Бърза смърт идва от Китай

Новият коронавирус покоси над 291 души

Няма ваксина и лекарствен препарат, който да действа на вируса

У нас все още няма тестове за заболяването

Заразата няма лечение, специалистите съветват да избягваме пътувания до засегнатите страни

Новият коронавирус, който уби вече шестима души в Китай, се разпространява със светкавична скорост. До момента има случаи на заболяването в Китай, Южна Корея, Тайлнад, Япония и Автралия. До дни може да бъде пресен и в Европа, както и в България, спо­­делят специалисти.

“Разпространява се от човек на човек, както грипа. Може да бъде донесен и утре, никой не знае точно кога ще се случи. Българите пътуват до Тайланд и риск има”, заяви за “Труд” началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница - София доц. Атанас Мангъров. Той обясни, че този коронавирус поначало се среща при животните, но понякога преминава и по хората, както е в случая.

“Началото на инфекция, причинена от този тип вируси, по нищо не се различава от която и да е друга такава”, уточни доц. Мангъров и допълни, че към момента няма лекарствен препарат, който да помага при този вид вирус, тъй като той спада към изменчивите такива.

Заболяването се развива светкавично. Най-честите симптоми на коронавируса са температура, кашлица, дихателни и стомашно-чревни проблеми и диария. Усложненията, до които води са пневмония, тежки респираторни инфекции, бъбречна недостатъчност и смърт. “В 10 на сто от случаите нещата може да тръгнат накриво и човекът може да загине”, алармира доц. Мангъров. Специалистът обясни още, че у нас няма тестове, които да показват дали даден пациент се е заразил с коронавирус.

“С подобен мутирал коронавирус, който причинява близкоизточен респираторен синдром, човечеството се сблъска и през 2012 година. Тогава заболяха 7000 души като 800 от тях починаха”, обясни пред “Труд” директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Коронавирусите причиняват една трета от гърлобола, те се зимни инфекции, поясни още специалистът.

До момента има над 270 потвърдени случаи на коронавируса, жертвите са вече 4. Специалистите съветват да избягваме пътувания до местата, в които се разпространява заразата.

 

Затягат мерките за биосигурност

Проверяват туристите за температура

Летищните власти в Ню Йорк, Сан Франциско и в Лос Анджелис, както и в Австралия вече въведоха строг контрол на пътниците, които пристигат от Ухан. Туристи се проверяват за треска или повишена телесна температура, заради заразата. Съобщава се за британски турист на 32 години, които се бори за живота си в Тайланд, след като е почивал на Пукет. Мъжът е поразен от белодробна инфекция, а опасенията са, че той би могъл да бъде първата жертва на вируса в Европа.

 

СЗО свиква среща заради опасност от епидемия

Страните трябва да са в готовност за извънредни ситуации

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че очаква в идните дни случаите на коронавируса да се разпрострат и в други части на Китай, както и в други държави, предаде Ройтерс. Към момента повечето заразени са в град Ухан, столица на провинция Хубей. Днес бе съобщено за 291 случая там, сред които и четиримата починали от вируса. Всички останали регистрирани заразени в други китайски градове (виж графиката), както и в други страни, са или хора от Ухан, или такива, които са пътували до града. За момента СЗО не препоръчва ограничаване на пътуванията и търговията, но за днес е свикала среща, след която ще се произнесе за вируса. В съобщението се посочва, че страните трябва да са в готовност за извънредни ситуации в областта на здравето в съответствие с Международните здравни разпоредби. Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията към момента включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателна термична обработка на месо и яйца. Необходимо е да се избягва контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания като кашлица или кихане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве