В окото на мината с новия Range Rover Velar

Да влезеш в окото на бурята. Случвало се е и по въздух, и по море. Но да си в окото на мината с автомобил наистина е специално изживяване. Всъщност важният въпрос е какъв автомобил се осмелява да го направи.

За да покаже качествата си, новият британски „лорд“ Range Rover Velar атакува директно окото на голямата мина в Панагюрище. Гледката отгоре – величествена. А дори този истински колос на автомобилостроенето може да се почувства като дребна бубулечка сред огромните камиони, които работят в мината. За Velar предизвикателството не се оказа сложно. Четвъртият „елемент“ в гамата на Range Rover нямаше никакви проблеми, готов е да се справи и с много по-сериозни офроуд предизвикателства.

Целта на най-младия „поданик“ на кралицата е по-различна. С други думи – да ви накара да се почувствате като току-що провъзгласен рицар на пътя. „Velar е неустоимият, открояващ се дизайн в своя клас, демонстриращ перфектно оптимизиран обем, мощни, стегнати повърхности и зашеметяващ силует“, гордо заявява Гери Макгавърн, главен директор на направление „Дизайн“ на Land Rover.

Авангардните технологии са ключови за съвременния облик на автомобилите. Предните LED фарове са най-тесните в сериен автомобил Land Rover. Изравнените с каросерията изтеглящи се дръжки на вратите подчертават изчистената, изваяна форма на модела и допринасят за ниския коефициент на въздушно съпротивление от едва 0,32. По този показател Velar е най-аеродинамично ефективният Land Rover, произвеждан някога.

40-5

Изтънченост и финес – това е мотото на дизайнерите, когато е ставало въпрос за вътрешното оформление. Контролните бутони са сведени до минимум, за да се създаде чувство за спокойствие. Новата информационно-развлекателна система Touch Pro Duo стои в центъра на интериора на Velar. Тя включва два 10-инчови сензорни екрана с висока резолюция, вградени безпроблемно зад повърхности, които не се виждат, докато не бъдат осветени. Тези тънки, интуитивни дисплеи се съчетават хармонично с архитектурата на купето, като същевременно внасят цялостно усещане за съвременност в унисон с екстериорния дизайн. Багажното отделение е водещо в класа с капацитет от 673 литра. В допълнение идва богато оборудване за безопасност, което включва 6 въздушни възглавници и редица усъвършенствани системи в помощ на водача. Сред тях са автономна аварийна спирачка с разпознаване на пешеходци, адаптивен автопилот с функция за следване на превозното средство отпред при зададена дистанция до пълно спиране и адаптивен ограничител на скоростта.

Като всеки модел на Land Rover новият Velar е перфектно подготвен за офроуд с високотехнологична система за задвижване на всички колела, въздушно окачване и водещ в класа пътен просвет от 251 мм (213 мм при пружинно окачване). Нито един друг модел в сегмента не гази толкова дълбоко (до 650 мм). Проходимостта върху всякакъв терен се гарантира и от системите за сцепление Terrain Response 2 и All Terrain Progress Control.

40-3

Изключителната динамика и икономичност се дължат на гамата от шест бензинови и дизелови двигателя, свързани с 8-степенни автоматични трансмисии ZF с плавна смяна на предавките. Усъвършенстваните 4-цилиндрови дизелови мотори от поколението Ingenium се предлагат с мощност 180 и 240 к. с. Те генерират солидна тяга благодарение на високия си въртящ момент от 500 Нм. Бензиновият 4-цилиндров агрегат Ingenium осигурява 250 к. с. и позволява ускорение от 0 до 100 км/ч само за 6,7секунди. Още по-мощна версия на този двигател с 300 к. с. ще се появи по-късно през годината.

По-големият дизелов V6 съчетава изключителни 700 Нм въртящ момент за безпроблемно ускорение и офроуд проходимост с емисии въглероден диоксид от едва 167 г/км в европейски комбиниран цикъл. Бензиновият двигател V6 с компресор суперчарджър и 380 к. с. съчетава въодушевяваща динамика и уникален звук, като позволява на Velar да достигне до 100 км/ч само за 5,7 секунди и развие електронно ограничена максимална скорост от 250 км/ч.

От всички модели Velar най-ексклузивният е First Edition. Тази серия ще бъде достъпна в цял свят само за една моделна година. Още по-луксозен от спецификацията HSE, лимитираният вариант се задвижва от 3,0-литровите бензинови и дизелови двигатели V6 и включва богата гама от допълнителни характеристики като стандартно оборудване. В това число влизат елементи на интериора изцяло от кожа, допълващи седалките с тапицерия от перфорирана кожа Windsor в цвят Light Oyster или Ebony, аудиосистема Meridian Signature с мощност от 1600 вата, матрични лазерни LED предни фарове и 22-инчови джанти с двойни спици и покритие с ефект „диамант“.

40-7

Петзвезден рейтинг за безопасност

Range Rover Velar постигна петзвезден рейтинг в тестовете за безопасност на независимата организация Euro NCAP. Новият модел постигна резултати от 93 процента при защита на възрастни пасажери, 85 на сто на деца и 74% на пешеходци.

Velar съдържа пълен набор системи за сигурност, включително автономна аварийна спирачка с разпознаване на пешеходци. Модерната технология може да установи риск от челен сблъсък с автомобили или пешеходци на пътя и автоматично да активира спирачките. Системата получи максималната оценка в тестовете на Euro NCAP. Съчетавайки силна защита срещу сблъсък с модерни системи за активна безопасност, Velar помага на водачите да избягват катастрофи и същевременно предоставя отлична сигурност за смекчаване на ефекта при удар, ако се стигне до такъв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили