Великите учители – мъдростта, която не изтлява

Валентина Радинска, Йото Пацов, Цветана Милчева

Писателят Йото Пацов представи нова книга

Предизвикателството да събереш пророците и мислителите на човешката цивилизация на една словесна сцена е наистина голямо изкушение. Позволил си го е писателят Йото Пацов, чиято книга „Великите мислители” (изд. „Потайниче”, 2018) беше представена на 31 януари в Столичната библиотека. В солидния историко-биографичен том (с елементи на публицистика и фикционалност) ще прочетем очерци за Иисус Христос, Мохамед, Буда, Заратустра, Лао Дзъ, Кришна, Хермес Трисмегист, Кецалкоатъл, Мойсей, Залмокис, Йоан Предтеча, Конфуций, Гилгамеш, Джина Махавир. Приносът на родната култура е зачетен с философски обговорен животопис за Орфей, Кирил и Методий, Петър Дънов. Включени са и десетки популярни притчи, преразказани от автора, в които е заложено нравствено и общочовешко послание – за мястото под слънцето на всеки от нас.

Премиерата на книгата събра не само интересуващи се от проблематиката, но и десетки писатели, учени, музиканти, философи. Защо и как се роди идеята за тази книга? На този въпрос Йото Пацов отговори така: „Случи ми се преди време да попадна на най-многолюдния религиозен празник в историята на човечеството – Маха Кхумба Мела, Индия, където се бяха събрали 93 милиона души, за да почетат своите и чужди богове. Тогава реших да напиша тази книга, която е моят поклон към всички онези християни, мохамедани, индуси, будисти, джайни, които всъщност са братя, защото са бозали от Кравата на мъдростта.”

За книгата говориха Валентина Радинска, Николай Милчев и проф. Атанас Куртев. Събитието се водеше от преподавателката Цветана Милчева: „Тази книга е невероятен източник на информация, поднесена от един сладкодумец. Йото е журналист, писател, пътешественик, авантюрист, който винаги може да те изненада. В пътуването между страниците ние ще намерим себе си – между мистиката, съзерцанието, равновесието, дииалога.”

Валентина Радинска обрисува по оригинален начин имиджа на автора: „Видът на този човек, който прилича едновременно на трапер и духовник, съвсем не ви лъже. Той е по нещо и от двете, защото е свързан с природата. От нейната невинност и неотменни закони духовният човек черпи опит и като го преработва, събира златните зърна на мъдростта. Тази книга е второ, допълнено издание – един божествен пантеон, в който той е обрисувал поетично обектите на своите есета.”

Проф. Атанас Куртев говори за метаморфозите в света между религиите и обществата, в които българите трябва да намерят своето място: „Тези велики учители са очертали векторите за развитието на човеството, които днес са силно изкривени от либерализма и глобализма, от лидери, които искат да сложат ръка върху цялото човешко достояние, да изтрият националните култури, като ни налагат масовата култура. Тази книга е именно за просвещение на народа ни, за опазване на младото поколение от фалша на псевдотеорите на европейските глобалисти.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура