Диамант в пясъка

За първи път в историята си Rolls-Royce предлага SUV автомобил, 4х4 и сгъваеми седалки

20-2-6kol

Ето го и първият SUV модел на Rolls-Royce! Той носи скъпоценното име Cullinan, тъй като е кръстен на най-големия диамант в света (621 грама или 3106 карата), открит през 1905 г. в Южна Африка и раздробен на брилянти, някои от които красят британската корона. Символиката е ясна – това ще бъде най-желаният и най-ценният автомобил с повишена проходимост. Цената му още не е официално оповестена, но се очаква да бъде от 350 000 евро нагоре.

20-3-6kol

В своята 114-годишна история Rolls-Royce произвежда само лимузини, от които 80% още са в движение, макар да са навъртели много километри и години. Консервативната британска компания е една от последните, които се предават под диктата на автомобилната мода да се купуват SUV-ове. На по-ранен етап това се случи с Bentley и Jaguar, а съвсем наскоро и с Lamborghini – всички те вече предлагат SUV модели.

Rolls-Royce Phantom

На външен вид Cullinan прилича на Phantom с висок покрив и ампутиран багажник. Инженерите на Rolls-Royce определят новия модел като „първия триобемен SUV”, защото пътниците са отделени от багажника със стъклена преграда за по-добра изолация на кабината. За британската марка тишината в купето е нещо свещено и трябва стриктно да се пази. Товарният отсек има вместимост 560 л до щората, но обемът нараства до 1930 л при сгъване на  задните облегалки и дава възможност за превоз на предмети с дължина до 2,25 м.

ampnet_photo_20180509_148199

Това е първият Rolls-Royce в историята, който предлага „простосмъртното” удобство на сгъваемите седалки. Дали Cullinan ще се превърне в семеен автомобил, който превозва детски колички, кучешки клетки или хладилници? Едва ли. По-скоро собствениците ще товарят големи на размери произведения на изкуството. Друга практична функция е двойната врата на багажника. Тя се отваря така, че долната й част се превръща в платформа за пикник с две седалки и масичка. От предпочитанията на купувача зависи дали вторият ред в кабината се състои от две разточителни кресла или три отделни седалки. И при двете конфигурации пътниците отзад стоят по-високо от тези отпред, имат чудесна гледна точка и стъклен покрив над главите.

20-4-6kol

Наред с разкошното настаняване в кожен салон с дървени фурнири и елементи от благородна стомана, първият SUV на Rolls-Royce предлага солидни офроуд възможности за тези, които не се притесняват да вкарат този диамант в калта, в пясъка и дори във водни препятствия с дълбочина около 50 см. Достатъчно е водачът да превключи с бутон на режим Everywhere (навсякъде) и може смело да излезе от асфалта, като разчита на задвижване 4х4 (за първи път в Rolls-Royce), завиване с четирите колела, регулируемо въздушно окачване и цяла армия електронни асистенти.

cullinan-mr-2

Мощният двигател V12 от BMW с работен обем 6,75 л и мощност 571 конски сили генерира максимален въртящ момент 850 Nm още от 1600 оборота и е свързан с 8-степенна автоматична трансмисия. Огромният ресурс на двигателя има нелеката задача да ускорява до 250 км/ч този пътуващ дворец, който е дълъг 5,34 метра и тежи 2,6 тона въпреки алуминиевата платформа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили