Данъчните тайни на кралицата

Заради Меган Маркъл властите на САЩ могат да притеснят Елизабет II

Данъчната служба на САЩ предяви иск към съпругата на принц Хари, актрисата Меган Маркъл. Те могат да се фокусират и върху активите и доходите на новите й роднини - кралица Елизабет II, и Филип, херцога на Единбург. След сватбата й с принц Хари, Меган стана херцогиня на Съсекс, но си остана американска гражданка. Това позволява на американските данъчни да разследват източниците й на доходи. САЩ са почти единствената страна в света, която събира данъците от своите граждани, не според тяхното реално пребиваване, а по гражданството им. И дори да живеете в чужбина през цялата година, това не ви освобождава от заплащане на данъци в САЩ.

Като всеки американски гражданин, херцогинята от Съсекс трябва да попълни данъчната си декларация - формуляр 8938 до 17 април на следващата година, да я изпрати в САЩ и да плати данък върху всички си приходи, „независимо от това дали тези източници са нейни“.

Тази формулировка означава, че данъците ще се събират не само от самата Меган Маркъл, чието състояние днес възлиза на около 5 млн.долара, но и от доходите на съпруга й. Принц Хари наследи от майка си, принцеса Даяна, 25 млн. долара, управлявани от доверителен тръст, който всяка година му изплаща над 300 хиляди лири. От баща си, принц Чарлз, Хари получава ежегодно около половин млн. долара. В данъчната си декларация Меган ще трябва да включи още сватбените си пръстен и рокля. На данъчно облагане подлежи и безплатния й престой при новите й роднини.

Днес Меган и Хари живеят в двореца Кенсингтън. Според правилата на американските данъчни тя трябва да включи като доход и наема за това жилище, но как ще се го изчисли не е ясно. Наемът за къща с две спални без централно отопление в Лондон може да надхвърли няколко хиляди паунда за месец. Не е трудно да си представим, че наема на жилище в двореца Кенсингтън може да възлезе на милиони годишно. Ако американските данъчни поискат това, ще разорят херцогинята на Съсекс само за няколко години.

Това обаче не е всичко. Основните спонсори на двойката днес са кралица Елизабет II и нейният съпруг, херцогът на Единбург. Те им осигуряват дворците и именията за живеене, включително и обслужващия персонал и транспортните средства. В съответствие с американското законодателство данъчните власти имат право да проучат източниците на доходи на кралското семейство на Великобритания, за да изяснят размера на субсидиите, получени чрез тях от американската гражданка Меган Маркъл.

Източници от придворните среди казаха на британския таблоид Sunday Express: „Очакваме такова ниво на финансова прозрачност, с каквото никога досега кралското семейство не се е сблъсквало и това е най-лошият кошмар за него“. Скандалната тема заинтригува обществото. На кралското семейство му припомниха за пищната сватба на Меган и Хари. Уиндзорите категорично отказаха да разкрият нейната цена, но според експертите тя не може да е по-малко от 32 млн. паунда. Към тази цена трябва да се добавят и разходите в милиони, отишли за осигуряването на сигурност, които легнаха на гърба на местните градски съвети и на полицията.

Още по-любопитни са истинските активи на кралското семейство на Великобритания. Зад слогана „кралицата царува, но не управлява“ от векове се крие фактът, че Елизабет II и нейните роднини всъщност принадлежат към най-богатите кланове в света. Само земята, собственост на Уиндзорите, се оценява на повече от един милиард долара. Към това могат да се добавят кралските скъпоценности, колекциите от произведения на изкуството, Бъкингамския дворец, замъка Балморал и цялата улица Regent Street в самия център на Лондон.

Земята и недвижимите имоти се смятат за собственост на Короната и кралското семейство активно извършва бизнес върху тях и се радва на доходите си от тях, които формират годишната „заплата“ на Уиндзорите. Тази година тя беше 82 млн. паунда, но официалните оценки на състоянието на кралското семейство са условни, поради пълната непрозрачност върху икономиката на Уиндзорите.

Критиците на монархията от движението „Република“ твърдят, че реално гражданите на Великобритания губят над 300 млн. паунда годишно за издръжката на кралското семейство, на фона на постоянните бюджетни съкращения. Цената за осигуряването на безопасността на всички членове на кралското семейство е невъзможно да се оцени. Типична английска мъгла покрива всички данъчни въпроси на Уиндзорите. По закон кралицата не е длъжна да плаща никакви данъци. Смята се обаче, че от 1992 г. тя плаща данък върху собствеността и доходите си, но какъв е той е пълна мистерия. Обществото все още не е видяло данъчната декларация на Елизабет II.

Вестник Sunday Express цитира своя придворен източник: „Между двореца и данъчната администрация на Нейно величество се развиха наистина удобни отношения: кралското семейство ще плати нула данък, а данъчният инспектор ще го приеме с благодарност“.

Бруталната намеса на данъчните служби на САЩ в тези интимни отношения може значително да намали това „удобство“. Предполага се, че сега кралското семейство ще настоява Меган бързо да се откаже от американското си гражданство като бъде ускорена процедурата за получаване на британско гражданство.

Не е известно какви скелети ще открият в килера на кралицата американските данъчни, но и без това светът вижда, как една страна, която се позиционира като крепост на демокрацията, всъщност принадлежи на богат олигархичен клан, който се разпорежда с нея без никакъв данъчен контрол.

 

Отказ от гражданство на САЩ

Да се откажете от американския паспорт не е лесно и трябва да се премине през многобройни одобрения, както и да се плати унищожителен данък. Но всяка година все повече хора решават да го направят. Само през 2016 г. около 5 500 души се отказаха от американското си гражданство, повечето от които, постоянно пребиваваха в чужбина. Всяка година техният брой се увеличава с 25%. Скандален е случаят с Борис Джонсън, който през 2016 г. се отказа от американското си гражданство, след като данъчните власти му изпратиха, както той казва, „абсолютно безумни сметки“.

(Превод за „Труд“ Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения