Всеки трети лекар в пенсия след 5 години

Няма да намаляват приема за настоящата година

Три министерства ще обмислят специални стипендии и стажове за бъдещите медици

Между 30 и 40 на сто от българските лекари ще се пенсионират в следващите пет години. Това обяви ректорът на Медицинския университет във Варна проф. Красимир Иванов след среща на ръководителите на висшите медицински училища със служебния министър на образованието проф. Николай Денков.

Те бяха единодушни, че поради тревожната тенденция трябва да се разработят стимули студентите по медицина да остават да работят у нас, а не да опитват реализация в чужбина. Ще се търси начин за това съвместно с министерството на здравеопазването и на финансите.

“Определено медицината е търсена, и то обективно, защото има дефицит от над 1 млн. лекари в Европа. За вашата страна той е още по-голям. Наблюдава се застаряване на съсловието”, каза проф. Денков.

Той увери, че няма финансов проблем за медицинските университети и няма да има намаляваме на приема за тази академична година.

Според представителите на вузовете в момента за едно място се борят осем души. Все по-голям е интересът и от чужденците и там за едно място се борят трима.

Министър Денков посочи, че предстои среща между него и здравния министър Илко Семерджиев, на която ще бъдат обсъдени механизми за стимулиране на студентите по медицина.

Според Николай Денков част от мерките могат да бъдат специални стипендии и стажове за младите медици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве