Вдигат заплатите в областните болници от 1 юли

Здравният министър: Поне 50% от приходите трябва да са за персонала

От 1 юли заплатите в областните болници ще се повишат средно със 150-250 лв. Това обяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с ръководствата на 9 лечебни заведения от морската столица, Шумен, Добрич, Силистра, Разград и Търговище. Решение на ръководствата е дали това ще стане чрез увеличение на основните работни заплати или чрез скок на допълнителното материално стимулиране.

За повишението на заплатите правителството отпусна целево 50 млн. лв., а още толкова отблокира от резерва си НЗОК за нови цени на част от клиничните пътеки от 1 юни. "В нито една от областните болници, които са най-натоварени, не се предвиждат съкращения. Там средната брутна заплата на професионалистите по здравни грижи е от 1200 до 1400 лв., а на лекарите е повече", добави Ананиев.

Той обясни, че според подготвената от МЗ нова методика разходите на болниците за персонал трябва да бъдат поне 50% от приходите им. Добавките за постигнати резултати не бива да надвишават 50% от разходите за персонал, с изключение на допълнителното разпределение на приходи от клинични изпитания и от допълнителни медицински услуги, включени в ценоразписите. Максималният индивидуален размер на допълнителното стимулиране на немедицинския персонал не бива да надхвърля 80% от основната заплата, а за медицинския - тройния й размер.

Методиката предлага и формула, според която медсестрите ще получават 1,7 пъти повече от санитарите, а лекарите - 2,2 пъти. Това би гарантирало достигане на нивата на колективния трудов договор, уточни министърът. "Сестрите настояват за 2 минимални работни заплати, но на всички ни е ясно, че това няма как да се случи", коментира Ананиев. Той допълни, че ново целево финансиране за болниците би могло да се чака наесен, ако НЗОК има спестени бюджетни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве