поведе протеста? Слушаме сега, че Марешки ще внася вот на недоверие, Синдикатите ни отнемат говоренето за бедността и социалните права, Сдружението на общините е гласът на местната власт. Тогава къде сме ние, къде е БСП? Имам чувството, че правим театрална политика. Политика за медиите, не за хората.

- Антикорупционният закон?

- Какво антикорупционният закон? Предлагат ни го за гласуване в Национален съвет. Този закон, според ръководството е разглеждан по структурите и те са дали своите предложения. Да допуснем, че някъде ръководството го е представило, въпреки че не съм разбрал, в Национален съвет не представиха нито едно от мненията, от предложенията, направени от професионалните гилдии… И искат да се гласува. Ами не става така! Не може да се вземе решение за нещо толкова важно на ангро… На всичкото отгоре, ако направиш различно предложение, се смята едва ли не, че се бламира ръководството и партията.

- Адекватно ли реагира ръководството на БСП относно доклада за националната сигурност?

- По повод Доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България - България трябва да съдейства за отхвърляне на политиката на разделение и противопоставяне между ЕС и Русия, а не да участва задълбочаването й. Вече 10 години България е член на ЕС, а от 2004 на НАТО. Същевременно стотици години сме с Русия. Като членове на ЕС и НАТО трябва да заявяваме и защитаваме национални позиции и да провеждаме активна национална политика. Същевременно, България трябва да бъде мост между ЕС и Русия и да работи за отхвърляне на политиката на разделение и противопоставяне. Такава политика води до влошаване на добросъседските ни отношения и икономиката на страната. Не трябва да допуснем да бъдем въвлечени във военно противопоставяне между НАТО и Русия. БСП като партия, защитаваща националните интереси, трябва да отстоява българската история и култура, да съхранява славянските и православните корени на българската нация. Това е и нашата пряка връзка с Русия и руския народ.

- Коя е реалната заплаха за България, според теб?

- Реалната заплаха за сигурността на България е бедността, демографската катастрофа и липсата на качествено и достъпно образование и здравеопазване

- Каква е визията на БСП? Обсъждате ли тези проблеми и реалните политики за преодоляването им в Национален съвет?

- Заседанията на НС станаха пародия. Поинтересувайте се колко от членовете присъстват на тях. Стана практика да присъстват и Парламентарната група, и щатния състав, за да симулираме наличието на кворум пред камерите. Събирането на подписи по телефона няма да коментирам. Вероятно, това е и една от причините решенията на НС да не се изпращат на структурите, тъй като трябва да се опише с колко гласа са взети.

- Някакъв пример?

- Последните два примера са решението за изменение на Изборния кодекс, прието с 56 гласа от 90 в НС, нещо, което самата Нинова каза в сутрешния блок на Нова. Първо, 90 човека от 186 е липса на кворум. Второ, това решение е взето с 56 „За“, няма и една трета от членовете на НС на БСП. Няма да коментирам, че проектът не бе обсъден в партията. И решението за Антикорупционния закон, въпреки че бе писано, че е приет от Национален съвет, всъщност бе прието да бъде отново обсъждан в съветите на БСП, без коментар съм за кворума….

- Изглежда в такова състояние БСП не е била никога.

- БСП е партия от много лидери. Не е обаче лидерска партия, а в това се опитва да я превърне Корнелия Нинова. Няма как иначе да се разчете това, което социалистите по места усещат – единоначалието, вземането на решения без допитване до структурите. Преди да бъде избрана, тя обяви, че за всички решения ще се допитва, а изведнъж какво се случва… „Аз предложих и ние решихме“, това е обяснението за всяко решение. Научаваме какви решения ще вземе Националния съвет два дни по-рано по медиите. Изпълнителното бюро винаги е бил „мозъчния тръст“ на БСП. В него трябва да са хора с визия, с организационен опит и с политическа култура. Сега се сърдят, че говоря, че са младоци. Ами попитайте дори партийните членове знаят ли имената на членовете на бюрото? Не съм против младите на ръководни постове, но съм последователен в това, че те трябва да изминат пътя от най-ниското стъпало на партията до горе. Така направихме в общините и районите в област Пловдив. Не трябва да бъдат спускани отнякъде с презумпцията, че ще бъдат послушни и ще гласуват всяко предложение на председателката.

- Има ли място бизнесът в политиката и обратното?

- Не само Георги Гергов е част от разговора „бизнес и политика“. Директно или не, скоро ще се зададат въпросите с кого се е срещала Нинова. Бизнесмени, политици, посланици на чужди държави, кой определи кои са добрите и кои лошите? Кой й е делегирал това право? Дала ли е отговор какво е постигнато и договорено на тези срещи? Заложник на чии интереси тя постави БСП? Георги Гергов винаги е бил от страната на бизнеса. Къде е била Корнелия Нинова по време на приватизацията на държавни капитали? Проблемът не е Георги Гергов или други бизнесмени в БСП, който си плащат данъците и целият им бизнес е на показ. Проблем са тези лица, които превърнаха партията и политиката в бизнес. И именно това е паралелната държава.

- Не можеш да отречеш, че има доста милионери в БСП.

- Преди време възникна въпросът за битката срещу милионерите в БСП. Тогава попитах за кои милионери в БСП става дума? За тези, които мишкуват и крият притежаваното от тях или за онези, които открито застават зад всичко, което са свършили и начините по които това е ставало. За тези, които не крият откъде са им доходите и плащат данъци, кредити и лихви. Ще кажа само, че както и при десните, така и при левите правителства участието на бизнеса се свеждаше до плащането на предизборните сметки. И тук стигаме до това, че бизнесът е натикан в ъгъла, а някои политически лица станаха милионери. Трудно се доказва състояние, произтекло извън нормите на законосъобразната икономическа дейност.

- Как виждаш бъдещето на БСП?

- Бъдещето на БСП зависи от дебата и решенията за спечелване доверието на обществото. Хората обаче искат истината. Половинчатите неистини само задълбочават онзи Гранд Каньон, за който алармирах преди години. И той, повярвайте ми не е изчезнал. Защото, когато наблегнеш на Гьобелсовата пропаганда, значи бягаш от реалните проблеми. Да, със сигурност трябва да се продължи напред с реални реформи в БСП. Но тези реформи трябва да са осмислени, не на ангро. Реформи, които да не отглеждат послушковци, а да реализират победи. Затова обаче трябва да търсиш баланса в политиката. И да имаш отговора на въпроса: Как и с кого да победиш? Кафето отдавна е изпито. Домакинът пита искам ли второ. Отказах. Стори ми се, че ще стане твърде горчиво за „Позитано“.

 

Нашият гост

Георги Гергов е роден на 12 декември 1956 г. Завършил е Ветеринарномедицинския техникум в Стара Загора и агроинженерство в Пловдив. Почетен консул на Руската федерация в Пловдив. Президент на Централноевропейския панаирен алианс (CEFA). Доктор хонорис кауза на Аграрния университет. Предприемач. Член на НС на БСП, председател на Областния съвет на БСП - Пловдив. Семеен с двама синове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта