България е обхваната от демографски капан

Бездетните семейства у нас са около 150 хиляди, което са 8 процента

*Авторът е Медик на 2000 година и Управител на Медицински център за асистирана репродукция „Варна”.

От няколко години страната ни е в демографски капан, от който трудно ще се измъкнем. Кризата вече се е превърнала в катастрофа и нещата са почти извън контрол. Да видим какво сочат данните, защото когато цифрите са налице, трудно може да се оборят.

Известно е, че в края на 1989 г. населението на България беше 9 милиона, а сега след по-малко от три десетилетия то е около 7 милиона. Не липсват и някои по-смели учени , които говорят за 6,5 милиона. Годишно се раждат под 70 хиляди деца, а преди 1989 г. те бяха двойно повече. Семействата с едно дете се увеличават, особено сред българския етнос, основно поради материални и социални съображения. Много семейства без деца отлагат раждането на първото дете за по-късен период, когато обаче шансовете за забременяване намаляват и стават минимални след 38-40-годишна възраст на жената. Значителна част от българите емигрират в чужбина. Броят на абортите приближава броя на ражданията.

Към тези факти, базирани на официалната статистика, могат да се прибавят още, които само ще потвърдят тезата за демографската катастрофа, заплашваща страната ни. Има обаче и още нещо, което е много важно - стерилитетът при жената. Основната причина за него са възпалителните заболявания на гениталиите, възникнали често след аборт. Бездетните семейства у нас са около 150 хиляди, което е 8 процента! Увеличен е дори стерилитетът при мъжа в семейството – от 30 на 50%, основно поради наркомания, алкохолизъм и генитални заболявания.

Отрицателните демографски показатели се отнасят главно за българския етнос. Една от основните мерки за започване на решаването на демографската криза е по-голямата материална стимулация на семействата с едно дете. Опитът от 70-те години, а и от някои съседни страни, показа, че принудителни мерки, като забрана на абортите, не са ефективни. Обучението в училищата е добре да провежда от опитни медицински кадри. Стерилитетът трябва да се лекува своевременно, най-късно една година след началото на безрезултатни опити за забременяване, а ако причината е известна, лечението трябва да започне веднага.

Голямо значение имат лабораториите за асистирана репродукция, които у нас вече са 35, и благодарение на тях ежегодно се раждат няколко хиляди деца повече. Политиката на държавата трябва да бъде финансиране най-малко на 4 инвитро опита. Успеваемостта им обаче да е най-малко 35% клинична бременност след трансфер на ембриони. В САЩ процентът успеваемост е 46%, а в Европа, където има известни ограничения, е 35 на сто. Трябва да се разреши сурогатната бременност, при която заместваща майка, използва своята матка и яйцеклетка (частично библейско сурогатство) или приема ембриона от чужда яйцеклетка (пълно сурогатство).

Сурогатството не е грях, а необходимост и не трябва да се прави за удобство или от каприз. В библията (Битие, глава 16) се описва следния случай: Сара, жената на Авраам, която е на 76 г., го изпраща при египетската им слугиня да „придобие тя чадо чрез нея“. Слугинята ражда Исмаил.

Гестационното сурогатство е разрешено в повечето страни в света - Великобритания, Белгия, Дания, Испания, Португалия, Бразилия, Аржентина, Русия, Чехия, Гърция, Холандия, Индия, Румъния, Южна Африка, Нова Зеландия, Грузия, САЩ и на още места. У нас въпреки изменението на Наредба № 28 от 28 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция, остана отново, че постигането на сурогатна бременност не се разрешава. Някои неправителствени организации в България също се противопоставят на гестационното сурогатство, както и религиите, и по този начин оказват влияние върху изпълнителната и законодателната власт. Доводите им са несъстоятелни и даже смехотворни.

Твърди се следното: „Бебета се раждат, а не се правят. Децата са подарък, детето може да има две и повече майки, третирането на детето като биологичен продукт е зловещо, при осиновяване на детето се предлага нещо добро, в другия случай детето се създава, за да даде добро. Създава се хаос в семейството, търси се най-доброто за възрастните, а не за детето“ и т. н. Гестационното сурогатство може да разреши проблема на много семейства, на жени, които нямат матка или имат сериозни малформации на гениталиите, страдат от заболявания, които са противопоказни за бременност, имат многократни спонтанни аборти и т. н. През 2011 г. народният представител Калина Крумова внесе в Народното събрание законопроект за промяна и допълнение на Семейния кодекс във връзка с гестационното сурогатство.

Законопроектът беше приет на първо четене, но не беше представен окончателно на второ четене. Всичко е в ръцете на Министерството на здравеопазването. Ефектът на асистираната репродукция върху демографските показатели на България веднага ще се усети. Но затова се иска стратегия и смелост да вземат решения. Въпреки закостенялото мислене на определени институции, трябва да се търсят начини за предотвратяване на демографските последици за страната ни.

 

Нашият етнос загива

Отрицателните демографски показатели се отнасят главно за българския етнос. Една от основните мерки, за започване на решаването на демографската криза е по-голямата материална стимулация на семействата с едно дете. Опитът от 70-те години, а и от някои съседни страни, показа, че принудителни мерки, като забрана на абортите не са ефективни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи